У дома Ремонти Климатична техника Как сами да ремонтирате бойлер?

Как сами да ремонтирате бойлер?

В съвременното общество, с появата на нови домакински уреди, бойлер за бойлер играе една от най-важните роли в икономиката. Независимо от това, този скъп блок, в случай на повреда, може да бъде поправен от вас сами. Ще научите как да поправите бойлер със собствените си ръце в тази статия.

Почти всяка повреда на нагревател за съхранение на вода се получава поради неправилна работа. Също така, правилната работа на резервоара зависи от самата вода, нейната твърдост и наличието на примеси. Поради нискокачествена вода, с течение на времето нагревателният елемент на бойлера се покрива с мащаб, а вътрешната облицовка на резервоара се поддава на корозия. Последният проблем предполага смяна на самия резервоар, което само по себе си е скъпо и скъпо и не всяка служба може да се справи с това. Ето защо, за да се избегнат подобни проблеми, се препоръчва използването на различни видове пречистватели на вода.

Причини за неизправност в котела

Как сами да ремонтирате бойлер

Има чести проблеми с окабеляването, когато котелът не се включва или изключва, а също така не загрява водата или обратно, загрява непрекъснато. В такава ситуация е необходимо, следвайки инструкциите при свързване на котела, правилно да го свържете към мрежата и да го заземите, така че токът да не преминава през тялото.

Има случаи, когато ако бойлерът е свързан неправилно, водата не влиза в резервоара. Това най-често се случва, защото водата от водоснабдяването попада под твърде високо налягане и това води или до разрушаване на резервоара по време на воден чук, или котелът е защитен и не пропуска вода. Препоръчва се да се монтират предпазни клапани между котела и водопровода.

Какво да направите и какво да направите, ако нагревателят за съхранение на вода не работи? За начало не се паникьосвайте, а се опитайте да разберете причината за повредата. След като разберете причините за повредата на устройството, е необходимо да разберете как да разглобявате котела - без този етап е невъзможно да започнете ремонт, тъй като повечето проблеми са свързани с вътрешността на резервоара. Как сами да поправите бойлер за съхранение, ще опишем по-долу.

Вижте също - Какво да направите, ако котелът тече?

Ремонт на котли

Как да разглобявате и ремонтирате котел

Ако водата в резервоара не достигне необходимата температура, докато вътре в резервоара се чуват шум и шумолене, тогава това е първият знак, че нагревателният елемент на бойлера има неизправност. Предполага се, че върху нагревателния елемент се е появила везна, която трябва да се почисти. Това не е трудно да се направи. Трябва да направите следното:

  1. изключете устройството от захранването;
  2. източете водата от резервоара;
  3. свалете капака с електрониката на нагревателния елемент от тялото;
  4. извлечете самия нагревателен елемент.

Не трябва да има проблеми с изключването на котела от мрежата. Но източването на водата от резервоара може да се превърне в проблем, тъй като този процес се различава при бойлери от различни производители.Например бойлерът Termeks има специална система за изтичане на вода. Останалите нямат такива системи и ако има, това е много рядко. Независимо от това, за да източите водата, трябва да имате определени знания, които можете да получите, като разгледате инструкциите в Интернет или като се свържете с капитана.

След изтичане на водата възниква въпросът как да разглобявате бойлера. За да направите това, е необходимо да изключите всички контакти на фастоните, които са свързани към термостата. След това развийте болтовете и отстранете основата на термостата с нагревателния елемент. Премахването му може да доведе до изтичане на остатъчна вода от резервоара, както и натрупани отпадъци, които не са били задържани от филтъра. Препоръчително е да почистите нагревателя веднага, докато е мокър. За почистване има специални средства, които трябва да се напръскат върху устройството. Тогава отлаганията могат да бъдат почистени с тъп предмет без много усилия. Можете също така да сварите нагревателя във вода с добавена към него киселина и да полирате повърхността с шкурка, докато свети. В този случай нагревателният елемент ще бъде приведен в ред. Препоръчва се да проверите магнезиевия анод, който предпазва резервоара от ръжда. Ако не работи, този елемент трябва да бъде заменен, тъй като не може да бъде поправен. След приключване на всички манипулации е необходимо да се сглоби всичко в обратен ред, да се напълни резервоара и да се включи котела. При правилен ремонт и монтаж той трябва да загрява водата до необходимата температура, тоест трябва да работи правилно.

Възможни неизправности и средства за отстраняване

Ако индикаторът за нагряване на водата върху тялото на отоплителния резервоар не свети, водата не се нагрява и тялото е шокирано, проверете нагревателния елемент с тестер. За да направите това, достатъчно е, след като отстраните последната, да прикрепите мултиметровите сонди към контактите и да видите съпротивлението. Когато на дисплея се покаже "1", може да се заключи, че нагревателният елемент е неизползваем, възникна счупване и той трябва да бъде заменен.

Ако забележите изтичане в резервоара, ремонта самостоятелно не винаги е възможен, тъй като не във всички случаи причината за повреда е износването на уплътнителя, който може да бъде заменен. Най-често причината е износването на самия резервоар, появата на дупки в него, изядени от корозия. В този случай ще бъде доста проблематично да поправите уреда. Изтичането може да бъде заварено, запечатано или запоено отвори, но след определен период от време резервоарът все още ще стане неизползваем, тъй като дупките ще се разширят. При този неприятен инцидент, във всеки случай, се изисква подмяна на корпус или закупуване на нов бойлер.

Тук всъщност са всички основни разпоредби как да ремонтирате бойлер със собствените си ръце. Препоръчваме ви, ако нямате достатъчно опит с електротехниката, да се свържете с майстор или сервизен център.

Вижте също - Коя компания бойлер е по-добре да изберете

3730 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите