У дома Правила за работа Малки домакински уреди Сортове електрически четки за зъби

Сортове електрически четки за зъби

Електрическите четки за зъби, в сравнение с традиционните немеханични колеги, демонстрират по-добри резултати в грижата за устната кухина, по-добро отстраняване на плака и по-ефективни в борбата с признаците на гингивит (както в дългосрочен, така и в краткосрочен план). Но с целия комфорт и удобство, за да се постигне максимален терапевтичен и профилактичен ефект и да не се повредят зъбите, решението - кое е най-доброто за избор на електрическа четка за зъби - ще изисква вземане под внимание на много голям брой параметри.

ТОП 13 най-добри електрически четки за зъби с Aliexpress

Характеристики на дизайна

Конструктивно електрическата четка за зъби се състои от следните части:

 • дръжка - в него се помещава електродвигател с източник на захранване, както и управляващо устройство.
 • държач за варел, върху който е прикрепена главата на четката.
 • Главата на четката (дюзата) е най-важната част от четката. В бюджетните модели те могат да извършват само възвратно-постъпателни движения. Колкото по-скъп е моделът, толкова повече функции може да изпълнява главата, например да прави въртеливи или пулсиращи движения, плюс режими на почистване с различна интензивност. Моделите от средния и премиум клас са оборудвани с няколко вида глави наведнъж - за полиране на зъби, за масажиране на венците, за деликатен режим (необходим за зъби с повишена чувствителност), за избелване, за двойно почистване. Има специални модели глави, които могат да заменят зъбната нишка.

Вижте също - Преглед на електрическа четка за зъби Braun Oral-B Genius 9000

Твърдост на четката

Предимството на електрическата четка за зъби е фактът, че можете да закупите едно устройство, а подвижните глави трябва да бъдат избрани въз основа на характеристиките на денталната грижа за всеки член на семейството. Основният параметър на главата на четката е нейната твърдост. Има пет стандарта:

 • супер мек - препоръчва се за малки деца, както и за тези, които страдат от зъбни заболявания и чести кървящи венци.
 • мек - тази скованост трябва да бъде избрана за хора, склонни към стоматит и които имат малки рани в устната кухина.
 • среден - за хора със силни здрави зъби, които нямат сериозни зъбни проблеми.
 • трудно - показва се от тези, които искат да възстановят белотата на зъбите, например любителите на силния чай и кафе, както и пушачите. В допълнение, тази опция е подходяща за хора, които имат склонност към зъбен камък. Не прекалявайте с твърдата дюза и постоянно следете състоянието на зъбите, защото при системна употреба може да се получи изтъняване на емайла.
 • супер твърд - напълно противопоказан за ежедневна употреба.Те могат периодично да се използват от хора, които имат скоби или зъбни плочи - супер твърдите приставки перфектно премахват натрупаната мръсотия около тях. Прекалената употреба може да повреди емайла и да причини кариес.

Вижте също - Съвети за избор на електрическа самобръсначка за мъже

От какво са направени четините?

Четините са изработени от синтетична четина - те са евтини и много гладки, имат дълъг експлоатационен живот и са без пори. Главите с естествена четина се произвеждат специално за страдащите от алергия, но те имат редица значителни недостатъци. На първо място, те се износват бързо, така че имат кратък експлоатационен живот. Те са меки, така че качеството им на почистване е много по-лошо. В същото време те са много по-скъпи и не много хигиенични - естествената коса е място за размножаване за интензивно възпроизвеждане на бактерии.

Важно:

Четините се износват с течение на времето, така че главата трябва да се сменя периодично. Необходимостта от подмяна може да се съди по цвета на четините - веднага щом станат тъпи и избледнели, струва си да си купите нова глава. Средно дюзата трябва да се сменя на всеки три месеца.

В зависимост от вида на електрическата четка за зъби, почистването на зъбите може да се извърши чрез движението на главата или чрез вибрация (вибрация) на самите четинки (самата глава остава неподвижна). Има три вида електрически четки за зъби.

Вижте също - Каква е разликата между фото епилатор и лазерен епилатор

стандарт

Те също се наричат ​​механични. При такива четки електродвигателят задвижва главата на четката (дюзата) през предавателен елемент, който може да извършва както транслационни (напред и назад), така и кръгови движения (както по посока на часовниковата стрелка, така и в обратна посока). Благодарение на движението на главата с фиксираните върху нея четинки зъбите се почистват. Скоростта на въртене за различните модели може да варира от 5 до 30 хиляди оборота (движения) в минута.

Предимствата на стандартните механични електрически четки за зъби включват достъпна цена и нежно почистване на зъбите, което не уврежда зъбния емайл. Но в същото време по отношение на качеството на почистване този тип четки е значително по-нисък от звуковите и ултразвукови аналози.

Вижте също - Каква е разликата между тример и машинка за подстригване

Звук

При електрическите четки за зъби от този тип главата остава неподвижна, самите четинки се движат директно. Специална мембрана преобразува въртенето на електродвигателя в звукови вълни. Тяхната вибрация се предава на ворсинките на четката, които започват да вибрират с висока честота. Това създава хомогенна по консистенция пяна, състояща се от паста за зъби, въздух и вода - това ви позволява ефективно и нежно да премахвате плака дори на най-недостъпните места. В този случай има двойно почистване на зъбната повърхност - както директно поради действието на четините, така и поради действието на звуковите вълни.

Могат да се отбележат и други предимства:

 • почистването е нежно, без да наранява зъбния емайл.
 • използването на звукова електрическа четка не влияе върху закрепването на брекети, фурнири и не води до изпадане на пломбите.
 • масажът на венците подобрява микроциркулацията на кръвта.

Вижте също - 18 най-добри лопати според отзивите на клиентите

свръхзвуков

Принципът на работа на ултразвуковите електрически четки обикновено съвпада с работата на звукови. Основната им разлика е вибрационната честота на вилите. Електродвигателят преобразува енергията на електричество във вълни с висока - ултразвукова честота, в резултат на това устройството генерира от 96 до 192 милиона вибрации в минута. Дълбочината на разпространение на ултразвукови вълни от четината е не повече от 5 мм. Благодарение на генерираните вибрации, зъбен камък ефективно се унищожава и отстранява, върху зъбите се образуват различни плаки - минерализирани и пигментирани.Също така замърсяването се елиминира дори на най-недостъпните места, където влакната на обикновена четка не се достигат. В допълнение, ултразвукът засяга микробите, предотвратявайки тяхното възпроизвеждане.

Използването на ултразвукова електрическа четка води до нагряване на зъбната тъкан - това най-общо може да се счита за положителен момент, тъй като повишаването на температурата води до ускоряване на кръвообращението в венците. Други предимства на ултразвуковия брой на зъбите включват:

 • най-високото, в сравнение с другите видове електрочетки, качеството на миенето на зъбите.
 • икономична употреба на паста за зъби.
 • не се изискват никакви усилия от страна на потребителя - четката просто трябва да бъде приведена до зъбите.

Използването на ултразвукови електрически четки за зъби обаче има редица ограничения:

 • много високата честа вибрираща четина може да доведе до изпадане на уплътнения поради разрушаване на свързващия компонент.
 • Ултразвуковите четки не могат да се използват от бременни жени, хора с установени пейсмейкъри и кървящи венци. В допълнение, те не могат да се използват от деца под 3 години, тези, които са претърпели онкологични операции в устната кухина, с висока подвижност на зъбите, недостатъчна плътност на емайла.
 • не се препоръчва използването на ултразвукови електрочетки за хора, които имат инсталирани коронки, фурнири и други структури - висока честота на вибрации може да доведе до счупването им.

Важно:

Преди да купите електрическа четка за зъби, не забравяйте да се консултирате с вашия зъболекар. Което въз основа на състоянието и характеристиките на вашите зъби и устна кухина ще препоръча най-добрия вариант за електрическа четка.

Вижте също - Кое желязо е по-добре да изберете за домашна употреба

ТОП 13 най-добри електрически четки за зъби с Aliexpress

Какво да търсите при избора

хранене

Електрическата четка за зъби може да има няколко опции за захранване:

 • от мрежата - най-малко разпространеният вариант, тъй като значително ограничава мобилността на потребителя.
 • от батерията - в този случай заедно с устройството се продава специално зарядно устройство, където електрическата четка трябва да бъде инсталирана след употреба за презареждане. Средно, пълно зареждане на нова батерия е достатъчно за миене на зъбите от един човек за една седмица - 20-30 минути работа. Самата батерия се зарежда напълно в рамките на 2-5 часа (в зависимост от капацитета й), това няма да причини неудобства за потребителя, времето между миенето на зъбите ще бъде напълно достатъчно.
 • от батерии - четката се захранва от обикновени батерии за пръсти. Тази опция е подходяща за тези, които пътуват много или се движат. Недостатъкът може да се счита за момента, в който трябва да държите резервен комплект у дома, така че да има нещо, с което да замените мъртвите батерии.

Дръжка за четка

За да предотвратите плъзгането на четката във влажна длан, желателно е гумираните вложки да са на дръжката.

Допълнителни функции

За да направят миенето на зъбите възможно най-удобно и безопасно, производителите оборудват електрически четки за зъби с допълнителни функции:

 • таймер - прецизно контролира спазването на времето за почистване, което е особено важно за ултразвуковите четки.
 • сензори за налягане - показват прекалено голям натиск върху зъбите / зъбния емайл. Тази функция предотвратява изтриване на емайла и нараняване на венците.
 • индикатор за износване - служи като предупреждение за необходимостта от смяна на главата на четката.
 • някои модели са оборудвани със специални дюзи за почистване на езика.
 • някои модели имат пристрастяваща функция - тя е подходяща за тези, които първи са купили електрическа четка. Той се крие във факта, че натоварването на зъбите се увеличава постепенно, в първите дни почистването е много деликатно и нежно, за да не причини дискомфорт.

тегло

Теглото на четката за зъби не трябва да бъде повече от 200 грама, по-масивните модели е много трудно да се държат в ръката ви. За деца те произвеждат специални, по-компактни и леки модели, но най-важното е, преди да изберете електрическа четка за зъби за дете, трябва да разберете скоростта на въртене - тя не трябва да е повече от 18 хиляди в минута.В противен случай ще се създаде допълнително натоварване, което може да унищожи крехкия емайл върху зъбите на децата.

Производител

Когато избирате производител, си струва да дадете предпочитание на добре познати и утвърдени марки на пазара. Такива компании не само се занимават с производството на четки за зъби, но и постоянно провеждат изследвания на устната хигиена, така че могат да предложат най-модерните и ефективни решения. Много е важно те да използват само висококачествени материали за производството. Ако говорим за някакви конкретни марки, тогава няма съмнение - това е Oral B, който е широко представен във всички ценови категории. Други производители включват Philips, Panasonic, Asahi, Donfeel. За децата има специални модели от японската компания Hapica, които имат допълнителен вграден йонизатор.

Можете да използвате четка за зъби (особено ултразвукова) не повече от 1 път на ден, така че все пак ще трябва да се закупи обикновена ръчна (ръчна) четка.

Вижте също:

6431 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите