У дома Как да изберем Малки домакински уреди Как работи термо чантата (преносим хладилник)

Как работи термо чантата (преносим хладилник)

Можете да съхранявате храната свежа, охладена или дори замразена извън дома и без стационарен хладилник, използвайки термо чанта. За тези, които все още не са се сдобили с такъв полезен аксесоар, със сигурност ще бъде интересно да разберат как работи чанта за охладител и от какво зависи нейната ефективност. Нека да го разберем!

Видове и принцип на работа на охладителните торбички

Чантите за охладители на рафтовете на магазините вече са видимо невидими. Те се предлагат в различни форми, цветове и размери. Функционално обаче такива аксесоари са разделени на:

 • thermobags;
 • чанти със студени батерии;
 • автомобилни хладилници, способни да охлаждат въздуха вътре.

Нека разгледаме по-подробно тези сортове.

Термо торба, само в състояние да поддържа студено. Той е проектиран по принципа на конвенционален термос, освен това такъв аксесоар може не само да поддържа ниски температури, но и да поддържа храни горещи. Тоест, винаги можете да се насладите на сладолед на плажа или да почерпите приятелите си с топла пица на пикник извън града.

Термо торбата е проектирана много просто - има изолационен слой от фолио вътре, например, пенообразен полиуретан или изолон от фолио. Тази торба се затваря плътно и може да поддържа същата температура вътре в камерата за 2-3 часа. Тази чанта е много удобна за използване, ако водите активен начин на живот и прекарвате много време на пътя и на краката си. Чантата може да се носи на рамото. Има модели, направени под формата на раници, а след употреба такъв аксесоар е свити и не заема много място. Има и термични кутии. Те имат твърда структура и пяната може да действа като изолационен материал.

Ако в горещ летен ден купувате плодове или напитки на пазара, слагате ги в обикновена торба с термос и излизате на открито - ще трябва да пирувате с топли плодове и да пиете топли напитки.

Но чанта със студени батерии ще бъде в състояние да ви помогне в тази ситуация и малко да охлади закупените продукти. Всъщност това е обикновена термо торба с дебел изолационен слой вътре. Но в комплект с такава покупка се продават и студени батерии - запечатани колби с физиологичен разтвор или специален гел вътре. Такава батерия първо трябва да бъде замразена. Ако замразеният контейнер се постави в термо торбичка, физиологичният разтвор ще се размрази много бавно, излъчвайки студа към храните вътре. Използването на батерии увеличава времето за съхранение на продуктите вътре в торбата с термос с приблизително 10-12 часа.

Съществуват обаче торбички за контейнери, които могат активно и непрекъснато да охлаждат въздуха и продуктите в себе си. Такива устройства получават захранване от стенен контакт или автомобилна запалка. Благодарение на това автохладилникът може да работи за колко дни. По правило такива мощности се различават в най-голям обем и са предназначени за туристи с автомобили, пътешественици и тези, които ще релаксират сред природата с голяма компания.

Вижте също:

Какво определя времето за поддържане на температурата вътре в торбата?

Разбира се, когато купуваме охладителна чанта, всички искаме покупката ни да бъде възможно най-ефективна и да ни издържа колкото е възможно по-дълго. Ето защо, избирайки един или друг модел, се съсредоточете върху дебелината на изолационния слой, ергономията и устройството на вашата покупка, наличието или липсата на студени батерии и т.н.

Не забравяйте, че торба от плътен материал, с надежден закопчалка и защитен капак, с дебел изолационен слой, е в състояние да поддържа температура с 15 ° по-ниска от околната среда. Въпреки това, без студени акумулатори този ефект ще бъде краткотраен - около 3 часа.

Между другото, категорично не препоръчваме да купувате чанта за охладител, ако не сте сигурни, че термо слоят в нея е повече от 0,8 см. По-малката дебелина на полиуретановия или изолирания фолио просто не е в състояние да запази студено или топло вътре, по-дълго от 1-1,5 часа.

Ако получите студени батерии или го направите сами - срокът на годност на продуктите в камерата с термо торби се увеличава с поне 6 часа. А температурата може да бъде с 20-25 ° по-ниска, отколкото извън торбата. При правилно поставяне на продуктите в средата и достатъчен брой студени акумулатори (за 1 литър продукти - 50 г охладител), температурата остава вътре в торбата от 12 до 24 часа. Отново зависи от дебелината на термичния слой.

Студените батерии могат да се купят готови. И можете да използвате импровизирани средства - пакети с лед, бутилки замразена вода или обикновен физиологичен разтвор (за половин литър вода - 3-4 супени лъжици кухненска сол). Можете да използвате гранулиран пълнеж от чисти бебешки пелени. Тя трябва да е мокра, извадена от разкъсана пелена и замразена в торба.

Преди да поставите продукти, опитайте да охладите самата чанта. Например, поставете го в хладилното отделение и поставете нещо много студено вътре. По-добре е не просто да охладите всички продукти, които да бъдат замразени, а да ги замразите добре. Е, по-добре е да опаковате всеки продукт във вестник или прилепнал филм. Когато подреждате продукти, опитайте се равномерно да разпределите студените акумулатори - купени или направени у дома. Оставете няколко батерии в долната част на чантата и под самия капак. Не забравяйте, че правилното оформяне на храната - плюс 1-2 часа, за да поддържате студа вътре!

Между другото, честотата на отваряне на чантата и дори нейното местоположение също влияят на температурата. Ако поставите най-гъстата и надеждна торба на слънце или често гледате вътре, няма да получите дългосрочно охлаждане и поддържане на правилната температура. Термо чантата трябва да се съхранява на сянка или хладно помещение, също така, тя може да бъде покрита с одеяло или други неща, които ще пречат на преноса на топлина. За да отворите чантата по-рядко, вземете си модел с клапани за бърз достъп - малки странични закопчалки, които ви позволяват да извадите малък продукт или бутилка вода от торбата, без да я отваряте и да не пускате топъл въздух в средата.

Между другото, всички същите правила се прилагат, ако трябва да поддържате топлите храни. Само студените акумулатори, които не замразявате, а затопляте в гореща вода.

Вижте също - Колко електроенергия консумира хладилникът на месец?

За какво е най-охладителната чанта?

Обхватът на използване на изотермична торба е изключително широк. Мисли за себе си:

 • Можете да правите големи покупки на продукти, без да се притеснявате за тяхната безопасност. Дори половин ден, разхождайки се из пазара в горещ юлски ден, можете да бъдете абсолютно спокойни за свежестта на закупеното месо или млечни продукти, ако ги носите в термо торбичка със студени акумулатори;
 • Можете да вземете студени напитки, сладолед и други продукти на плажа;
 • Можете да съхранявате необходимата козметика и лекарства, които не могат да се съдържат извън хладилника, в термо торбичка;
 • Можете да вземете нетрайни храни със себе си на дълго пътуване (към природата, морето, къщичката, на къмпинг);
 • Можете да съхранявате печива или други ястия, напитки топли, дори ако имате сортинг или селски пикник;
 • Можете да вземете своя обяд, работа, учене, обучение в малък термо контейнер;
 • Можете лесно да изчакате неочакван прекъсване, да поправите или размразите хладилника без загуба на храна от фризера;
 • В термо торба можете да съхранявате улова си по време на риболов или месо, което ловите.

Някои благоразумни домакини придобиват няколко термо чанти с различни размери за различни нужди. С една дума, достатъчно е да купите или направите охладителна чанта със собствените си ръце и, повярвайте ми, няма да останете безделни!

Истински мини хладилник - как работи

Както вече казахме, освен изотермични торби, има и мини хладилници с възможност за живот на батерията. Това са твърди пластмасови или шперплат кутии с много дебел изотермичен слой от полистирол или пяна, както и вътрешна камера, покрита с фолио. Освен това, когато е свързано към електричеството или батерията на машината, такова устройство започва да генерира студ, действайки на принципа на обикновения домакински хладилник. Мини хладилниците също имат малко количество хладилен агент, компресор и тръбна система. Когато захранването е свързано, компресорът започва да задвижва хладилния агент през капилярните тръби на устройството, въздухът вътре в камерата на мини-хладилника започва да се охлажда.

Понякога вместо електричество се използва газ в цилиндри. Имайте предвид обаче, че 5л цилиндър е достатъчен за седмица, а не повече. И все пак такава инсталация не може да се транспортира от място на място - може да функционира само неподвижно.

По-усъвършенстваните устройства работят на базата на такива явления като поглъщане на топлина на съединението на два полупроводникови материала. Това явление е известно като ефекта на Пелтие. Такъв мини хладилник може да получава енергия от обикновен контакт, запалка за цигари в колата или от вграден генератор. Този модел ще бъде напълно автономен - може да бъде поставен в страната или да носи кола в багажника.

Както можете да видите, технологията продължава да върви напред, правейки ежедневието на човека възможно най-удобно, дори когато цивилизацията не е в състояние. Сега, имате възможност да отпиете прохладна напитка, докато слънчевите бани на плажа, дори и да няма магазини наблизо. Сега можете да ходите на дълги пикници и да ядете прясна храна, без риск от разстроен стомах. Можете безопасно да размразявате и дезинфекцирате хладилника, без да разбивате мозъка си, къде да сложите планина от продукти от замразяването.

Освен това, знаейки принципа на работа на охладителната чанта, можете да изберете наистина практичен и ефективен модел, както и да използвате пълния му потенциал. Бъдете винаги в крак с времето и живейте комфортно!

Вижте също:

32294 0


Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите