У дома Отговори на въпроси Как да си направите хладилна чанта със собствените си ръце

Как да си направите хладилна чанта със собствените си ръце

Чанта за охладител е автономно устройство, което може да ви помогне, когато трябва да спестявате храна за пътуване сред природата, да прехвърляте покупки от магазин или лекарство, които изискват специални условия на задържане. Но какво ще стане, ако закупуването на термичен контейнер или хладилник за кола не е достъпно? Тази статия ще ви покаже как бързо и евтино да направите своя собствена охладителна чанта.

От какви материали се нуждаем?

За да направим преносима чанта за охладител, нека разберем накратко как работи и от какво може да се нуждаем в процеса на изработка на „ръчно изработен“ термичен контейнер.

Не е напълно правилно да наричате преносими охладителни торби по този начин, защото те не произвеждат студ. Такива торбички всъщност са само термоси, които поддържат ниски температури за определен период от време поради бавен топлообмен с околната среда.

Въз основа на това ние определяме от какво се нуждаем:

 • самата чанта - можете да я шиете или да я адаптирате вече готова, основното е, че има стегнат и надежден цип;
 • термичен слой - за това в магазина трябва да вземете изолационен материал от фолио - изолация от фолио;
 • фиксиращи материали - метализирана лепяща лента или мебелен телбод.

Също така, като спомагателен източник на студ, можете да използвате специални батерии - запечатани контейнери с физиологичен разтвор. Студените акумулатори се замразяват предварително и след това бавно се размразяват в термо торбичка, като поддържат температурите ниски вътре за известно време. Студените акумулатори могат да бъдат закупени в магазин или направени със собствените си ръце, ние също ще ви разкажем за това.

Вижте също - Без замръзване или капков хладилник - кое е по-добре?

Изработка на ръчна чанта за охладител

Повярвайте ми, дори да не сте изобщо приятелски с шевна машина или игла и конец, няма да ви е трудно да шиете термо чанта. Този процес ще ви отнеме много малко време. Но резултатът - завършена торба - ще служи вярно дълго време, надеждно запазвайки храна, напитки или лекарства от разрушителното въздействие на топлина и топлина.

Така че, първо трябва да направите модел - модел за вътрешността на чантата. Като правило за основа се вземат спортни или пътуващи правоъгълни чанти със шарнирен капак и цип по периметъра. Този вариант на чантата ще бъде най-практичен.

Моделът ще изглежда като голям кръст, разделен на сектори - според размера на долната и страничните части на оригиналната чанта. Не забравяйте да обмислите капака на чантата. Освен това тази схема трябва да бъде прехвърлена на фолизолон.Не забравяйте, че моделът на изолон от фолио трябва да е малко по-малък от първоначалния модел - така че моделът на контейнера, изработен от термичен материал, да се побира свободно във вашата чанта.

Сглобете модел от термичен материал, като внимателно залепите ставите на фолиото. Ако можете да шиете цип към контейнера си, изработен от фолио изолон - такава торба за охладител ще бъде много по-ефективна. Плътно затвореното отделение е ключът към бавното нагряване на продуктите вътре.

Когато контейнерът с фолио е готов - поставете го вътре в оригиналната торбичка и ги закрепете заедно с двустранна лента или телбод. Това е всичко, всъщност - чантата за охладител е готова!

Вижте също - Нюансите на избора и инсталирането на вграден хладилник

Домашен хладилник за кола

Ако компактна чанта за хладилник не е достатъчна, винаги можете да направите просторен термо контейнер за транспортиране в багажника на автомобила. Такъв домашен сандък може да ви помогне по време на пътуване до провинцията с голяма компания или по време на празниците „диваци“. Нека да разберем как да направите хладилник за автомобили от пенополистирол.

На първо място, изберете подходящия размер кутия от шперплат. Ако е възможно - такава кутия е лесно да сглобите сами. Добре е, ако капакът на кутията е закопчан с панти, но ако нямате такъв, не се притеснявайте, който и да е плътно прилепващ капак.

Като цяло можете да използвате картонена кутия, но автохладилникът, изработен от такъв материал, няма да бъде много издръжлив.

Така че, ако сте избрали подходяща кутия, тогава следващата стъпка ще бъде производството на пълнеж за изолация от пяна за него. Необходимо е да залепите или залепите всички вътрешни повърхности на кутията с пяна. Колкото по-дебел, толкова по-надежден. Вместо мъничка пяна, можете да използвате пяна. За лепене използвайте двустранна лента, лепило без ацетон или мебелен телбод. Вътрешността на капака също не трябва да се игнорира.

След това е необходимо внимателно да покриете вътрешността на кутията с фолио изолон и да прикрепите изолационен материал, както и да залепите всички фуги вътре в бъдещия автохладилник с лепяща лента.

По принцип автомобилният хладилник е готов. Не забравяйте просто да прикрепите дръжка, за да отворите капака и да охладите термичния контейнер много преди употреба. Колкото по-добър е монтажът, толкова по-въздушен е хладилникът ви, толкова по-дълго ще може да поддържа ниска температура вътре в себе си. Такова устройство е доста тежко, поради което е най-добре да го носите в багажника на автомобил.

Домашни студени батерии

Вече споменахме, че батериите за съхранение на студ са отлични помощници, ако трябва да използвате автономен топлинен капацитет за съхранение на храна. Ако не сте готови да отидете до магазина, тогава направете студена батерия със собствените си ръце у дома.

В "магазина" батерията използва специален физиологичен разтвор, който се размразява много по-бавно от обикновената вода. Да го направите сами не е трудно, просто разтворете обикновената кухненска сол в необходимото количество вода и я изсипете в подходящи пластмасови бутилки или вакуумни торби с закопчалка Zip Lock. Напълнените торбички или бутилки трябва да бъдат замразени - тогава те ще помогнат за поддържане на ниска температура вътре в контейнера.

Има и хелиеви батерии за настинка. Те струват много повече от течните си колеги, но се размразяват няколко пъти по-бавно. Ако искате да направите такъв студен акумулатор, тогава купете няколко големи памперса за деца в аптеката. Внимателно и бавно изсипете нормална чешмяна вода в памперсите, около чаша. Изчакайте малко - оставете гранулите да абсорбират влагата. След това разкъсайте вътрешността на памперса и изсипете мокрите гранули в запечатан плик.

Студените батерии трябва да бъдат предварително замразени.И когато опаковате храна вътре в по-хладна торбичка - не забравяйте да измествате хранителните слоеве със студени акумулатори.

Полезни съвети

Така че, ако всичко е ясно, тогава можете да започнете да произвеждате по-хладна чанта. Но в крайна сметка искаме да споделим няколко полезни съвета, които ще улеснят процеса на производство на термо торбичка и ще повишат ефективността на използването на такова устройство.

 • Дебелина на термичния слой - колкото повече, толкова по-добре. Когато дойдете в магазин за хардуер, купете фолио изолон от 0,5-0,8 см и полистирол от 2-3 см.
 • Можете да закупите фолизолон в голям магазин за хардуер, а цената за него абсолютно няма да ви удари в джоба. Разход на материал - от 1 - 1,5 m.
 • По-добре е да изберете чанта за преносим хладилник от плътни, водоотблъскващи материали, които са силно издръжливи и в същото време лесно се отмиват от мръсотия.
 • Уверете се, че дръжките и джобовете са плътно пришити, а закопчалките - плътно затворени термичната торба. При добрите производствени модели външният цип е покрит от специален велкро капак - за да се намали топлопредаването.
 • За удобство на използването на автохладилник можете да шиете калъф с дръжки върху кутия от шперплат. Не забравяйте да поставите парчета от подплатен полиестер между шперплата и капака, нарязано одеяло или каквато и да е друга изолация - по този начин предпазвате съдържанието на термичния контейнер от бързо нагряване.
 • По-добре е да транспортирате всеки топлинен капацитет в голяма торба с други неща или в багажника на автомобил. Пазете преносимия си хладилник от пряка слънчева светлина и се опитайте да го отворите възможно най-малко.
 • Когато размразявате замразени студени акумулатори, които сте направили сами, може да се появи конденз - помислете за този факт и внимавайте, че влагата не разваля храната. Например, увийте всичко в отделни вестници.
 • Когато зареждате продукти във фризер, не забравяйте, че вътре в термичния контейнер трябва да има възможно най-малко празнини и празнини. Не забравяйте да прехвърляте храна със студени батерии или обикновени пакети с лед.

С правилното производство, грижа и спазване на нашите прости препоръки, вашият термо чанта или хладилник за кола ще ви изненада приятно със своята ефективност, надеждност и издръжливост. В същото време е хубаво да осъзнаете, че успяхте да спестите подредена сума, защото в магазина такава покупка ще струва значителна сума. Можете да направите няколко термични контейнера с различен обем - малки кутии за индивидуална закуска в училище, в офиса или на обучение, пътни чанти от 4-5 литра за пазаруване или скромни пикници, просторни раници от 10 литра за големи компании и впечатляващи заготовки и т.н. , Сега, знаейки как да направите чанта за охладител със собствените си ръце, няма да ви е трудно!

Вижте също:

23963 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите