У дома Правила за работа Малки домакински уреди Какво е въздушен фритюрник и как работи

Какво е въздушен фритюрник и как работи

Можете ли да си представите, че в света има съдове, които не е необходимо да се мият? И не е еднократна, не. Тя просто се мие! Изненадан ли си? След това, прочетете тази статия, ние ще ви разкажем за самолета. Какво е, как да го използвате и какво можете да готвите в него.

Как работи самолетната печка

Как работи самолетната печка

По същество и в дизайна, това е конвекционна фурна. Между другото, точно това е наречено устройството, когато току-що е създадено. Това се случи през 80-те години, в САЩ. Но заглавието беше жалко. Потребителят не е разбрал какво представлява и затова не се интересува особено от новия продукт.

Но след преименуването му хората започнаха да проявяват активен интерес към него и да го купуват. Името беше доста примамливо и отразяваше цялата същност на функционалността: способността да се готвят ястия на скара, използвайки въздуха.

Устройството на самолета е доста просто. Той е направен под формата на голям прозрачен тиган, изработен от термоустойчиво стъкло, с обем от 7 до 16 литра. На дъното му има стойка, която защитава повърхността (в края на краищата тя може да загрее до 260С), а отгоре има специален капак, който тежи доста тежък, около 2,5 кг.

Той има такава тежест, защото към него са прикрепени нагревателна десетка и вентилатор отдолу, а отгоре е оборудван с електронен контролен панел.

Принципът на работа на въздушния фризер е следният: когато устройството е свързано към мрежата, десетте се загряват и вентилаторът започва да „задвижва“ горещ въздух над контейнера. Поради това ястията са много равномерно пържени, или варени, или задушени.

Конвекционните решетки са оборудвани с желязо или халоген. Последното е много по-икономично от гледна точка на консумацията на електроенергия, а също така трае по-дълго поради факта, че не окислява и не се влошава от корозия. Но такъв нагревателен елемент също е по-скъп.

Вижте също - Избор на добър въздушен фризер за вашия дом

Как можете да го използвате освен за готвене?

Как да го използваме освен готвене

Много често можете да чуете мнението, че хладилникът е в състояние да замени почти всички електрически уреди в кухнята, като например:

 • Микровълнова печка
 • тостер
 • списък
 • Барбекю скара
 • Двоен бойлер
 • Производител на кисело мляко
 • Сушилня за зеленчуци и плодове
 • Производител на хляб
 • Multicooker
 • Обикновена печка

Като цяло, ако теоретично, тогава е така. Но всъщност обемът му по никакъв начин не може да замени обема на конвенционалната фурна. Няма да работи за готвене на голям лист с печени продукти в случай, че гостите дойдат при вас.

Не се пече толкова добре, колкото обикновена фурна и отново ще се побере по-малко пайове. Хляб и питки, той ще пече. Но, ако съдим по многобройните отзиви, дори пайовете трябва да се обърнат в него, в противен случай не може да се постигне равномерно печене.

Като цяло, самолетът изпълнява следните действия:

 • Готвене (обикновено готви на пара, яхнии, скара, печива, къкри при ниски температури)
 • размразява
 • Загрява чинии
 • Стерилизира консервирана храна
 • Самопочистващ

И какви устройства може да замени, вие решавате сами. Както е удобно за всеки.

Най-благодарните потребители на нагревателя са студенти или млади семейства, които все още не са имали време да се сдобият с необходимото оборудване и собствено жилище. И какво е много удобно: Купих едно устройство и го нося със себе си, в наети апартаменти. Нося всичко със себе си, както се казва.

А функцията за самопочистване е просто извън конкуренцията! Е, каква красавица ... готвих го, после напръсках малко вода, натиснах копче и се възхищавам как се мие.

Не всички модели обаче имат такъв бонус. Тези, оборудвани с него, струват малко повече. Но според нас това си струва да се доплати.

Трябва да се спомене, че е много удобно да се стерилизират буркани в него. Повечето от тях се поставят в въздушна фризер, отколкото в микровълнова печка. И е много по-удобно да излезете от него, поради факта, че можете да ги вземете отгоре, със специални щипки. А в обикновена фурна или микровълнова печка, получаването на горещи кутии все още е удоволствие.

Какви ястия можете да готвите в него?

Какви ястия можете да готвите в него

Както разбрахте от горните функции, има много за готвене. Започвайки от обикновена супа и завършвайки с всякакви меса на скара.

Поради факта, че температурата е зададена от 60С, а това е много ниска температура на готвене, можете да готвите в нея същата като в мултикукър: кисели млека, каша, като от руска фурна.

Също така, има възможност за парене и печене.

Пилето е много вкусно в него. Излиза много по-сочно, отколкото във фурната, но в същото време месото му е най-меко, а коричката е хрупкава и пържена. Същото важи и за кебапчетата и друго месо.

И най-голямото предимство на този уред: възможността да се готвят няколко ястия едновременно. Разбира се, миризмите се смесват, въпреки вярванията на производителя в обратното. Затова трябва да приготвите ястия, които са в хармония помежду си. Например картофи с гъби и пържено месо.

Ако рискувате и готвите риба с компот, тогава резултатът няма да ви зарадва, това е сигурно.

Що се отнася до времето за готвене, което може да бъде различно за ястия, които се приготвят едновременно, няма проблем. Можете да го изключите, когато човек вече е подготвен, извадете го и след това продължете напред.

Важно е също така, че пържените храни във фризера са по-здравословни от тези, приготвени в конвенционална фурна или тиган. Когато готвите, не е необходимо да добавяте масло и мазнините от самото месо се стичат надолу, а не да го обвиват.

И все пак е много удобно, че процесът на готвене може лесно да се наблюдава, без да отваряте капака. Колбата е прозрачна! Следователно няма шанс да изгори.

Как да изберем подходящия фризер

Как да изберем подходящия фризер

Както вече разбрахте, не забравяйте да вземете с функцията за самопочистване. Но това не са всички нюанси, които трябва да се имат предвид. Нека да ги изброим за вас, за да не пренебрегвате нищо в магазина:

 • Не забравяйте за самопочистване
 • Опитайте да вземете модел с регулируема височина на нагревателния елемент. Това ще ви даде възможност да ускорите процеса и лесно да контролирате ястието.
 • Вземете модели, оборудвани със специален пръстен, за да увеличите силата на звука. Тъй като днес може да ви се струва, че купата е достатъчна, а по-късно може да са необходими и големи порции.
 • За разлика от мултикукър, един фризер ще бъде по-удобен за използване, ако капакът му не се сваля. Поради факта, че е тежък и с нагревателен елемент, не е толкова лесно да го поставите, когато го отстранявате. Специалните опори, често не го държат много плътно и капакът може да се изплъзне. И за да го счупите е, помислете, изхвърлете цялото устройство. Ето защо е по-добре да вземете специална скоба. Но обърнете внимание на материала, от който са изработени крепежните елементи: те трябва да са метални, а не пластмасови.
 • Разбира се, защитната решетка за нагревателния елемент трябва да бъде подвижна.В противен случай ще трябва да измиете капака много внимателно, опитвайки се да не пускате вода в електрониката, което е напълно неудобно предвид теглото му.

Минуси на фризьор

Разбира се, въпреки всички предимства, той не е пълен без недостатъци.

Най-дебелият минус е голяма консумация на електроенергия.

Загряването на готови ястия в него не е много удобно, тъй като издърпването на чиния от тиган, пълен с топлина, не е за слабите сърдечни забавления. Особено опасно е да се доверите на децата да затоплят храна в него.

Въздушната скара започва да работи лошо, ако захранването е нестабилно. Това означава, че не е подходящ за вили и селски къщи, тъй като на такива места това е вечен проблем.

Разказахме ви всичко, което знаем за самолета. Какво е, сега знаете и вие също знаете кой модел е по-добре да изберете. Въпросът е малък - вземете решение за покупка! В крайна сметка това несъмнено е полезно нещо в домакинството.

Вижте също - Как да ремонтирате въздушен фризер със собствените си ръце

5221 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите