У дома Отговори на въпроси Кой барабан е по-добър от неръждаема стомана или пластмаса?

Кой барабан е по-добър от неръждаема стомана или пластмаса?

Кой барабан е по-добър: неръждаема стомана или пластмаса?Здравейте! Бих искал да купя пералня, но имам проблем - не мога да реша избора на барабан. Чух, че стоманен барабан е по-издръжлив от пластмасов. Плюс това, в пластмасовите изделия могат да се появят пукнатини дори по време на транспортиране. В същото време пералните машини с метален барабан са много по-скъпи. Трябва ли да ги избера и да доплащам? Също така, каква е разликата между клетъчния барабан и обикновения?
Отговорът на нашите експерти:

Първо предлагам да разбера основните термини. Барабанът е контейнер, в който се пера прането. Просто може да се види, ако отворите вратата или капака в пералнята. Тъй като той е направен във всички случаи от неръждаема стомана, тук няма опции. Съществува обаче и резервоар - контейнер, в който е поставен барабанът. Именно в него се изпраща вода с почистващи препарати, която след това преминава през специални слотове в отделението с бельо. Просто резервоарът е направен от пластмаса и неръждаема стомана.

Вижте също - Коя компания е по-добре да изберете пералня

Какво трябва да се предпочита?

Съвсем наскоро производителите предлагат перални машини с емайлирани вани, инсталирани в тях. В същото време експлоатационният им живот се оказа доста кратък: достатъчно беше да се появи малка пукнатина на емайловата повърхност, за да се появи ръжда върху метала на това място. Поради това много производители на перални взеха трудно решение - отказват да инсталират такива резервоари. В резултат на това те започнаха да монтират пластмасови или стоманени резервоари в своите домакински уреди.

За да разберете какво трябва да се предпочита, сравнете плюсовете и минусите в комбинираната таблица:

Части от неръждаема стомана Пластмасови части
професионалисти Минуси професионалисти Минуси
Най-значимият експлоатационен живот (неръждаемата стомана ще издържи до 100 години) В пералня с метална вана водата се охлажда по-бързо По-достъпни разходи Ще продължи по-малко време и ще изисква по-ранна подмяна на частта
Устойчивост на химикали, използвани по време на измиване (метален резервоар няма да се провали нито от почистващи препарати, нито от използване на отстраняване на накип) Трябва да бъде избрана пералня с висококачествена стомана, както евтината стомана губи по-бързо своята работа Пластмасата осигурява по-добро запазване на топлината, т.е. по време на измиването консумацията на електрическа енергия ще бъде по-малка
Висока цена Добрата пластмаса ще издържи около 20-25 години (т.е. експлоатационният й живот е подобен на този на самата пералня)
Високи нива на шум и вибрации Нисък шум и вибрации

По този начин няма да работи еднозначно да се каже какво трябва да се предпочита. Наистина, в полза на всеки материал, можете да посочите мотивите си. Изделията от неръждаема стомана и пластмасовите части обаче имат своите недостатъци. Затова понякога производителите на перални машини (например ARDO) избират компромисно решение и правят гърба на резервоара от неръждаема стомана, а страните са от пластмаса. По този начин се оказва намаляване на недостатъците на двата материала и получаване на предимствата от използването на всеки от тях. От това се намаляват и разходите за производство на перални машини.

Внимание! "Пластмасови" в нашия случай трябва да се считат за всички вариации на композитни материали, използвани при производството на резервоари. Това се дължи на факта, че много производители създават нови версии на материали за производство на резервоари, които получават търговско наименование (например, фибран, полинокс, карботех и др.). Между тях има няколко основни разлики, но в същото време всички производители се стремят да предложат нещо оригинално.

В случай, че пералната ви машина няма да бъде транспортирана често от едно място на друго, можете да изберете машина с пластмасов резервоар. Въпреки това, в допълнение към материала, препоръчваме да вземете предвид преди всичко други важни характеристики. Например обемът на консумираната вода и електричество.

Характеристика на барабаните с пчелна пита

За да отговорим на втория ви въпрос - каква е разликата между барабан с пчелна пита и обикновен - нека да изясним един важен момент. Меден барабан е разработка, патентована от Miele. В тази връзка други марки перални машини не са оборудвани с него. Производителят твърди, че барабанът, който предлага, е по-нежен към прането, спомага за намаляване на разходите за енергия и има по-дълъг експлоатационен живот.

В пералнята вътрешността на контейнера за пране съдържа шестоъгълни отвори, наподобяващи пчелна пита. Поради вдлъбнатата им структура, между прането и барабана се образува малък воден филм, който предпазва дрехите по време на пране. Освен това, отвътре няма заварени компоненти (най-уязвимите места). Съответно експлоатационният живот става значително по-дълъг.

Естествено, частите, изработени от висококачествена неръждаема стомана, са по-надеждно решение в сравнение с пластмасовите колеги от всякакъв тип. Можете ли обаче да оцените столетната безпроблемна работа на резервоара? Вярваме, че това е случаят, когато можете да говорите за „излишно качество“. Когато избирате пералня, ръководете се преди всичко от техническите й характеристики, като се спрете на модела, който ви подхожда напълно. И едва след това погледнете материалите, от които е направен нейният резервоар.

Нови отговори на въпросите на читателите:

Всички отговори
24225 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите