У дома Ремонти Големи домакински уреди Маслено уплътнение на пералната машина - как да смажете и как да го замените?

Маслено уплътнение на пералната машина - как да смажете и как да го замените?

Днес използването на автоматична пералня е доста често срещано нещо. Но като всяка техника понякога се проваля. Една от най-трудните повреди в пералнята е „разработването“ на масления уплътнител и лагера и тяхната подмяна. Въпреки факта, че този вид ремонт е доста труден, много домашни майстори могат да го направят.

Ако решите сами да стигнете до кутията за лагери и пълнежи, тази статия със сигурност ще ви бъде полезна.

Какво е маслено уплътнение и къде се намира?

Кутия за пълнене - това е част, която служи като уплътнение между двете половини на механизма. Едната от тези части е неподвижна, а другата е подвижна. Най-често уплътнението на маслото е направено от каучук. По този начин тя прави връзката не само стегната, но и стегната.

преден зареждащ барабан

Както вече разбрахте, уплътнението с масло присъства и в пералнята. Къде се намира? Да вземем за пример „пералня“ с тип пране с предно зареждане. Барабанът на такива единици е разположен на специална скоба, в средата на която има полуос, изработен от стомана. На полуос чрез лагери са монтирани барабан и резервоар за пералня. Тук на това място и трябва да потърсите маслена пломба. Той е разположен не върху самия вал, а върху специална бронзова втулка. Тази "двойка" осигурява нормалната работа на уреда и предпазва лагера от вода. Подобна защита е много важна, тъй като в случай на влага лагерът се срива доста бързо и се покрива с ръжда.

Вижте също - Как да премахнете или разглобите барабана на пералнята у дома

Защо маслото не е наред

Както вече разбрахте, масленото уплътнение е посредникът между барабана и вала, върху който е фиксиран. При въртене валът винаги контактува с вътрешността на кутията за пълнене. От триенето, което възниква, частта се износва доста бързо. За да не се случи това, уплътнението на маслото със сигурност трябва да бъде добре смазано.

Въпреки това, колкото и прекрасна да е смазката, под въздействието на сапунена вода, която прониква по време на измиване, тя постепенно се измива. Масленото уплътнение изсъхва и започва да пропуска вода към лагера, което също става безполезно.

Подмяна на уплътнител на маслото

Ако по време на въртенето на барабана на пералнята чуете дрънкане и "тропка на пясък", значи е време сменете лагерите, Масленото уплътнение също ще трябва да бъде сменено.

Сменяме уплътнението на маслото на пералнята

В повечето модели перални машини, за да се извършват такива ремонти, устройството ще трябва да бъде разглобено почти напълно.

Важно:

Внимание! Ако не сте сигурни, че можете правилно да възпроизведете процеса на сглобяване или ако го правите за първи път, направете снимки на всяка стъпка или начертайте диаграмите на връзката.

  • Първо трябва да премахнете горния панел, а след това да премахнете задната и предната стена на пералнята.
  • Сега трябва внимателно да свалите противотежестите (тежки са) и да изключите амортисьорните пружини.
  • Внимателно изключете всички електронни и механични устройства за управление. Опитайте се да запомните къде води тел, за да не се объркате по време на монтажа.
  • Така стигнахме до резервоара. Извадете го и го разделете на две половини.
  • След като извършите всички горепосочени стъпки, можете да видите мястото, където са разположени лагерите, и съответно уплътнението на маслото.

Преди да ги подмените, внимателно огледайте кръста и вала. Ако пералнята работи в авариен режим от дълго време, върху тези части могат да се появят стружки или пукнатини. В този случай дори ново уплътнение с масло не задържа вода и ремонтът ще бъде безполезен.

маслен уплътнител за пералня

Ако всичко е наред, извадете лагерите. Те просто трябва да бъдат нокаутирани с чук и тъпо длето. Това трябва да се направи много внимателно, за да не се повреди резервоара. Най-често масленото уплътнение изпада заедно с лагера. Ако това не се случи, жлезата трябва внимателно да се отстрани с плоска отвертка. Използвайки същата отвертка, внимателно почистваме лагерите. Всички замърсявания и отпадъци от счупената част трябва да бъдат отстранени.

Преди да инсталирате нови лагери, местата за закрепване трябва да бъдат добре смазани с Litol или друго подходящо вещество.

Сега всички действия се извършват в обратен ред. Инсталираме ново маслено уплътнение и лагери, внимателно ги притискаме до мястото, от което сте ги извадили. Не забравяйте да смазвате добре частите. Сега трябва да сглобите резервоара и да го поставите на мястото си.

Как да смазваме уплътнение с масло?

Ако решите сами да замените уплътнителя и лагерите, трябва да обърнете голямо внимание на процес като смазване. За това е най-добре да използвате специални смазочни материали, препоръчани от производителя.

Мазнината първо се прилага от външната страна на жлезата. Има доста равномерен слой. След това преминаваме към вътрешността. Няма нужда да пестите смазка, защото именно в тази част ще се наблюдава най-голямото триене.

смазване на лагера и опаковката преди монтажа

Тъй като специалната грес за масленото уплътнение може да бъде доста скъпа, много занаятчии използват Solidol, Litol, Azmol и други опции, използвани при ремонт на автомобили. По-добре да не. Въпреки че подобна смазка е много по-евтина, спестяванията тук са доста съмнителни. Факт е, че „неядрените“ вещества омекотяват каучука, от който е направено маслото. В резултат на това той се разгражда много по-бързо и след година или две ще трябва да го замените отново.

Избор на "правилната" смазка

Има няколко критерия, които могат да повлияят на избора на добра смазка за опаковане. За да отговаряте на всички изисквания, трябва да бъде:

  • термоустойчив - поради триенето на вала и кутията за пълнене, той се загрява, смазката не трябва да губи своите качества, когато температурата се повиши;
  • влагоустойчив - водата периодично попада върху жлезата заедно с разтворения в нея прах за пране;
  • неагресивен - правилната смазка не трябва да реагира с гумата, от която е направено масленото уплътнение;
  • дебела - правилната консистенция на веществото трябва да е такава, че да не изтича по време на работа.

Най-добре е да използвате специална силиконова смазка за работата. Титанът също е подходящ. Те отговарят на всички необходими изисквания. Най-добре е да ги закупите в специализиран търговски обект, например където продават резервни части за перални машини. Ако „силиконът“ не се продава, опитен продавач ще ви каже как да го замените.

Вижте също:

21131 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите