У дома Отговори на въпроси Без замръзване или капков хладилник - кое е по-добре?

Без замръзване или капков хладилник - кое е по-добре?

Когато дойде време за смяна на хладилника, основният проблем не е в избора на производител, а в системата - Без замръзване или капене? Обръщайки се към приятели за съвет, категоричен отговор на този въпрос не може да бъде получен. Някои хора основно използват хладилник с класическа система за капене поради факта, че храната не изсъхва. Други са изключително за замръзване, поради липсата на влага на задната стена. Във всеки случай към избора трябва да се подхожда разумно, като се имат предвид плюсовете и минусите.
Отговорът на нашите експерти:

Капните хладилници не спират да се бият Ноу-Форст за неговото място на пазара. Новите технологични решения наклоняват везните в едната посока, после в другата. Много е трудно да назовете модел хладилник, който определено ще ви подхожда. Но ние ще дадем редица съвети, които ще ви помогнат да изберете хладилник, който напълно отговаря на вашите нужди. Нека първо разгледаме основните разлики между тези системи.

Помислете за фундаменталната разлика между системата без замръзване и капковото

"No frost" се превежда от английски като отсъствие на слана. Хладилниците на тази система, ако се използват правилно, никога няма да бъдат покрити с коричка лед. Вентилационната система, разположена вътре в кутията, осигурява непрекъсната циркулация на въздуха, предотвратявайки образуването на конденз, което е причина за появата на лед.

Системата е изобретена за хора, живеещи в тропически и субтропичен климат, характеризиращи се с високата си влажност. Капковите системи в такъв климат трябва постоянно да се размразяват и ноу-хапът решава този проблем поради липсата на влага вътре в камерите им. Липсата на влага в нашите климатични условия води до изсушаване на продуктите в хладилни агрегати с такава система. Но проблемът се решава чрез използване на специални пластмасови контейнери и найлонови торбички за храна.

Капелните системи имат коренно различно устройство. Изпаряващата система, разположена на гърба на хладилника, допринася за образуването на кондензат. Системата включва изтичане на получената влага в контейнер, предназначен за нея, от който след това се изпарява. Системата носи малко неудобства в случаите, когато дренажът е запушен. Водата започва да се събира на дъното, директно под чекмеджетата за зеленчуци. Въпреки че проблемът не възниква при надлежна грижа за технологията.

Вижте също - Мога ли да сложа микровълнова фурна на хладилника?

Какви са предимствата и недостатъците в различните системи.

За да улесним процеса на сравняване на двете системи, ние сме съставили за вас визуална таблица, с основните предимства и недостатъци на всяка.

Капелни хладилници Хладилници "NO FROST"
Предимства недостатъци Предимства недостатъци
Много по-голям асортимент от моделната гама. Необходимо е размразяване, поне два пъти годишно. Няма нужда от специални грижи (за хигиенни цели се препоръчва да се избърсват вътрешните повърхности веднъж годишно) Обемът на хладилника е по-малък, поради необходимостта от инсталиране на вентилаторна система вътре в кутията.
По-достъпни цени Температурният диапазон се различава с няколко градуса между горното и долното отделение Постоянната температура на всички отделения на хладилника Някои модели работят много шумно (обърнете внимание на спецификациите)
Способен да спести до 30% електрическа енергия Капната система не работи във фризерното отделение. Храната за бързо замразяване. По-консумация на енергия в сравнение с капките хладилници.
Тиха работа (за да разберете колко е възможно само по време на работа) На повърхността на задната стена се образува конденз. Системата без замръзване работи по същия начин във фризерното отделение. Висока цена на хладилници със знания
Липсата на вентилатор позволява да се отдели повече място за камерата. Температурата в клетките се възстановява за дълго време. Бързо възстановяване на температурата, след затваряне на вратата на хладилника.
Няма конденз по повърхността на задната стена.

Имайки предвид недостатъците на всяка система, не си представяйте най-лошия сценарий. Силата на работещия без замръзване е много относителна, има капещи хладилници, които създават много повече шум. Като цяло вече са измислени доста приказки за ноу-хауз.

Легенди за хладилниците без замръзване

Най-често срещаните грешки на потребителите за хладилниците без замръзване.

  1. Изсушаване на всички продукти под въздействието на сух въздух в хладилното отделение. Проблемът се елиминира чрез използване на залепващ филм и контейнери. Някои продукти се съхраняват по-дълго в суха среда. Същите потребители на капкомерни хладилници затварят храната, това избягва неприятната миризма вътре в камерата.
  2. Хладилниците със система "No Frost" не се нуждаят от размразяване. Хладилникът изисква поддръжка и поне веднъж годишно трябва да се мие, за да се предотврати разпространението на вредни микроорганизми. Измиването на хладилника включва изключване от захранването и в резултат на това неизбежно размразяване.
  3. Камерите на хладилниците без замръзване са много по-малки. Вентилацията разбира се заема част от пространството, но производителите предлагат богат избор от модели, което прави възможно закупуването на хладилник с необходимия обем.

Последните препоръки за избор на хладилник.

  1. Когато избирате хладилник, погледнете документацията и отделно оценете всичките му параметри.
  2. Не мийте капкови хладилници, по-специално задната стена, по време на работа.
  3. Всеки хладилник изисква грижи и хигиенни мерки.
  4. Когато купувате хладилник, внимавайте за пластмасовите контейнери, те ще бъдат еднакво полезни за всяка система.

Нашите препоръки ще ви помогнат да разберете разликата между хладилниците и да решите кой модел е подходящ за вас.

Нови отговори на въпросите на читателите:

Всички отговори
18879 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите