У дома Инсталиране / конфигурация Климатична техника Как сами да инсталирате аспиратор
сами

Как сами да инсталирате аспиратор

Направи сам монтаж на кухненска качулкаАроматите в кухнята винаги присъстват при готвене. Освен това парата, която идва от тигани и тигани, летящи капчици мазнини, въглероден окис, отделяни от газова печка, и миризми се разпространяват из целия апартамент или къща, което носи известен дискомфорт на жителите и добавя работа на домакините при почистването на кухнята. Инсталирането на кухненска качулка ще помогне да се реши този проблем и да се отървете от неудобството.

За да инсталирате качулката, трябва предварително да отговорите на няколко въпроса.

Кой модел кухненска качулка да изберете?

В наши дни пазарът е пълен с различни модели качулки и за да изберете най-подходящия, трябва да се вземат предвид няколко параметъра. Най-често собствениците на къщи и апартаменти ги купуват заедно с газова печка, така че да изглеждат хармонично и да се поберат взаимно по размер.

По вида на действието те се делят на два вида:

  1. Рециркулационни
  2. евакуира

Циркулационните качулки изсмукват въздух над газовата печка, преминават през специални филтри и го пускат в стаята. Заслужава да се отбележи това рециркулационна качулка това струва порядък повече и след продължителна употреба може да не абсорбира напълно всички миризми, а също така, не абсорбира излишната топлина, генерирана от газовата печка. Това се дължи на факта, че филтрите, които абсорбират миризмите, се запушват и стават неработещи.

Кой модел кухненска качулка да изберете?

Евакуираните, след като поемат въздух, веднага го изпускат през въздуховода отвън. Ако имате желание да преобразувате евакуираща качулка в циркулационна качулка, чрез прости манипулации можете да прикрепите въглероден филтър вместо въздуховод, който се използва и в противогази.

На мястото на монтаж на качулките те се разделят на интегрирани, тавански остров, плот, камина. Качулката на плота има хоризонтално продълговато гнездо, но в повечето случаи се използва в професионални кухни, във връзка с технологични кухненски единици. Инсталирането на качулка за камина може да се намери в елитни кухни и в повечето случаи се проектира индивидуално. В същото време това е отделно устройство, което не е свързано с останалата част от кухненските мебели и ще бъде проблематично да се изчислят разходите на началните етапи.

Капакът на островен таван предполага наличието на фалшив таван и е инсталиран в малка зона над печката, върху която ще бъдат разположени няколко въздухопровода.Разходите за такъв дизайн на качулка са доста големи, докато е почти невъзможно да го монтирате със собствените си ръце.

За обикновеното семейство идеалният вариант би бил да инсталирате качулка - качулка в кухненския шкаф. Този метод е привлекателен с това, че е възможно да инсталирате аспиратора в кухня от този тип самостоятелно, като същевременно сведете до минимум разходите за закупуване на необходимите части и уреди и не изисквате много професионални инструменти.

Вижте също:

Как гарантирате безопасността?

Въпреки целия парадокс, кухнята принадлежи на място с повишена опасност. Ето защо, преди да инсталирате качулката, трябва ясно да разберете откъде могат да дойдат опасностите, ако прескочите някоя от стъпките или не й придадете необходимото значение. По-специално, качулката е свързана с електричество и като вземете предвид факта, че влагата и мазнините се утаяват върху нея (те могат да провокират прекъсвания на електричеството от мотора, инсталиран във вентилатора), можете да получите наранявания или електрически изгаряния, когато докоснете металното тяло на качулката. модерен аспиратор свързан към мрежата с помощта на 3 проводника (заземен, неутрален проводник, фаза). За да премахнете вероятността от нараняване, трябва да се погрижите много за заземяването.

В момента в новите къщи се монтират заземяващи контури и евро гнезда, което гарантира надеждна безопасност срещу електрически наранявания. Въпреки това, в повечето къщи такива вериги не са инсталирани, следователно, за да се избегнат повреди, е необходима работа по заземяване. Това не изисква копаене на окопи и извършване на други основни работи. Освен това не е необходимо да заземявате аспиратора към тръби за отопление, вода или газ, защото тази опция може да предизвика още по-големи неприятности. Необходимо е да изберете неутрален (несвързан) метод на заземяване.

За да направите това, достатъчно е да имате достъп до електрическия панел (внимавайте, защото има ток с напрежение 220V). Отваряйки го, можете да видите с просто око, че проводниците излизат от стената на тръбата. В по-голямата част от случаите на него се поставя тръба с резба или болт с резба, приложен към нея, към който вероятно е свързано друго окабеляване, което осигурява заземяване на други устройства. След като протегна гъвкава жица с няколко ядра от кухненската качулка, тя трябва да бъде свързана към този болт. След като свържете заземяващите проводници от аспиратора към този болт, можете да сте абсолютно сигурни, че токът няма да пробие металната верига на инсталирания продукт. Ако вече няма достатъчно място на резбовата тръба за свързване, в никакъв случай не трябва да се изключва една от тях, това е много опасно за вас и други членове на семейството. В този случай използвайте терминала и закрепете заземяващия проводник. Ако няма тръби с резба на тръбата, препоръчително е да използвате скоба, за да я закрепите безопасно.

Кой канал да закупите и къде да го свържете?

Идеалният канал ще бъде гофрирана алуминиева тръба. Когато купувате, трябва да изберете диаметър на тръбата, който ще бъде приблизително равен на диаметъра на горния капак на качулката.

Най-очевидното решение за свързване на въздуховод е да се доведе до вентилационна тръба или директно извън жилището, като се направи отвор в стената. Тези методи обаче не са най-оптималните. В първия случай, когато печката освобождава голям обем изгорен газ с всички горелки, работещи, както и пара от храната, която се готви, въздушният канал може просто да не може да се справи и част от него ще се разпръсне около жилищното пространство или ще стигне до съседите.

Кой канал да изберете за кухненска качулка

При силен вятър навън, при такава връзка, качулката може да се окаже напълно безполезна, докато всички секрети могат да се върнат не само във вашата кухня, но и в помещенията на съседите чрез качулката, което очевидно няма да им угоди. Във втория случай възникват въпроси от конструктивен характер: пробиването на стена не е лесна задача и освен това, това изисква разрешение от съответните органи, тъй като стената е носеща. В същото време в канала ще се утаи голямо количество кондензат, което със сигурност може да доведе до повреда. Най-добрият вариант е да се направи допълнителна секция на въздуховода с инсталирането на клапа на клапата.

Проверете инсталацията на клапана - крекери

За да инсталирате клакер с крекер, трябва да вземете предвид няколко задължителни, фундаментално важни обяснения:

  1. Най-често качулката, която се планира да се използва под канала, има съотношение на страните 3: 4. Диаметърът на тръбопровода се получава със стойност, която трябва да бъде приблизително равна на по-голямата страна. В този случай качулката ще бъде напълно затворена и инсталацията няма да създаде никакви проблеми.
  2. Клапата за крекера трябва да бъде направена от лек материал. Най-подходящ е флуоропластичен лист с дебелина 0,5 мм или калай. Колкото по-лек е този капак, толкова по-ефективно ще работи клапърът.
  3. Към амортисьора трябва да се прикрепи тънка и слаба пружина. Това ще осигури безпрепятствено отваряне и плавно връщане в първоначалното си състояние. Затова твърдите пружини са силно обезкуражени. Препоръчителни размери на пружинния материал и неговите размери: тел - 0,2 мм; диаметър - до 5 мм; дължина - до 1,5 cm.

Изработка и монтаж на клапана - крекери

Филтри или неутрализатори на миризми в аспиратора

На съвременния пазар има 3 вида неутрализатори, всеки от които има своите предимства и недостатъци.

Химичните неутрализатори вършат добра работа. Ако обаче вземем предвид, че в качулката се отлага мазнина, която покрива и активните елементи, тя няма да служи толкова дълго, колкото е предписано в гаранционния период на работа и е почти невъзможно да се изчисли. Следователно те ще трябва да се променят много често.

Как да изберем филтри за кухненска качулка

Електроионизационните неутрализатори имат същия принцип на работа като стандартните йонизатори на въздуха. Но по отношение на мощността тя надминава пробата на стаята, тъй като концентрацията на пара е няколко пъти по-висока, отколкото в жилищни помещения. Това създава доста обемно магнитно поле, което е по-високо от допустимите стандарти.

Ултравиолетовите неутрализатори решават проблема както с почистването, така и с осветлението на вградената готварска печка. Те се справят добре със задачата и са напълно безобидни. Но лампите изискват периодично почистване на мазнини и тяхната подмяна е необходима на всеки 2 години, което ще бъде значително достъпно, тъй като не са евтини.

Няколко съвета за инсталиране на качулка

За да извършите инсталирането на аспиратора, имате нужда от инструменти, които са достъпни за почти всеки собственик. Изключение правят мозайката, която можете да закупите или наемете.

Монтирането на кухненска качулка започва с производството на кутия за крекери. Най-подходящият материал за производството ще бъде калай, поцинкована или тънка алуминиева плоча. След това на мястото, където е прикрепен крекерът, нарисувайте молив около контура за последващ монтаж и фиксиране с пяна. ( Вижте също: Направи си сам ремонт на качулка за кухня )

Изпразнете шкафа над печката. Изчислете площта на качулката възможно най-точно и използвайте електрическия трион, за да отрежете същия размер в долната част на шкафа. Най-добре е да прикачите качулка и да очертаете контура на долния рафт с молив. Не е необходимо да се разстройвате, ако изрезът не е съвсем спретнат и точен, всички недостатъци ще бъдат скрити и шкафът няма да загуби външния си вид. След това, освобождавайки шкафа от рафтовете, трябва да изрежете дупките за въздуховода. В горната част на шкафа трябва да направите дупка за крекера, където ширината и височината трябва да бъдат с 3-5 мм по-големи.

Съвети за инсталиране на аспиратор

След това трябва да фиксирате качулката на дъното на шкафа с помощта на самонарезни винтове. След това фиксираме гофрирането към качулката. Не е необходимо да го затегнете плътно (това ще улесни почистването на конструкцията по-късно), достатъчно е да я увиете с тънка и гъвкава жица. За да свържете качулката към електрическата мрежа, трябва да се погрижите предварително за полагането на кабела. Ако връзката е през изход, телта може да бъде умело скрита зад мебелните тела. В случай, че се планира директна връзка, е необходимо да поставите кутията, в която трябва да поставите проводниците и да ги свържете към електрическата мрежа.

Бакшиш:

Ако не знаете как да инсталирате качулка, най-добре е да вземете съветите на специалист, както и да изучите съветите, които са дадени по-горе.

Всеки специалист извършва операциите по фиксиране на качулката поотделно, според неговия вкус. Трябва обаче да се има предвид, че всички операции трябва да се извършват внимателно, всичко трябва да се изчисли до най-малкия детайл и да се опитате да допуснете най-малката грешка.

Сервиз с качулка

Качулката трябва да бъде почистена от сажди. Тази стъпка е необходима поради няколко причини:

  • Ефективността ще намалее, защото каналът, вентилаторът и т.н. ще бъде запушен със сажди. Това ще доведе до факта, че част от изпаренията ще влязат в жилищните помещения, което ще причини дискомфорт.
  • Поради сажди, които ще се утаят по стените на канала и работните части на качулката, вероятността от запалване на качулката се увеличава. Този факт е особено важен, тъй като в този случай жилищата могат да изгорят напълно.

 

 

Почистваме правилно кухненските качулки

Препоръчителният интервал между всяка поддръжка е около шест месеца. Това ще изисква почти пълен анализ на дизайна. Всяка, отделно взета част от конструкцията трябва да бъде старателно почистена от сажди, смажете вентилатора, проверете електрическата връзка.

Вижте също:

4520 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите