У дома Как да изберем Вградени уреди Избор на оптимална качулка за кухнята

Избор на оптимална качулка за кухнята

Трудно е да си представим модерна кухня без пречиствател на въздуха. Миризмата на готвена храна, задушеност, мръсно покритие на тавана, стените и мебелите, неблагоприятният климат в къщата - всичко това отдавна е в миналото благодарение на изобретението на този незаменим помощник. Преди да отговорите на въпроса, как да изберете аспиратор? Необходимо е да разберете какви са качулките, да вземете предвид техните видове и функционални характеристики.

Защо качулките са толкова необходими?

Много зависи от състоянието на въздуха: от вкуса на ястията, които се приготвят или съхраняват на закрито, до благополучието на членовете на семейството. Неадекватната вентилация може да причини замайване, а неприятните миризми развалят настроението ви и да влошат апетита ви, поради което трябва да почистите въздуха. Вентилацията на помещението слабо спестява от миризмата на изгаряне директно в работната зона, следователно, за да подобрите климата в къщата, ще бъде по-добре да уловите миризми непосредствено над печката. За изпълнение на тази задача е необходима качулка във всяка кухня. Особено необходими и важни вентилатор за изсмукване в кухнята с газова печка, той улавя въглеродния окис, който се отделя по време на горенето.

защо и защо се нуждаем от аспиратор

Когато избираме качулка, искаме тя да е ефективна, тиха, не много скъпа, да изглежда стилно в интериора, да изисква проста инсталация и надеждно да подобри домашния климат. Как да изберем качулка за кухнята и как да разберем кой от тях се нуждае се определя от много параметри, които ще изброим в тази статия.

Вижте също:

Имам ли нужда от качулка в кухня с електрическа печка

Много хора, които купуват електрическа печка, се чудят дали е необходима качулка. Доста често срещано погрешно схващане за маловажността на качулката при използване на електрически или индукционен плот, Наистина ли, електрически печки не отделят въглероден оксид като газ, това е техният основен плюс. Но миризмите при готвене на електрическа печка са същите като наличието на изгаряне при пържене на храна. Миризмата на храна в целия апартамент не е най-приятният момент. Затова отговаряме с увереност - към избора на качулки за електрическа печка също трябва да се подходи, ако сте имали газова печка.

Видове изпускателни устройства

По отношение на формата могат да се разграничат следните видове кухненски качулки: плоска висяща, вградена и куполна.

окачен

Най-често срещаният тип е спрян. Такива устройства са по-евтини от другите модели, инсталирането им не е трудно и не изисква участието на специалист. Такова устройство е разположено над плота и все още може да се постави шкаф над него, тъй като плоският модел не изисква монтаж под вентилационния канал. Пречиствателите на въздуха от този тип понякога изглеждат тромаво в интериора, но при правилен подбор те ще подкрепят както класическите елементи, така и нотките на модерен дизайн. Плоският модел е оборудван със сменяеми филтри, които са най-добре заменени навреме за ефективна работа.

Embedded

Вградените уреди са инсталирани в специален шкаф и са почти невидими, само самата повърхност на отработените газове се вижда отвън. тези качулки за кухнята оборудван с въздуховод, който влиза във вентилационния канал: той се намира зад вратите на шкафа. Много вградени модели са оборудвани с плъзгащ се панел, което ви позволява да увеличите работната повърхност на устройството, сгънатите размери са тесни. Тези единици имат ниско ниво на шум, лаконичен дизайн, който ви позволява да останете невидими в интериора, както ретро, ​​така и модерен.

видове кухненски качулки

купол

Куполните качулки са най-модерният и интересен вариант. Има дизайнерски модели, които ще заемат централно място в интериора на кухнята. Те приличат на комин на комин: дебел канал и купол, така че перфектно ще се впишат в класически или ретро стилове. Тези пречистватели за въздух са най-разнообразни по отношение на дизайна. Бяло, черно или цветно, стъкло, метал или дърво, ретро или хай-тек - модерните дизайнерски идеи ви позволяват да изберете перфектното устройство, което ще отговаря на най-взискателния вкус. Качулките с дим от този ретро дизайн са популярни в селските къщи.

Понякога се наричат ​​куполообразни, а понякога отделни видове аспиратори като островен пречиствател на въздух и качулка със стъкло са изолирани отделно.

остров

Намира се в средата на стаята, прикрепена към тавана над печката. Такава интересна инсталация се използва в интериора, където работната зона е направена под формата на остров. Кръглата форма изглежда особено интересна, повърхността може да бъде или плоска, или извита. Тези видове устройства са подходящи за ретро дизайн на телевизионно шоу шоу.

Със стъкло

Качулката със стъкло (модерна) е проектирана да изпълнява не само основната си функция, но и служи като дизайнерски елемент в интериора. В такива устройства подсветката изглежда особено интересна, особено ако качулката със стъкло не е лесна прозрачна, но бяла, черна или например опушена. Стъклените видове качулки не са подходящи за ретро интериор, тъй като изглеждат супер модерни.

Режим на пречистване на въздуха

Съгласно принципа на работа, пречиствателите на въздуха са от три типа:

 1. преминаващ;
 2. рециркулация;
 3. комбинирани.

Поточните качулки се наричат ​​кухненски абсорбатори, свързани с вентилация (канал). Въздухът се поема от работното колело на вентилатора и веднага се извежда през канала от стаята. Старите класически ретро опции, познати ни, работят на този принцип. Преносните видове устройства излъчват по-малко шум от тези за рециркулация.

Кухненските качулки с въздуховод, макар и по-ефективни от рециркулационните, имат един сериозен недостатък: сложна инсталация. Плюс това, не винаги е възможно да се пробие технологична дупка инсталиране на качулки в кухнята, вентилационният канал може да липсва или е твърде далеч.

Режим на пречистване на въздуха: работещ, рециркулиращ, комбиниран

Повечето модерни кухненски качулки с въздуховод работят в комбиниран режим (изпускателна циркулация), можете да го поставите под вентилационния канал или можете да го използвате независимо. Те също са оборудвани със система ARS, която реагира на изгаряне на миризми. Благодарение на тази система, пречиствателят на въздуха се включва автоматично чрез сензорен сигнал, което позволява по-доброто улавяне и на най-малките миризми.

производителност

Производителността е един от важните параметри, показващ колко въздух "изпомпва" за единица време.Колкото по-големи са размерите на кухнята - толкова по-голямо трябва да бъде изпълнението. За да определите какво изпълнение да изберете за вашата кухня, за да постигнете максимален климат, изчислете обема на стаята, като умножите площта й по височина, а след това умножете полученото число по 12. Но дори и за малка кухня е по-добре да изберете модели с капацитет най-малко 350 кубически метра / час. Най-често срещаните показатели на съвременните пречистватели на въздух: 702, 851 и 1020 кубически метра / час.

Контролен панел

Изпускателните устройства се различават по начина, по който се контролират. Могат да се разграничат следните видове:

 • бутон (повдигнати бутони),
 • докосване (плоски не-изпъкнали бутони),
 • плъзгач (механичен хоризонтален превключвател),
 • дистанционно (с помощта на дистанционното управление).

видове качулки на контролния панел

Трудно е да се каже кои видове кухненски качулки е по-добре да се контролират - изборът се определя само от вашите предпочитания и общия стил в технологията и интериора: плъзгач или панел с бутони ще се поберат по-добре в ретро стил, а сензорен панел в модерен. Заслужава обаче да се отбележи, че плъзгачите и копчетата са по-податливи на замърсяване и по-трудно да се почистват, което не може да се каже за по-модерните им колеги.

Връзка с комуникациите

Правилното инсталиране на пречиствателя е ключът към неговата качествена работа. За да свържете устройството към вентилационната система, използвайте къси тръби. Колкото по-голям е броят на лактите, има вентилационен канал, толкова по-ниска е производителността на устройството (всеки завой намалява този показател с 5%).

По-добре е да изберете канален канал с гладки стени и голям диаметър. Гофрираните маркучи, въпреки удобната им инсталация, значително намаляват производителността.

Размери

Изборът на размера на аспиратора зависи от площта на газовата или електрическата печка, размерът трябва да бъде не по-малък (или по-добре, повече), тесните устройства не могат напълно да изпълняват своите функции. Стандартните размери, които най-често се продават, са 45, 60 и 90 см. Височината на пречиствателя на въздуха е подредена според вида на плота. Пречистването на въздуха се изисква от всички котлони без изключение - от стара съветска ретро печка до модерна електрическа или индукционна плоча. Над газовата печка нивото, на което е монтиран въздухоочистителят, е не по-високо от 80 см, а над електрическото може да бъде по-ниско - в района на 70 см.

размери на качулката

Ниво на шум

Нивото на шума е един от важните показатели при избора на всеки домашен уред. Без значение колко ефективно се справя със задачата си, излишъкът от шум ще причини дискомфорт на собствениците, ще раздразни и дори ще провокира главоболие. Идеалният модел трябва да е достатъчно мощен, но в същото време тих, да не създава излишен шум, за да може ефективно да пречисти въздуха, без да причинява неудобства на собствениците. Експертите съветват да изберете качулка с ниво на шум, което не надвишава 50 dB. Колкото по-ниско производителят декларира нивото на шума - толкова по-добре, ще бъде правилно да изберете минималния шум.

Материал на тялото

Изборът на висококачествен материал за тялото на качулката е доста важен. Евтините качулки са направени от емайл. Полираната неръждаема стомана изглежда много по-солидна, но това се отразява и на цената на такива устройства. Освен това стоманата е по-бърза в поддръжката, саждите се придържат към нея повече и е невъзможно да я почистите с абразивни продукти - ще има драскотини. Качулката със стъкло е изработена от закалено стъкло, устойчива на повреди и температура, тя затваря вентилационния канал, предпазва го от замърсяване. Обаче стъклената повърхност, особено бялата, трябва да се почиства почти ежедневно, в противен случай петна и петна ще разрушат целия външен вид. За да се грижите правилно за такава повърхност, се нуждаете от домакински химикали за почистване на стъклото.

осветление на качулката

Осветление

Осветлението над печката никога не е излишно, затова модерните пречистватели на въздуха са оборудвани с подсветка. Това може да бъде халогенна, флуоресцентна или нажежаема лампа. Най-често източниците на светлина са разположени в задната част на устройството.В новите модели има въртяща се лампа, с която можете да фокусирате светлинния поток в желаната област и да променяте нейната интензивност. Качулка със стъкло обикновено е оборудвана с голям брой тела и дори може да замени пълноправен полилей. При слабо осветление можете да изберете този тип качулка.

Допълнителни функции

Съвременните качулки имат в допълнение към основната функция - пречистване на въздуха - допълнителна. Ще бъде правилно да изберете добър модел, оборудван с тях. Най-често има две функции: интервално превключване и остатъчен ход. За какво са необходими? (Вижте също: Как да почистите качулката в кухнята от мазнини у дома )

 1. "Интервално включване" - качулката периодично се включва след определен период от време, тази функция е необходима, за да се осигури постоянно подаване на свеж въздух.
 2. "Остатъчен цикъл" - след изключване на уреда, вентилаторът ще работи в тих режим за 5-15 минути, за да пречисти перфектно въздуха и да се освободи от миризмите, оставени на печката след готвене.

Вижте също:

12426 1

Една мисъл на тема „Избор на оптимална качулка“

 1. Елена:

  Имаме електрическа печка и въпросът за качулката беше някак логичен. Е, освен газ, има пара, пепел и мазнини. Без качулка, между другото, дъното на шкафа беше покрито с масло и напукано от влага. Наскоро закупени на Avito. Въпреки че не купувам такива неща от разстояние, съпругът ми ме убеди, че има някаква доставка, казват, първо столове, после пари.

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите