У дома Отговори на въпроси Коя фурна да изберете с каталитичен или пиролитичен метод на почистване?

Коя фурна да изберете с каталитичен или пиролитичен метод на почистване?

Фурната трябваше да бъде сменена. И при спешна подмяна. Възникна въпросът коя фурна да се купи. С производителите и моделите мисля, че можете да разберете. Но не е напълно ясно какво е по-добре да вземете: фурна с каталитично или пиролитично почистване.

 

 

 

Отговорът на нашите експерти:

Преди да отговорите на въпроса, трябва внимателно да изучите и двата типа. Има много разлики. Въпросът далеч не е само в цената. Използваните технологии са толкова различни, че не са подходящи за всички. Но тук няма нищо сложно. Не е необходимо да имате специални познания, за да разберете как работи всеки тип. Нека се опитаме да опишем и двете с прости думи.

Пиролизна фурна: минимални смущения

Методът се основава на нагряване на фурната до много високи температури. Около 500 ° С. Замърсителите, покриващи стените, са карбонизирани и образуват сажди. Самата процедура за почистване се провежда отделно. Всички аксесоари, тави, съдове, скари трябва да бъдат извадени от фурната по време на почистване. Докато фурната се почиства. Външните стени на фурната също се нагряват. До 90 ° C. Затова трябва да внимавате. Дръжте деца и домашни любимци далеч. Струва си да предпазите околните мебели от въздействието на температурата. Фурната трябва да е на известно разстояние от други предмети. Самите стени не се различават от обикновените. Покрита с термоустойчива боя. С равна и гладка повърхност. След дипломирането остава само да премахнете получената сажди.

Предимствата на пиролизното почистване

 • нямат консумативи, всички компоненти имат същия експлоатационен живот като самата фурна;
 • този експлоатационен живот е по-дълъг от други видове;
 • всички части на фурната, стените и вратата се почистват;
 • няма специално покритие на вътрешни повърхности, които развалят външния вид.

Недостатъци на лечението с пиролиза

 • по време на почистване може да се появи миризма на парене;
 • високо потребление на електроенергия;
 • повишени изисквания за окабеляване;
 • продажби само в електрически фурни;
 • малко по-висока цена;
 • необходимостта от отделно почистване на листа за печене и стелажи.

Вижте също - Вградени електрически фурни: основните критерии за избор

Катализирана фурна: подготвя и почиства

Каталитични фурни, лесно почистване и спестяване на време, но с необходимостта от смяна на части. Пещта за каталитично почистване се характеризира главно с интериорния дизайн. Сменяеми каталитични панели са прикрепени към стените. Върху който се прилага специален състав.Именно той почиства фурната. Съставът е порест материал. Тези пори съдържат специално вещество, което абсорбира замърсяването. Поради това фурната придобива някак необичаен вид. А стените са забележимо груби на пипане. Тази техника позволява на фурната да се самопочиства дори по време на готвене. В същото време съдовете не придобиват никакви вредни свойства или неприятни миризми.

Обикновено е необходима температура над 140 ° C за активиране на процеса. В порите замърсяването се разлага на най-простите безвредни вещества. След това те могат лесно да бъдат изтрити с влажна кърпа. Самите панели имат определен срок на експлоатация. И те трябва да се променят приблизително на всеки 5 години. Изпълнява се в едностранна и двустранна версия. Определете дали смяната на панела е достатъчно лесна. Това ще се забележи чрез натрупването на замърсяване. Самата подмяна може да се извърши независимо и у дома. Обикновено трябва буквално да развиете няколко болта според инструкциите.

Предимства на каталитичното почистване

 • външните стени се нагряват по същия начин, както в конвенционалните фурни;
 • спестяване на време поради почистване по време на готвене;
 • реализируем за газови фурни.

Недостатъци на каталитичното пречистване

 • наличието на консумативи - каталитични панели;
 • също така е необходимо отделно почистване на подвижни елементи;
 • панелите не са инсталирани на вратата, тя трябва да бъде почистена по стандартен метод;
 • сложното замърсяване изисква няколко процедури.

Вижте също - Плюсове и минуси на каталитична пречистена фурна

Пиролиза или катализа - кое е по-добре?

Нека извършим сравнителен анализ, основан на няколко критерия. Нека започнем с цената: тя е по-ниска за каталитичните. Съвместимост: Пиролитичните фурни са подходящи само за електрически фурни. Недостатъци: в пиролитичните фурни външните стени са много горещи и за почистване е необходима отделна процедура. Понякога се появява неприятна миризма. В каталитичните конвертори трябва да почистите ръчно вратата.

Сега можем да направим изводи. Първо, тези, които живеят в къщи с газ, се нуждаят от фурни с каталитичен метод на почистване. Подходящи са и за тези, които пестят от електроенергия. Те не са взискателни към захранването, така че са подходящи за стари къщи.

Но за тези, които не обичат да губят допълнителна енергия за почистване, са подходящи пиролитичните. И за двата типа проблемът с почистването на подвижни вътрешни елементи: стелажи и тави остава нерешен. Както обикновено, те трябва да бъдат отнесени в мивката и измити с почистващи препарати. Проблемът с прегряването на случая е решен при по-скъпи модели, които използват допълнително охлаждане. Въпреки че във всеки случай въздухът в кухнята ще бъде много горещ.

Вижте също - Преглед на електрическата фурна "Руска печка"

Нови отговори на въпросите на читателите:

Всички отговори
28306 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите