У дома Инсталиране / конфигурация Климатична техника Как да изберем качулка за кухнята, без да се отпуска във вентилацията

Как да изберем качулка за кухнята без вентилация

Качулките без вентилация (рециркулация) са идеалното решение за малки кухненски площи. В допълнение, те помагат да се поддържа целостта и привлекателността на дизайна на кухнята. Друг важен плюс на качулката за рециркулация за кухнята е лекотата на монтаж. Следвайки инструкциите, дори човек с малък опит в строителните работи ще се справи с монтажа им. Инсталирането на качулката без въздуховод се извършва върху рамката, закрепването на която се извършва буквално с няколко болта. В основата си те са вградени уреди, конфигурацията на които лесно се адаптира към характеристиките на кухненските мебели и неговия дизайн. Този подход спестява време и усилия на потребителите.

Предимства на качулка без вентилация на вентилация

Не трябва да забравяме за такъв важен фактор като нивото на шума. В аспираторите без въздуховод е толкова ниско, че могат да се нарекат почти безшумни. Това е много важно условие за малките апартаменти, жилища, в които кухнята се комбинира с трапезарията или се намира до спалнята. Още един плюс качулки в кухнята без канал - по-високо качество на въздуха, нещо, което стандартните модели на потока могат да осигурят. В края на краищата свежият въздух не е лесен за влизане в апартамента ви и най-пречистеният въздух ще се върне.

Принципът на работа на такава качулка се основава на издухване на въздух през специални филтърни елементи, вградени в устройството. На изхода получавате чист въздух, без неприятни миризми и примеси. Ето защо качулките за кухнята без изход често се наричат ​​рециркулация, защото въздухът след преминаване през почистващата система се връща в същата стая и изобщо не напуска. Модерна качулка без въздушен канал пречиства въздуха в кухнята на два етапа. В първия момент той преминава през отделението за мазнини, в което се отстраняват частици сажди и мазнини. На втория се премахва неприятна миризма.

Предимства на качулка за кухнята, без да се изпуска във вентилацията

Що се отнася до избора на конкретни модели, той е почти безграничен. Днес всички видове качулки за кухнята с рециркулация, не само стандартни, но и ъглови модели. Тяхната инсталация е възможна на всяка височина и във всяка част на кухнята. Можете да изберете елегантни, почти невидими модели, изработени от трайно стъкло изключително по ваш вкус. Тънките метални модели в технологичен стил са не по-малко популярни.

Напоследък окачените качулки за рециркулация за кухнята, инсталирана в центъра на стаята, са с голямо търсене. В малките кухни стенната качулка с филтър с дървени въглища ще изглежда страхотно.Един от най-модерните модели качулки без въздушен канал е наклонен. Тяхната отличителна черта е тялото да е наклонено под ъгъл към пода. Благодарение на това решение е възможно да се спести полезното пространство на кухнята. В допълнение, наклонените устройства имат висока ефективност, поради по-ефективния всмукване на въздух. Последното е особено важно, ако оборудването не е монтирано директно над печката.

Но не само дизайнът е важен. За ефективна работа на аспиратора, не забравяйте да изчислите необходимата му мощност. Това се прави чрез умножаване на височината на помещението по неговата площ и умножаване на резултата с 12 или 10. Крайният резултат ще покаже необходимата стойност на мощността на изпускателната вентилация за вашата кухня.

Вижте също:

Грижа за кухненска качулка без въздушен канал

За да може вентилацията на кухнята да продължи дълго и да ви зарадва с нейната ефективност, е необходимо да поддържате оборудването чисто и да замените филтрите навреме. Системата за филтриране на циркулационните качулки може да бъде за еднократна употреба и за многократна употреба.

Филтриращите елементи за еднократна употреба, които могат да бъдат оборудвани с кухненски качулки от циркулационен тип, без да се свързват с централна вентилация, включват продукти, изработени от следните материали:

  • хартия;
  • синтетичен зимизер;
  • невълнен;
  • въглища.

подмяна на изпускателния филтър на въглеродния филтър без канал

Подмяната на филтри за еднократна употреба се извършва незабавно, веднага щом установите, че следите върху повърхността им вече не се виждат под мастните отлагания, които са се утаили върху тях.

Качулката без въздуховод също е оборудвана с въглеродни филтри за еднократна употреба. Те се отличават с изключителната си функционалност и осигуряват най-дълбоко пречистване на въздуха поради абсорбиращите свойства на материала. Срокът на експлоатация на въглеродните филтри е до шест месеца. Някои модели издържат не повече от три месеца. ( Вижте също: Как да почистите качулката от сажди и мазнини с народни средства )

Частите за филтри за многократна употреба са направени от следните материали:

  • акрил;
  • метал.

Акрилните филтри във вентилационната система имат мека текстура и по-висока степен на гъвкавост. Те обаче са много крехки и не издържат на силно физическо въздействие. За да използвате повторно моделите на акрилни филтри, се препоръчва ръчно да ги почистите с воден разтвор на сапун за пране. След измиване на филтъра той трябва да бъде поставен за източване на вода в хоризонтално положение или внимателно обесен. Тези продукти не трябва да бъдат изваждани, тъй като това ще доведе до механичните им повреди. Трябва да се отбележи, че след всяко следващо почистване, тяхната ефективност значително намалява. Ето защо експертите не препоръчват миене на акрилен материал повече от веднъж.

подмяна на акрилен филтър върху качулка без въздушен канал

Металните филтри са много по-издръжливи за вентилация. Те са продукти от перфориран алуминий, гъвкав и устойчив на отрицателни механични натоварвания. Тези елементи могат да издържат на много почистване. Можете да ги миете на ръка или можете да използвате обикновена миялна машина за това. Не се препоръчва да почиствате филтрите с прибори. За почистване на алуминиеви филтри може да се използва стандартен обезмаслител.

Как да сменим филтъра в кухненска качулка без вентилация?

Подобна операция няма да създаде трудности дори за неопитен потребител на технология, жена или възрастен човек. След време решението на този проблем ще отнеме не повече от пет минути.

Специален вид качулки без канал е оборудване без части за филтри. Инсталирайте компактна качулка възможно е във всяка стая, с която стандартните кухненски абсорбатори с връзка към централна вентилационна система не могат да се похвалят.

Как да сменим филтъра в кухненска качулка без вентилация?

Когато планирате да почистите корпуса на качулката или да смените филтрите, не пренебрегвайте предпазните мерки за безопасност. Извършвайте всякакви работи само когато оборудването е изключено. Освен това е желателно да не е лесно да спрете работата на аспиратора, но и да изключите щепсела от електрическата мрежа.

Препоръчва се отстраняване на натрупаните мастни и прашни отлагания от качулката с меки гъби, които да не повредят прозрачната стъклена или лъскава метална повърхност. За това не се препоръчва използването на агресивни почистващи препарати с голяма част от избелващи компоненти и киселини.

Вижте също:

6645 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите