У дома Правила за работа Малки домакински уреди Как да използвате орален иригатор

Как да използвате орален иригатор

Грижата за устната ви кухина е важен процес, защото здравите зъби са ключът към свеж дъх и красива усмивка. За тази цел хората използват, освен обичайните средства, ново устройство, наречено иригатор. По-добри резултати могат да бъдат постигнати с това устройство. Но какво е орален иригатор? За какво е? Как се използва? Нека да го разберем!

Какво е това и защо е необходимо?

Напоителят не замества четка за зъби, а е допълнително устройство за грижа за устната кухина. На въпроса: „За какво е орален иригатор?“ Ще отговорим просто - за по-задълбочена стоматологична грижа.

Когато купувате иригатор, не е необходимо да изваждате четката. Може да се използва за почистване на труднодостъпни места в устата, брекети, коронки и импланти. Той помага да се отървете от зъбен камък и се използва за предотвратяване на заболявания на зъбите и венците. Но това не означава, че посещенията при зъболекаря могат да бъдат забравени, защото само специалист може да постави диагноза и да избере правилното лечение.

Напояващото устройство се използва за:

 1. Осигуряване на максимална хигиена у дома.
 2. Предотвратява развитието на заболявания на устната кухина.
 3. Предотвратява растежа на бактерии и кариес.
 4. Осигурява висококачествено почистване на цялата устна кухина.

Напоителите са от няколко вида:

 • Стационарни - свързани с електрическата мрежа.
 • Преносими - са с малки размери, оборудвани с резервоар за течност и батерия за работа.
 • Свързани с водоснабдяването - те са свързани с помощта на адаптери към всякакъв тип кранове и водата тече в устройството непрекъснато. Лекарите не препоръчват да се използва този тип агрегат поради съмнителното качество на водата във водоснабдяването.

Вижте също - Орален иригатор - какво е това?

Показания и противопоказания

Напоителите се използват в такива случаи:

 1. Препълнени зъби.
 2. За възпаление, лечение и профилактика на заболявания в устата.
 3. За да се отървете от лошия дъх.
 4. Със захарен диабет, който предотвратява бързото зарастване на меките тъкани.
 5. Грижа за брекети, коронки и импланти.
 6. Бременност, за да се осигури необходимата хигиена на устната кухина и да се предотврати появата на заболявания.

Противопоказания:

 • Скорошни операции върху лигавицата.
 • Лечение при зъболекар.
 • Пародонтоза;
 • Постоянно кървене на венците след използване на иригатора в продължение на 14 дни.

Според експерти всички противопоказания са временни. Необходимо е също внимателно да се следи детето, ако използва иригатор, за да не се задуши случайно с поток от вода.

Вижте също - Преносим иригатор за устни Revyline RL 200 XL VS Waterpik 450

Каква течност можете да използвате

Използвайте варена или филтрирана вода. Неспазването на правилата може да причини инфекция или да повреди устройството. Можете да изплакнете устата си с отвари от билки, но преди това трябва да получите съвет от специалист, защото не всички отвари са подходящи за всички. А също частици от тинктурата могат да влязат вътре в устройството и да го деактивират.

Течността за пълнене в иригатора трябва да бъде на стайна температура. Това условие трябва да бъде изпълнено, тъй като топлата вода ще бъде най-удобна за устната кухина.

Ако инструкциите не посочват строго, че е необходимо да се използва чиста вода, тогава можете да добавите към нея малко вода за уста, което ще има положителен ефект върху зъбите и венците. След употреба изплакнете иригатора старателно.

За да предотвратите заболявания и да лекувате устната кухина, използвайте готови течности, които включват:

 1. Miramistin е антибактериално и противогъбично лекарство.
 2. Флуоридни съединения - защитават зъбния емайл.
 3. Лечебни растения - облекчават възпалението, борят се с лошия дъх.
 4. Хлорхексидинът е антисептик. Той пресушава лигавицата, така че не може да се използва всеки ден.

Популярни средства за иригатори:

 • Албадент - нормализира нивото на киселинност в устната кухина, съдържа растителни екстракти и е в състояние да лекува незначителни наранявания на меките тъкани, помага за предотвратяване на кариес и пародонтални заболявания.
 • Irix - състои се от флуориди, стипци, калиев цитрат и мирамистин, осигурява защита на зъбите и венците.
 • Професор Персин - произвежда се на базата на билки, съдържа хлорхексидин и е антисептик.

Как да използвате иригатора

Преди употреба се консултирайте със своя зъболекар за течността, която използвате и колко често можете да използвате оралния иригатор.

Мийте зъбите си преди да използвате иригатора. Устройството не може да бъде пълен заместител за стандартното лечение на устната кухина, то е предназначено за допълнителна хигиена. Процесът на почистване трябва да отнеме 15 минути.

По време на работа на иригатора е важно да се обърне внимание на венците, течността трябва да бъде насочена отгоре надолу. Тези прости стъпки могат да ви помогнат да избегнете нараняване на венците. Преди първата употреба прочетете инструкциите, това ще ви помогне да предотвратите увреждане на меките тъкани.

Почистването на устната кухина трябва да започне с минимално налягане, което трябва постепенно да се повишава. Такива манипулации ще помогнат на венците и зъбите да се адаптират към процедурата и да избегнат неприятни усещания.

Почистването трябва да започне с предните зъби на двете челюсти и постепенно да се придвижи към задните зъби, на които трябва да се отдели повече време по време на миене. На тези места четката за зъби не си върши добре работата и натрупва най-много микроби.

Преди да използвате иригатора, е невъзможно да почистите междузъбното пространство със зъбна нишка, защото това може да доведе до увреждане на венците, а след използване на устройството само ще влоши ситуацията.

Ако говорим за настройките на устройството, тогава те могат да включват:

 1. Превключване на режимите на работа.
 2. Промяна в броя на импулсите в минута.
 3. Контрол на налягането
 4. Самозаключване след определено време.

Как да използвате иригатора правилно:

 • Напълнете уреда с течност.
 • Инсталирайте най-подходящата дюза.
 • Започнете почистването при минимално налягане.
 • Поставете инсталираната дюза в устата си, преди да включите иригатора.
 • Включете иригатора.
 • Насочете поток от течност в основата на зъба.
 • За почистване на венците и междузъбното пространство.
 • В края на процеса на почистване изключете устройството и изхвърлете останалата течност.

Колко често мога да използвам

Според специалистите честотата на използване на иригаторите зависи от няколко фактора: с каква цел ще се използва, вида на устройството.Ако ще го използвате за профилактика или лечение на различни заболявания на устната кухина, тогава трябва да се консултирате със зъболекар. Вашият лекар ще определи честотата на употреба на иригатора и използваната течност.

За да поддържате зъбите и венците по-чисти, трябва да го прилагате около 4 пъти седмично. Ако иригаторът е приложен правилно, той може да се използва по-често.

Ако се грижите за чистотата на зъбите и венците, както и за здравето на устната си кухина, тогава това устройство ще бъде богиня за вас.

Вижте също:

4404 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите