У дома Ремонти Климатична техника Какво да направите, ако котелът тече?

Какво да направите, ако котелът тече?

При всяка ситуация, когато оборудването се повреди. Това важи особено за електротехниката. Тези моменти, често непредвидени, водят до финансови разходи, много усилия и време. По-специално проблемът става още по-неприятен, когато става дума за често използвани домакински уреди. Тази статия ще говори за Какво да направите, ако тече бойлер за отопление на водата.

Причини за проблеми

Какво да направите, ако котелът тече?

Първо трябва да разберете причината, поради която котелът тече и да изберете решение, подходящо в тази ситуация за корекция. Преди започване на работа важен аспект е изборът на необходимите инструменти за ремонтни работи. Ето приблизителен списък на това, което може да е необходимо при обслужване на бойлер, който е станал неизползваем:

 • комплект тръбни и гнездови ключове, регулируем гаечен ключ, отвертка;
 • мултиметър;
 • чифт маркучи за изтичане на вода;
 • може да е необходим нож, ако е необходимо.

Горните инструменти трябва да са достъпни за всеки собственик. Ако все пак някои от тях липсват, не забравяйте да закупите във всеки магазин за хардуер.

На пръв поглед може да изглежда, че работата с такъв агрегат като бойлер няма да е трудна, но уви, това мнение е погрешно. Поне за начинаещ в бранша. Но като получи определени знания, дори човек без трудов стаж ще може да се справи с този проблем, особено ако става въпрос котелът тече отдолу.

Вижте също - Как сами да инсталирате и свържете бойлер

Опции за отстраняване на неизправности

Така че, ако сте забелязали, че вашият бойлер тече, трябва да направите две неща: изключете го от електрическата мрежа и да извършите щателна проверка на мястото, където се наблюдава изтичането. Има няколко причини за появата на петна:

 • фабрични дефекти, нарушаване на техническите правила по време на монтажа;
 • по време на продължителна експлоатация на агрегата, по време на която не е била извършена правилната превантивна поддръжка за поддържане на оперативността;
 • липса на магнезиев прът в резервоара;
 • водата има много примеси или е много твърда;
 • по време на първоначалната инсталация устройството не е заземено.

Във всеки от горните случаи резервоарът може да бъде демонтиран и ремонтиран или дори заменен с нов. Когато водата потече през капака на термостата, проблемът е доста сериозен и устройствата са неработещи. Ако от ставите на водопроводите се появят петна, това означава само едно - герметичността на устройството е нарушена. В този случай резервоарът не може да бъде фиксиран, той трябва да бъде сменен.

Нагревателят на вода Ariston капе какво да прави

Също така се случва, че при неточно инсталиране на бойлер, корпусът може да се деформира, което често води до изтичане.Проблемът може да не бъде забелязан веднага, но ако го забележите, трябва да предприемете следните действия:

 • спрете да използвате нагревателя;
 • огледайте предполагаемото място на деформация (най-често това е предпазен клапан);
 • изпразнете резервоара и направете опити за ремонт. Или се обадете на съветника от сервизния център, за да разберете със сигурност какъв е проблемът и да го отстраните.

Ако бойлерът на Termeks тече някъде отгоре и не са открити деформации, а резервоарът редовно се обслужва и е в перфектно състояние, се препоръчва да го предадете в рамките на гаранционния срок. Ако магнезиевият прът не се е променил от дълго време, тогава резервоарът, ако не е емайлиран вътре, е изгнил през и през, и след това той трябва да бъде сменен без отказ.

Водата тече през тръбопроводите, което показва лоша инсталация при свързване на котела към водоснабдяването. Много хора монтират пластмасови тръби за себе си, но не инсталират предпазни клапани, което в крайна сметка води до воден чук. Ако бъдат открити такива проблеми, е необходимо да се преработи водоснабдителната система. Ако самият клапан изтича, тогава резервоарът може да работи.

В случай на теч в капака на резервоара, разположен на дъното, е необходимо да се провери нагревателният елемент. В крайна сметка, поради образуването на котлен камък върху него може да се образува теч. Уплътнението или уплътнението на инструмента също може да се повреди. Ремонтът се състои в подмяна на отоплителното устройство, както и фиксиране на държача на последното.

Възможно ли е да поправите течащ котел?

В повечето случаи, когато в самия резервоар се образува теч, е почти невъзможно да се поправи, тъй като котелът е монолитна структура, покрита с емайл отвътре, която, ако се повреди, не може да бъде коригирана по никакъв начин, освен да се замени котела с нов.

Когато става въпрос за течове на бойлер, има няколко начина за поправянето му:

 • спойка дупките, които се появяват върху тялото на резервоара. Това ще спести резервоара, но за кратко време, тогава все пак трябва да го смените;
 • запечатайте течове на вода, което също ще помогне, но не за дълго;
 • ако има същия резервоар, но с повреден нагревател, можете да го замените.

заключение

Ние описахме за вас всички опции за това защо котелът изтича и описахме опции за това как да отстраните неизправностите си, но в някои случаи е по-добре да се обадите на капитана, тъй като по време на ремонтните работи можете случайно да повредите целостта на резервоара или емайловото покритие. Ако сте уверени в своите способности, тогава можете да се захванете за работа.

Вижте също:

7016 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите