У дома Как да изберем Климатична техника Предимства и недостатъци на сухите бойлери

Предимства и недостатъци на сухите бойлери

Тези, които поне веднъж се замислиха за избора на бойлер, със сигурност се натъкнаха на такова понятие като сух нагревател в бойлер. Какво представлява и каква е разликата от традиционната „мокра“ версия. Днес ще ви разкажем как е подреден водонагревател със сух нагревател, ще обсъдим предимствата и недостатъците на такова устройство, а също така ще представим на вашето внимание ТОП 5 най-добри модели на годината.

Основните разлики

Като начало, нека разгледаме какво означава сух нагревателен елемент във водонагревател. Такива модели бойлери се появиха на нашия пазар преди малко повече от 10 години. Оттогава те набират все по-голяма популярност сред собствениците на вили, апартаменти и селски къщи, лишени от централизирано снабдяване с топла вода.

Дотогава най-често срещаният вариант за проектиране е бил потопяем или "мокър" нагревателен елемент. Такова устройство най-много напомня на конвенционален битов бойлер, само огромен размер. Това е куха стоманена или медна тръба, в която е поставена нихромова спирала. Свободното пространство се запълва с кварцов пясък или друг подобен материал с висока топлопроводимост. Цялата конструкция се поставя директно в резервоара и влиза в пряк контакт с водата, която загрява. Недостатъкът на това устройство е увеличеното образуване на котлен камък директно по стените на нагревателя, което намалява скоростта на пренос на топлина и увеличава консумацията на електрическа енергия.

Сухият нагревател е подреден коренно различно. Състои се от реостатен проводник, поставен в каналите на керамичен изолатор. За да се изключи контакт с вода, цялата конструкция се поставя в затворена колба, изработена от метал с антикорозионно покритие. За да се повиши топлопроводимостта, допълнително се поставя маслен слой между стъклените стени и нагревателя.

ТОП-3 от най-добрите бойлери със сух нагревател Electrolux

 1. Electrolux EWH 50 Formax DL
 2. Electrolux EWH 100 Royal Flash
 3. Electrolux EWH 100 Centurio IQ 2.0

Вижте също - Коя компания бойлер е по-добре да изберете

Ползи

В сравнение с отворените "котли", сухият дизайн има много предимства. Например, помислете само за няколко от тях:

Липса на мащаб върху нагревателния елемент

Качеството на водата и повърхността на контакт на нагревателя с течността влияят върху скоростта на образуване на този неприятен слой. Колкото по-твърда е водата във вашия район, толкова по-бързо ще се образува скалата. Дебел варов слой намалява качеството на нагряването на водата и животът на нагревателния елемент намалява.

Сух нагревателен елемент е защитен от този вид проблеми. В този случай не се получава директен контакт с вода. Така че, също няма скала върху нагревателя.

Компактни размери

Сухият нагревателен елемент е сравнително малък и заема много по-малко място от неговия „мокър“ колега. По този начин размерът на самия резервоар за съхранение също се намалява. Най-често производителите инсталират два или дори три нагревателя в едно устройство. Това позволява на потребителя да регулира независимо натоварването. Ако трябва бързо да загреете голям обем вода, включете всички нагревателни елементи наведнъж и ще получите гореща вода само за няколко минути.

Дори ако някой от нагревателите изгори, нищо лошо няма да се случи. За периода на ремонта просто ще използвате един от останалите и все пак ще останете с топла вода.

Голяма производителност

Това е още едно предимство на сухите нагревателни елементи. Тъй като практически няма образуване на мащаб на такъв нагревател, скоростта на получаване на топла вода значително се увеличава. В същото време се консумира много по-малко енергия, отколкото при загряване на вода с „мокри“ нагревателни елементи.

Сам по себе си всеки сух нагревателен елемент, инсталиран в бойлер, често има по-ниска мощност от подобна версия с "мокър" елемент. Но тъй като в нагревателите от този тип обикновено се използват няколко нагревателни елемента, общата мощност ще бъде значително по-ниска от тази на "мокър" тръбен нагревател. И дали да го използва изцяло или частично, потребителят може да реши сам.

ТОП-3 най-добри бойлери със сухи нагревателни елементи Timberk

 1. Timberk SWH FED1 80 V
 2. Timberk SWH RE15 50 V
 3. Timberk SWH RED1 100 V

Лесно обслужване

Водонагревателите със сухи тръбни елементи имат една важна характеристика. Те са подредени по такъв начин, че ако нагревателният елемент внезапно се повреди, дори не е нужно да източвате водата от резервоара, за да я замените. Достатъчно е да завиете защитния фланец, да извадите елемента, да го прегледате или поправите и да го поставите обратно.

Дълъг експлоатационен живот

Поради липсата на контакт с мащаба, сухите нагревателни елементи имат дълъг експлоатационен живот. Един такъв елемент е достатъчен средно за 5 години непрекъсната работа. В същото време котлите с конвенционален нагревателен елемент се провалят веднъж на 2-3 години. При сегашните цени на компонентите това е голяма икономия.

Защита от сух старт

Абсолютно всички модели със сух нагревател са оборудвани със система за защита срещу включване без вода. Ако в резервоара за нагревател няма вода, системата просто няма да позволи на устройството да се включи. Защитата от сух старт няма да позволи нагревателя на тръбата да изгори. Дори ако по някаква причина не работи, тогава разбиването ще се отрази само на нагревателния елемент. Други котелни системи няма да бъдат засегнати.

променливост

Много сухи нагреватели имат напълно идентичен дизайн. Това позволява използването на един и същ елемент за различни модели резервоари. Така че в случай на ремонт няма да имате проблеми с аксесоарите.

Няма проблеми с задръстванията на въздух

Водонагревателите, оборудвани със сухи нагревателни елементи, не са застрашени от образуването на вътрешни въздушни задръствания. При модели с мокри нагреватели това може да доведе до скъпи ремонти.

Вижте също - Избор на котел на твърдо гориво за дълго горене: оценка на 10-те най-добри котела

недостатъци

Тъй като в природата няма идеални неща, тоест сухите нагревателни елементи също имат отрицателни страни. Вярно, няма ги толкова много.

Сухият нагревател може да бъде изключително директен. Поради това те се използват в модели с обем най-малко 30 литра. Така че, ако трябва да купите бебе за 10-20 литра, тази опция няма да работи.

Но основният недостатък на сухия нагревател е неговата висока цена. Моделите, оборудвани с такъв нагревателен елемент, обикновено струват не по-малко от един и половина пъти по-скъпи от традиционните бойлери с „бойлер“. Дали такава съвкупност от средствата, изразходвани за това, си струва, всеки трябва да реши сам.

Преглед на най-добрите модели

Ако все пак решихте да дадете предпочитание на бойлер със сух нагревател, представяме на вашето внимание ТОП 5 най-добри модели на годината.

Атлантически световъртеж

Иновативен модел на копродукция на Египет и Франция.Дизайнът на този бойлер е уникален и досега нито една търговска марка не е успяла да го повтори. "Vertigo" има два емайлирани резервоара за вода наведнъж. Устройството работи абсолютно безшумно и се управлява с помощта на интуитивен цифров интерфейс.

Предимства:

 • оборудван с термостат, който ще позволи нагряване на вода само до желаната температура;
 • за тези, които бързат, има високоскоростно отопление Boost;
 • интелигентният модул запомня настройките и включва устройството в Smart-режим с параметрите, които потребителят избира най-често;
 • широк обхват, включително до 80 литра включително;
 • дългата работа се осигурява от наличието на сухи нагревателни елементи и магнезиев анод;
 • има възможност за вертикален и хоризонтален монтаж;
 • Гаранционен срок на резервоара - 7 години;
 • всички модели имат максимална дълбочина 30 cm.

Недостатъци:

 • диапазонът на размерите не включва модели с обем над 80 литра, което може да бъде неудобно за голямо семейство.

Вижте също:

Electrolux EWH 50 Formax DL

Електрически бойлер с два нагревателни елемента от сух тип, с мощност 1,2 и 0,8 kW. Има информативен цифров дисплей и функция на тримодно регулиране на температурата на отопление. Максималното нагряване на водата е до 75 С, оптималната работна температура е 55 С. Резервоарът има достатъчно дебел слой полиуретан (22 мм), за да го предпази от замръзване.

Професионалисти:

 • добър термичен ефект, водата остава гореща за дълго време;
 • компактни размери;
 • три режима на работа;
 • бързо загряване на водата до желаната температура;
 • естетичен външен вид;
 • доста достъпни разходи.

Минуси:

 • Според потребителските и експертни отзиви няма очевидни недостатъци.

Fagor CB ECO

Висококачествен бойлер от испански производител. Снабден с две сухи горивни клетки от 1,2 или 0,8 kW, в зависимост от обема на резервоара. Има широк диапазон от 30 до 200 литра обем на резервоара. Конструкцията на устройството предвижда няколко режима на управление. В зависимост от зададените параметри, нагревателните елементи могат да работят по двойки, един по един или в автоматичен режим.

Ползи:

 • широка гама от модели;
 • TEN работи на принципа на сухото отопление;
 • подобрена система за топлоизолация;
 • титанов анод, който не изисква подмяна;
 • издръжлив стоманен резервоар с допълнително пръскане с титан;
 • предвижда възможност за хоризонтален и вертикален монтаж;
 • дълги гаранционни срокове;
 • електронното регулиране позволява контрол на температурата до най-близката степен.

Недостатъци:

 • в режим ECO няма възможност за независимо задаване на желаната температура;
 • захранващият кабел не е достатъчно дълъг.

Gorenje OGBS100SMV9

Не е лош бойлер от среден клас от сръбски производител. Моделът има плоско бяло тяло, което е съвместимо с почти всеки интериорен дизайн. Моделът е оборудван с модерна система срещу прегряване, която изключва случайно активиране с празен резервоар. За да се предпази от корозия, в резервоара е инсталиран магнезиев анод.

Професионалисти:

 • електронна система за управление;
 • сух нагревател;
 • „Умна“ система за запомняне на редовни потребителски настройки;
 • широк диапазон от 30 до 120 литра;
 • максимална температура на отопление + 85С;
 • достъпни цени.

Минуси:

 • има само вертикален метод на инсталиране;
 • вътрешността на резервоара е емайлирана.

Willer Elegance IVB DR

Друг модел от сръбски произход. Този бойлер за съхранение също принадлежи към средния клас. Този плосък и компактен бойлер е с дълбочина само 30 см, така че се вписва дори в малка ниша в банята или тоалетната.

"Willer Elegance" е много икономично устройство. За запазване на електричеството тук са осигурени дебела топлоизолация и специален режим „Еко”. В този случай водата не се загрява над 45 С, което означава, че глюкомерът не вятърва излишни киловати.

Предимства:

 • три сухи нагревателни елемента, 0,8 kW всеки;
 • възможността да се използват нагреватели по двойки или поотделно;
 • избор на модели за 50, 80 и 100 литра;
 • прост и интуитивен блок за управление;
 • резервоарът за съхранение е от неръждаема стомана;
 • приятен външен вид;
 • достъпна цена.

Недостатъци:

 • не твърде популярна марка на вътрешния пазар.

Както се вижда от всичко по-горе, нагревателите за съхранение на вода със сухи нагревателни елементи набират все по-голяма популярност. Днес такива модели се произвеждат от всеки повече или по-малко уважаващ себе си производител. Така че, ако решите да закупите бойлер със сух нагревател, във всеки магазин ще ви бъде предложен достоен избор.

Вижте също:

28717 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите