У дома Как да изберем Вградени уреди ТОП 13 най-добри аспиратори 60 см според отзивите на клиентите

ТОП 13 най-добри аспиратори 60 см според отзивите на клиентите

60 см е общият размер на газ, електрически печки и котлони. Следователно, качулки с ширина 60 см са в търсенето. Когато разглеждате устройства, е важно да оцените дизайна на тяхната производителност, режима на работа и вида на използвания филтър. Мощността зависи от площта на кухнята. Въз основа на коментарите и оценките на купувачите беше възможно да се състави рейтинг на най-добрите кухненски качулки с ширина 60 см на годината. Моделите в ТОП са разделени по тип дизайн с нарастващи цени. Прегледът е придружен от кратки описания.

Кухненски качулки с ширина 60 см - анализ на пазара на годината

Въз основа на статистическите данни за реалното търсене и потребителските предпочитания на интернет потребителите може с увереност да се твърди, че от цялото разнообразие от марки на пазара, потребителят предпочита своите кухненски качулки на такива известни марки като (пазарен дял на продажбите,% / марка, производител ):

 • 34% – Elikor (Еликор Груп, Калуга);
 • 9% – крона (KRONAsteel, CaventDom LLC, монтаж Турция / Китай);
 • 7% – Cata (Испания, Торео, официалният уебсайт у нас);
 • 6% – Hansa (AMICA WRONKI S.A., монтажни инсталации в Полша);

Те се следват в равни пропорции с 5%:

 • Gorenje (Словения, Velenje);
 • Jetair (Елица Италия);

Приблизително равни ниши с дял от 3-4% са заети от:

 • Lex (Русия);
 • Bosch (Robert Bosch GmbH, монтаж Германия и Словения);
 • Akpo (Полша, Изобелин);
 • Maunfeld (Великобритания, Мидълзбро);
 • Gefest (JV Brestgazoapparat OJSC, Брест, Беларус);
 • 17% - други производители.

В същото време през последните 5 години се наблюдава стабилна тенденция - добрата половина от търсенето на вътрешния пазар (47–53%) е изцяло покрита от продукти на местни марки, и това се отнася както за класическите модели, така и за напредналите, ултрамодерни (включително тези, вградени в гардероба) ,

ТОП 3 най-добри качулки за кухнята MAUNFELD

 1. MAUNFELD Tower C 50
 2. ПЪТНИК Глория 60
 3. MAUNFELD Кула C 60

Вижте също:

Предпочитания на потребителите

Сред другите критерии, на които потребителите се ръководят, когато избират 60 см качулка за кухнята, предпочитанията и приоритетите са следните:

 • тип закрепване: монтиран на стена (63%) и вграден в шкаф (36%), остров и други по-малко от 1%;
 • кухненска площ (m2): до 10 (14%), ≤ 15 (33%), ≤ 20 (34%), ≤ 25 (9%) и по-високи (8%);
 • производителност (m3/ час): до 300 (6%), ≤ 500 (40%), ≤ 700 (34%), до 900 (10%) и по-високи (6%);
 • проектиране и строителство:

- вечна класика - плосък окачен (монтиран) и купол (20% всяка);

- прибиращи се (19%);

- козирки (16%);

- стил на кънтри (10%);

- Напълно вградена качулка, със стъкло и Т-образна (еднакво, всеки 5%);

 • търсена ширина: 50 см (29%), 60 см (61%) и 90 см (7%);
 • метод на управление: механика - бутони (54%) и плъзгач (29%), докосване (16%);
 • Осветление: халогенни и LED лампи (59%), флуоресцентни (35%).

ТОП 3 най-добра качулка за кухня LEX

 1. LEX Hubble G 600
 2. LEX GS BLOC 600
 3. LEX Mini 600

Качулка 60 см: на какво се основава изборът на потребителите

Първият и може би най-важният критерий за избор на качулка за 60 см кухня е нейният производителност3/ Час). Именно той определя дали тази качулка е в състояние да се справи със задачите си или не. В паспорта на продукта производителят посочва площта на помещението, за което е проектиран неговият конкретен модел. Знаейки площта и височината на стаята, можете лесно да определите обема на вашата кухня. И като се има предвид: скоростта на обмен на въздух е 10-12 цикъла на час, а необходимия запас на мощност от 25-30%, просто трябва да умножите стойността на обема на 10 и 1,3 - това е оптималната стойност на ефективността, от която се нуждаете. Слабите качулки не са в състояние да се справят достатъчно със задачите за обмен на въздух и изпускателни газове. А по-мощните са неразумно скъпи от гледна точка на ефективност и целесъобразност.

Консумация на енергия и енергийна ефективност - всъщност това са два основни параметъра, на които трябва да обърнете внимание, когато правитеизбор на кухненска качулка, Не е тайна, че различните устройства използват различни количества енергия за отклоняване на един и същ обем въздух. Например, и двата модела стенни куполи от едно и също производство Elikor Epsilon 60 и Сребърна буря 60 те консумират 225 W еднакво, докато първият дестилира 430 куб. м на час, а другият - 650. Това изменение в работните параметри се дължи на различията в приложените дизайнерски решения, методи за улавяне и генериране на потока. Следователно тяхната ефективност е значително различна, въпреки че цената е приблизително една и съща.

Ниво на шум - колкото по-ниска е неговата стойност, толкова по-удобно се чувствате. Постоянният шум, дори незначителен, пречи, разсейва и дразни. За съжаление, за да създадат напълно безшумни или много тихи качулки, дизайнерите и инженерите все още не са успели. Експертите не препоръчват да се избира аспиратор, чийто шум надвишава прага от 70 dB, дори ако е избрана вградена качулка.

Режими на работа - Има два варианта, това е изпускането на въздух навън или рециклирането му на закрито. В първата версия към качулката е свързан въздуховод, който се придобива и монтира отделно. А във втория - аспиратор в кухнята без канал ви позволява да почиствате въздуха на закрито, без да го отстранявате отвън. В този режим няма нужда от въздуховод и той практически не участва, което е особено икономично в студения есенно-зимен период. Премахването на големи обеми топъл въздух изисква допълнителни разходи за отопление на студа, идващ от улицата. Всеки режим има своя собствена система за филтриране.

Ето защо филтри - Това е може би един от основните конструктивни елементи, който влияе върху ефективността на целия агрегат и комфорта в работната зона. Днес се използват два вида: първично грубо почистване (мрежа от стомана или алуминий), абсорбиращи мазнини, и сменяемо фино почистване на въглища (с активни абсорбиращи свойства) за възстановяване, отстраняване на миризми и фини частици. Периодично мрежата трябва да се измива от замърсяване, а въглищата - да се заменят с нова само след изчерпване на живота.

При свързване на изпускателния канал към вентилационната система на вала или при обезвъздушаване е необходимо да се предвиди инсталацията противовъзвратен клапан, което предотвратява навлизането на външен въздух в помещението.Не всички производители завършват своите модели с това устройство.

В повечето случаи купувачите често забравят и напълно изпускат от поглед проблема. сигурност на сътрудничеството със съществуващи газови нагреватели с отворена горивна камера: течащи (колони) и капацитивни (котли). Това всъщност е много важен момент. Опасността се крие във факта, че съвместната работа на аспиратора с това оборудване може да доведе до образуването на обратно тяло и въглероден оксид (CO) от комина обратно в стаята. Такива изисквания трябва да бъдат посочени от производителя в паспорта на продукта, но често, за съжаление, често се игнорират и присъстват в неявна или забулена форма.

Дизайн, форма и конструкция качулките са представени в голямо разнообразие: класически куполообразни, Т-образни, със стъкло, монтирани, напълно вградени, козирки и кънтри (стил на кънтри). Цветовата схема е доста обширна и разнообразна и ви позволява успешно да се вписвате в интериора. Най-популярни цветове:

 • не старееща класика - бяло, бежово, слонова кост, червено, кафяво и черно;
 • техно стил - полирана неръждаема стомана, сребро, хром, матиран графит, бронз, мед и злато.

ТОП 3 най-добри качулки за кухнята на Kuppersberg

 1. Kuppersberg F 660
 2. Kuppersberg SLIMLUX II 60 C
 3. Kuppersberg Inlinea 52 X 4HPB

Видове закрепване и монтиране на качулката

По вид монтаж и монтажни качулки за кухнята споделено като:

 • Напълно вдлъбнато - инсталира се в стенен шкаф или купол от декоративна камина, купол, в редки случаи, на работен плот в непосредствена близост до плота. Снабден е с прибиращ се или неподвижен долен панел, което значително увеличава площта на напречното сечение на всмукателния въздух и улеснява управлението.
 • Стена - с различни опции за монтаж на стената.
 • Плосък окачен - монтиран под стенен шкаф или рафт над печката.
 • Ъгъл - първоначално проектиран за работа в ъгловата зона.
 • Остров - са прикрепени към тавана в зоната на така наречения "остров" (когато в средата на кухнята са разположени свободностояща печка и работна маса и имат свободен достъп от двете страни).

Размери и вид управление на качулката

широчина и дълбочина площ на покритие (см) - правилният избор на качулка, когато геометричните размери са напълно идентични или леко припокриват размерите на плочата. А ефективното разстояние между аспиратора и плота за електрически печки трябва да бъде най-малко 70 см, за газ - 80 см.

контрол - механични (бутон или слайд) или електронни (докосване). Първият вариант е най-простият, най-евтиният и най-често срещаният. Въпреки това, „механиката“ с течение на времето е предразположена към замърсяване и залепване. Електронните са по-стилни и модерни, а наличието на микропроцесор и индикационен дисплей ви позволяват да внедрите допълнителни опции: (Вижте също: Как да изберем качулка за кухнята 50 cm )

 • автоматично управление на режимите на работа, включване и изключване с помощта на таймери и сензори, които реагират на температурата на плота и влажността на въздуха;
 • мониторинг и индикация на състоянието на замърсяване на филтъра;
 • дистанционно управление с помощта на дистанционното управление.

Материал на тялото

 • Разбира се, най-скъпото, стилно и в същото време практично решение, особено за вградените шкафове, е неръждаемата полирана стомана. Поради високата химическа устойчивост на стоманата и защитния слой, той е един от най-надеждните и издръжливи материали, който изисква минимални усилия за почистване на работните повърхности.
 • Емалираното или прахово покритие е достъпна бюджетна опция, макар и по-малко издръжлива, но и доста практична, ако самото боядисване и нанасяне се извършва в строго съответствие с изискванията на технологиите.
 • Закаленото тонирано стъкло само по себе си е безспорно, красиво, модерно и естетически, но изисква внимателна грижа: ще трябва постоянно да следите за петна, петна, чипове и драскотини.

Професионалистите препоръчват балансиран подход към процеса на избор на качулка за кухнята.Не бива да разчитате изцяло на оценки, отзиви и коментари, защото във всеки случай изискванията за избор на кухненска качулка са индивидуални и тези "показатели" на пазара постоянно се променят.

Вижте също:

ТОП-5 вградени качулки 60см

Elikor Integra 60

ELIKOR Integra 60

Максимална производителност на устройството - 400 m3, което е значително по-ниско, отколкото при модела duralum на CATA TF 2003 600. По време на работа аспираторът ELIKOR консумира 220 W. Изборът на скорост от две възможни се извършва чрез бутони. Устройството има алуминиев филтър за мазнини, който може да бъде заменен с филтър с активен въглен. Принципът на действие е извличане и рециркулация на въздуха. Максималното ниво на шума е 55 dB. Осветлението е представено от две халогенни лампи. Цена -

Ползи:

 • плъзгащият се панел улеснява напускането;
 • ниска цена;
 • възможността за използване на въглероден филтър.

Недостатъци:

 • шумна работа (особено при втора скорост);
 • включен само един тип филтър.

Като се има предвид производителността и броя на работните режими, може да се препоръча тази качулка за малка кухня. Ако е необходим по-мощен, Krona Kamilla 2M 600 inox представлява интерес. Производителността тук е по-висока, както и цената.

LEX Hubble G 600 Черен

LEX Hubble G 600 Черен

Черен модел в метален калъф. Консумира 100 вата по време на работа. Индикаторът е по-нисък от този на устройството Elikor Integra 60. Качулката работи в режим на рециркулация на отработените газове и въздуха с максимален капацитет 650 m3, Изборът на скорост от две възможни е бутон. Комплектът включва филтър за мазнини. Работната повърхност е осветена от две LED лампи. Цена - .

Ползи:

 • филтър за мазнини;
 • висока производителност;
 • LED лампа;
 • ниско ниво на шум - 48 dB.

Недостатъци:

 • трудности при инсталирането на въглеродния филтър;
 • лоша инструкция.

Предвид ниското ниво на шум, висока производителност, активен филтър и лекота на управление, тази качулка се купува за използване в апартамент или в малки кафенета. За сравнение: моделът Bosch DHI 642 EQ 60 WH със същата цена е много по-шумен, а производителността е почти 2 пъти по-ниска.

Bosch DHI 642 EQ 60 WH

Bosch DHI 642 EQ 60 WH

Производителност - 300 m3, което е почти два пъти по-ниско, отколкото при модела duralum на CATA TF 2003 600. По време на работа качулката, изработена в метален сребърен калъф, консумира 180 вата. Реализирани 3 скорости на режима. Работи на принципа на изпускане на въздух и рециркулация. Моделът се управлява от плъзгач. Максималното ниво на шум е 62 dB, осветлението се осигурява от халогенни лампи. Комплектът включва сменяем филтър за грес. Цена - .

Ползи:

 • 3 скорости на работа;
 • плъзгащо управление.

Недостатъци:

 • силен шум по време на работа;
 • остарели халогенни лампи в дизайна.

След като оцените високото ниво на шум при сравнително ниска производителност, е трудно да препоръчате тази качулка за постоянно използване у дома. Най-добрият вариант би било малко кафене. За сравнение: Krona Kamilla 2M 600 inox е много по-тих при по-висока производителност.

CATA TF 2003 600 duralum

CATA TF 2003 600 duralum

Моделът в сребърен метален калъф консумира 100 вата по време на работа. Индикаторът е подобен на домакинското устройство LEX Hubble G 600 Black. Режим на работа - изсмукване на въздух и рециркулация с максимален капацитет на въздуха 600 m3, Механично управление: можете да изберете скоростта от 2 възможни. Шум по време на работа - 57 dB. Включва сменяем филтър за грес. Осветление - две халогенни лампи. Цена - .

Ползи:

 • управление с бутони;
 • ниско ниво на шум;
 • възможност за инсталиране на въглероден филтър;
 • висока производителност.

Недостатъци:

 • не е включен контролен клапан;
 • според купувачите, представянето е по-ниско от посоченото.

След като оцените нивото на шума и производителността, можете уверено да препоръчате качулката за постоянно използване у дома.Ако високата цена е пречка за закупуването, тогава можете да разгледате модела ELIKOR Integra 60. Консумацията на енергия тук е малко по-висока, а шумът по време на работа е на същото ниво.

Krona Kamilla 2M 600 инокс

Krona Kamilla 2M 600 инокс

По време на работа моделът консумира 200 вата. Индикаторът е близък до силата на Elikor Integra 60. Бутони превключватели: можете да изберете една от три възможни скорости. Максимална производителност - 550 m3, осветление - лампи с нажежаема жичка. Комплектът включва метален филтър за грес с възможност за замяната му с въглероден. Устройството работи в режим на извличане и рециркулация на въздух. Цена - .

Ползи:

 • възможност за замяна на филтъра с въглища;
 • ниско ниво на шум - 55 dB;
 • 3 скорости на работа.

Недостатъци:

 • висока цена;
 • лошо качество на изграждане;
 • Съвет на купувача: По-добре е да замените крушките с нажежаема жичка с по-модерни.

Ниският шум, висока производителност и стилен дизайн правят тази качулка популярна. Ако приоритетът е цена, а не обем по време на работа, можем да препоръчаме Bosch DHI 642 EQ 60 WH.

ТОП-5 камини качулки 60см

Simfer 8662 SM

Simfer 8662 SM

Максималната производителност на монтираното на стената куполно устройство е 500 m3, Индикаторът е подобен на LEX Mini 600 бял. Шум - 55 dB. Механично превключване на предавките. Филтърът се доставя с метален филтър за грес, той може да бъде заменен с активен въглен. Осветление - халогенни лампи. Цена - .

Ползи:

 • 3 скорости на работа;
 • възможността за подмяна на масления филтър;
 • ниска цена;
 • тиха работа.

Недостатък:

 • трудности при монтажа.

След като оценихме производителността и нивото на шума на качулката Simfer 8662 SM, можем да го препоръчаме като домакински уред за постоянна употреба. Ако се интересувате от по-продуктивен модел с електронно управление, можете да препоръчате ELIKOR Agat 60. Но цената тук ще бъде значително по-висока.

LEX Mini 600 бял

LEX Mini 600 бял

Домакинският уред, изработен в бял метален калъф, се контролира механично. Максимална производителност - 500 m3малко по-ниска отколкото в MAUNFELD Tower C 60. Възможно е извличане и рециркулация на въздух при три скорости. Сред вградените функции изсмукването по периметъра заслужава внимание. Включва сменяем филтър за грес. Осветление - две халогенни лампи. Цена - .

Ползи;

 • функция за изсмукване на периметъра;
 • 3 скорости на работа;
 • възможност за инсталиране на въглероден филтър;
 • осигурени са лампи с различна светлина - топла и студена;
 • ниско ниво на шум - 48 dB.

Недостатъци:

 • висока цена;
 • лошо качество на изграждане;
 • не е включен въглероден филтър

Въпреки високата цена, моделът е популярен. Тайната се крие в производителността и разширената функционалност. Ако имате нужда от бюджетно оборудване, можете да посъветвате Simfer 8662 SM.

MAUNFELD Кула C 60

MAUNFELD Кула C 60

Максимална производителност - 520 m3, което е малко по-високо, отколкото в Simfer 8662 SM. Качулката работи в режим на изсмукване на въздух и рециркулация с функцията за изсмукване на периметъра. 3 работни скорости се управляват с бутони. Комплектът включва алуминиев филтър за мазнини с възможност за замяната му с въглероден аналог. Максималното ниво на шум по време на работа е 54 dB. Цена - .

Ползи:

 • стилен дизайн, 5 цветови варианта;
 • Лесен контрол;
 • телескопична кутия;
 • ниско ниво на шум;
 • функция за изсмукване на периметъра.

Недостатъци:

 • висока цена;
 • материали с ниско качество на декоративната кутия;
 • трудности с инсталирането на кутията.

Имайки предвид разширената функционалност и лекотата на управление, MAUNFELD Tower C 60 се купува от представители както на зряла, така и на по-млада възраст. Като алтернатива препоръчваме LEX Mini 600 бял с почти същите функции и параметри.

ЕЛИКОР Агат 60

ELIKOR Agate 60

По време на работа моделът консумира 280 вата, което е малко по-високо, отколкото при Bosch DWK 065 G 66 R. Дизайнът е сребърен или черен. Качулката работи в режим на извличане и циркулация на въздух с максимален капацитет 1000 m3, Изборът на скорост - на електронния сензорен панел, от 4 възможни или интензивни режима на работа. Моделът допълнително има дисплей, където се показват всички индикатори, работи таймер. Включени са филтър за мазнини и халогенни осветителни лампи. Цена - .

Ползи:

 • вграден таймер;
 • ниско ниво на шум - 59 dB;
 • висока производителност;
 • електронно управление с докосване;
 • показване;
 • възможност за инсталиране на въглероден филтър.

Недостатъци:

 • висока цена;
 • лесно замърсена повърхност;
 • отбелязват се случаи на спонтанно включване.

Като се има предвид електронното управление, високата производителност и усъвършенстваната функционалност, този модел ELIKOR представлява интерес за купувачите. Ако принципът на управление не е важен, можете да препоръчате модел наполовина от цената - LEX Mini 600 бял.

Bosch DWK 065 G 66 R

Bosch DWK 065 G 66 R

Производителността на устройството, направено в черен метален корпус, е 530 m3, MAUNFELD Tower C 60 върви със същия индикатор Моделът работи в режим на извличане и циркулация на въздух с мощност 210 вата. Вградената функционалност включва 4 скорости, функция за изсмукване на периметъра, таймер, интензивен режим на работа и контрол на яркостта. Електронно управление. На предния панел има вграден дисплей, на който са показани работни индикатори. Максималният шум по време на работа е 62 dB. Комплектът включва филтър за мазнини. Дизайн характеристики - противовъзвратен клапан, LED лампи. Цена - .

Ползи:

 • периметрична смукателна функция;
 • противовъзвратен клапан;
 • LED лампи, можете да регулирате яркостта;
 • има таймер;
 • електронно управление;
 • тъч скрийн;
 • 4 работни скорости.

Недостатъци:

 • висока цена;
 • високо ниво на шум по време на работа.

Като се вземат предвид дизайнерските характеристики и усъвършенстваната функционалност, моделът Bosch DWK 065 G 66 R е закупен за декориране на кухни в имения или селски къщи. Ако високата цена е сериозна пречка за подобна покупка, можете да посъветвате Simfer 8662 SM. Изпълнението е почти същото, функционалността е по-ниска, механичното управление.

ТОП-3 окачени качулки 60см

Hansa OSC 6111 WH

Hansa OSC 6111 WH

По време на работа устройството консумира 135 W, което е малко по-ниско от Elikor Davoline 60. Белият модел в метален корпус работи на принципа на изпускане на въздух и рециркулация. Максимална производителност - 335 m3, Механично управление: можете да изберете оптималната скорост от 3 възможни. Осветлението е халогенно. В комплекта е сменяем филтър за мазнини. Цена - .

Ползи:

 • 3 скорости;
 • халогенна лампа;
 • ниска цена;
 • евентуално заменете работещия филтър с въглероден филтър.

Недостатък:

 • няма достатъчно мощност за пълно изхвърляне на отработения въздух.

Простотата на дизайна и контрола при липса на усъвършенствана функционалност правят този висулен модел популярен домакински уред за средния клас. Алтернативен вариант е Shindo ITEA 60 B. Производителността тук е малко по-висока, както и цената.

Shindo ITEA 60 B

Shindo ITEA 60 B

Максимална производителност 350 m3, което е по-високо от модела Hansa OSC 6111 WH. Черен модел в метален калъф, консумира 80 вата. Възможно е механично регулиране на скоростта. Работен режим - изпускателна и циркулация на въздуха. Дизайнът включва противовъзвратен клапан. Филтърът за мазнини има подвижен дизайн, може да бъде заменен с активен въглен. Максималният шум по време на работа е 42 dB. Цена - .

Ползи:

 • ниско ниво на шум;
 • 3 скорости на работа;
 • противовъзвратен клапан в дизайна;
 • изпълнението в матовия случай улеснява напускането;
 • възможно е да се инсталира въглероден филтър;
 • достъпна цена.

Недостатък:

 • осветление - лампи с нажежаема жичка.

Тихата работа, високата производителност правят модела Shindo ITEA 60 B популярен за монтаж в апартамент или частна къща. За сравнение: ELIKOR Davoline 60 е малко по-скъп, но работи много по-силно.

ELIKOR Davoline 60

ELIKOR Davoline 60

160 W - това е индикатор за консумацията на енергия на устройството, направен в бял метален калъф. Максимална производителност в режим на работа на изпускателната и циркулацията на въздуха - 290 m3, 3 работни скорости се регулират с плъзгащ превключвател. Дизайнът включва лампа с нажежаема жичка и 2 вида филтър: грес и дървени въглища. Максималното ниво на шума е 52 dB. Цена - .

Ползи:

 • плъзгащо управление;
 • 3 скорости;
 • филтри от два вида - дървени въглища и грес.

Недостатъци:

 • осветление в устройството - лампи с нажежаема жичка. Отзиви на потребителите: промяна на опциите за пестене на енергия;
 • лошо качество на покритието;
 • високо ниво на шум.

Окаченият модел, като се има предвид неговата производителност и лекота на работа, представлява интерес за купувачите от среден клас.За сравнение: Hansa OSC 6111 WH с по-висока производителност по-евтино.

41213 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите