У дома Ремонти Големи домакински уреди Как сами да ремонтирате пералня

Как сами да ремонтирате пералня

Пералнята вече не е луксозен предмет за съвременните домакини. Днес този „работен кон“ е инсталиран в почти всеки, дори най-скромен дом. Но колкото и модерни и прекрасни домакински уреди да изглеждат, те все още са склонни да се счупят. Най-лесният начин в такава ситуация, разбира се, е да поканите специалист, който бързо да отстрани неизправността. Вярно, няма да е евтино.

Но можете да го направите по различен начин. Самият ремонт на пералнята не е толкова труден. Не е необходимо да имате специални умения за това. Просто трябва внимателно да разберете структурата на пералнята и да разберете принципа на нейната работа. Ето защо, ако вашата пералня се развали, тогава, след като внимателно прочетете тази статия, можете да поправите поне половината от неприятните ситуации със собствените си ръце. Така че нека започнем.

Как работи пералнята

Всички домакински перални устройства имат не само подобно устройство, но работят на същия принцип.

 • След включване на машината, зареждане на прането и избор на програмата, механизмът за заключване на вратата се активира и машината започва да работи.
 • Чрез входящия клапан водата влиза в барабана на пералнята, нивото на което се регулира от специален сензор.
 • След като необходимото количество течност влезе в барабана, клапанът се затваря.
 • Сега водата се нагрява до желаната температура, нагревателят е включен. Загряването също се контролира от специален сензор и ако го няма, се задейства таймер.
 • Едновременно с термичния електрически нагревател, двигателят се включва и барабанът започва бавно да се върти в различни посоки с неравномерен интервал от време. Това е, за да поддържа прането равномерно мокро.
 • Когато водата се нагрее до желаната температура, нагревателят се изключва и процесът на измиване започва. Барабанът се върти последователно в различни посоки с един и същ интервал от време. Този режим е необходим, така че прането да не се разпада на бучка.
 • В края на процеса мръсната вода се изпомпва с помощта на помпа и се извлича нова вода за изплакване.
 • Барабанът започва да се върти отново с ниска скорост, прането се изплаква.В зависимост от избрания режим, процесът на изплакване може да се повтори няколко пъти.
 • В края на последното изплакване помпата се стартира отново. Той изпомпва вода, след което барабанът започва да се върти отново, но при високи скорости.
 • Това е процесът на предене. В този случай помпата остава за постоянно през края на измиването.

Вижте също - Как да проверите и поправите двигателя на пералнята

Това е всичко. Както виждате, в това няма нищо сложно. За да разберете защо пералнята се е развалила, първо трябва да знаете точно кога се е случило, тоест правилно да определите възела, който работи в момента. Тъй като принципът на работа на всички агрегати е един и същ, основните неизправности на пералните машини от всяка марка също са много сходни. В тази статия ще се опитаме да ги разглобим всички, добре, може би, с изключение на някои много малки.

Пералнята не се включва

Ако пералнята изобщо не показва признаци на живот, причината може да бъде нелепо тривиална - просто забравиха да я включат.

Също така машината няма да работи, ако вратата е отворена или не е затворена правилно. Обикновено това се сигнализира от електрониката и съответната икона се показва на дисплея. Грешната програма за измиване също е една от често срещаните причини.

Ако всички горепосочени причини са изключени, а пералнята все още не работи, може да се окаже, че електрическата част не е в ред. На първо място, проверете машините на таблото, те вероятно са нокаутирани от претоварване.

Всичко е наред? Проверете контакта, за да видите дали е изгорял? Сега проверете щепсела, развийте го и се уверете, че контактите не са окислени и са в изправност.

Пералнята не се включва

И тук всичко е наред? Движим се по-нататък по телта. Ще трябва да премахнете външните панели, за да проверите връзките на клемите и да звъните на захранващия кабел. Просто не забравяйте да изключите щепсела, преди да направите това.

Ако вашата автоматична машина има механичен таймер, това може да е причина за повреда. Завъртете копчето, докато чуете барабанът да се върти. Ако работи, тогава най-вероятно агрегатът е изгорен и ще трябва да бъде заменен.

Друга причина пералнята не се включва, може да има затворен всмукателен клапан. Уверете се, че е в „отворено“ положение и че водата влиза в барабана.

Машината изтегля вода, но процесът на измиване не започва

За това може да има и няколко причини:

 • Нагревателният елемент изгоря. Ако това се случи, последователността на процесите се губи и измиването не започва. Монтажът трябва да бъде заменен.
 • Задвижването на колана се е счупило. Ще трябва да разглобим напълно машината, за да видим това.
 • Датчиците за нивото на водата или температурата не са в ред.
 • Изгорял процесор. Пералнята не получава никакви команди и не разбира какво трябва да направи.
 • Входният клапан е дефектен. Възможно е да не се отвори добре или да се затвори плътно в резултат на запушване. Необходимо е да премахнете блокирането и за да не се повтори ситуацията, инсталирайте допълнителен филтър на входа.
 • Най-неприятната и скъпа причина за ремонт е изгорял електродвигател. Определено няма да е възможно да отстраните подобна повреда самостоятелно, разбира се, ако не знаете как да пренавивате електромоторите.

Машината изтегля вода, но процесът на измиване не започва

Не черпи вода или тече бавно

Ако пералнята не изтегля вода или се справя много зле, може да има няколко причини за това:

 • захранващият клапан е затворен;
 • входният маркуч е запушен или деформиран; трябва да го изправите и да изчистите запушването;
 • филтърът за всмукване е коксуван; за да го почистите, изключете водата, изключете маркуча от машината, извадете филтъра и го изплакнете под силна струя вода и след това изпълнете всички стъпки в обратен ред;
 • всмукателният клапан е запушен и не е в състояние; трябва да изключите водата и да я замените;
 • регулаторът на нивото на водата не работи; когато нивото на водата в барабана се повиши, изместеният въздух се натиска върху регулатора на налягането и превключвателят се изключва; ако системата е запушена или повредена, няма да се изтегля вода.

Не черпи вода или тече бавно

Друга причина, поради която машината пише вода много бавно или изобщо не тече, може да се дължи на ниското налягане в системата. Това не е разбивка и няма да можете да го поправите сами. Щом налягането в системата се върне към нормалното си, всичко ще се коригира. Ако тази ситуация се повтаря редовно, тогава за да я премахнете, трябва да увеличите налягането в системата. Например, оборудвайте резервоар под налягане на тавана на частна къща или под тавана на апартамент.

Спира точно в средата на процеса на измиване

Ако пералнята спира по време на миене и не го завършихте, може да има няколко причини:

 1. Блокада в системата. Принудително източете водата и почистете входящите и изходящите маркучи и всички възможни филтри.
 2. Захранването е спряно. Проверете задръстванията и автоматичните устройства на щита, помиришете контакта, проверете дали има светлина в друга част на къщата, позвънете на всички контакти.
 3. Грешен избор на режим. Може би има пауза в избраната от вас програма и просто трябва да изчакате.
 4. Помпата е счупена, водата не се изпомпва в точното време и процесът на измиване е нарушен.
 5. Водното налягане в системата падна. Проверете с каква вода под налягане тече от всеки кран във вашия дом. Ако главата е слаба, спрете измиването, изчакайте доброто захранване да се възобнови и продължете.
 6. Термостатът или нагревателният елемент се е счупил, водата не се загрява до желаната температура, програмата се проваля.
 7. Отравя изходящия маркуч, водата постоянно постъпва в канализацията. В същото време системата изпомпва вода в барабана до необходимото ниво, процесорът "мисли" през цялото време, че водата все още не е събрана. За да отстраните неизправността, трябва да проверите надеждността на връзката на изходящия маркуч и изпускателния щранг.
 8. Ударен таймер за контрол. Машината „не разбира“, когато е необходимо да завърши един процес и да започне друг, и следователно спира напълно. Това е доста сложно устройство. Да го направите сами няма да работи, по-лесно е да купите и инсталирате нов.
 9. Електрическият двигател изгоря. Тази повреда също е много трудно да се поправи самостоятелно, трябва да се обадите на капитана.

Изключва се в режим „въртене“ или лошо изстисква прането

Често пералнята не изважда прането защото дренажната система е запушена. За да коригирате ситуацията, трябва да почистите филтъра и да премахнете космите, нишките и различни малки предмети, които са влезли в системата.

Ако това не помогне, помпата може да е изгоряла и водата от резервоара да не се изпомпва.

Когато водата се оттича нормално и въртенето не работи, задвижващият колан се износва или опъва. За да отстраните проблема, той трябва да бъде затегнат или заменен с нов.

Изключва се в режим „въртене“ или не изстиска правилно прането

Барабанът не се върти

За да намерите причина защо барабанът не се върти в пералнята трябва да:

 • Проверете избрания режим, може би програмата за измиване включва пауза.
 • Огледайте задвижващия ремък. Вероятно е скочил или се е разпънал. Натиснете колана, за да проверите напрежението. Отместването му трябва да бъде приблизително 12 мм. Ако пералнята е оборудвана с обтегач, разхлабете или затегнете колана до правилното ниво. В случай, че такъв дизайн не е предвиден, единственият изход от ситуацията е подмяната на колана.
 • Издърпайте вратата за зареждане. Ако ключалката е счупена или задръстена и вратата не се затвори правилно, барабанът няма да работи. Отворете вратата и я затворете рязко, натиснете здраво. Ако всичко друго не успее, бравата е счупена и трябва да бъде сменена.
 • Звънете на електродвигателя. Вероятно е изгорял.

Барабанът на пералната машина не се върти

Вратата на шайбата се задръсти

Подобна неизправност може да бъде причинена и от няколко причини.

 1. Забавяне при отваряне Може би, вратата на пералнята не се отварязащото барабанът все още не е завършил въртенето и програмата за пране не е приключила.Една до две минути след края на процеса, заключването ще се изключи самостоятелно.
 2. В резервоара все още има вода. Много перални машини са програмирани така, че докато водата не се изпомпва напълно от резервоара, ключалката няма да се отвори. За да отворите вратата, трябва да изцедите насилствено водата и да проверите дали дренажният филтър е запушен. След това всичко трябва да се получи.
 3. Ключът за заключване е счупен и трябва да бъде заменен.

Люкът на stralny car (UBL) е задръстен

Шум и тракане по време на работа

Такава неизправност може да се определи от естеството на звука, който машината издава. Ако чуете неравномерен метален звън, чукане или тракане, който спира, когато барабанът спре, най-вероятно, малки метални предмети попаднаха в машината. Това могат да бъдат монети, ядки, ключове, които паднаха от джобовете. (Вижте също: Защо пералнята вдига много шум по време на предене)

Звук, който става по-тих, когато вратата е силно натиснат, показва счупена ключалка. Ако не бъде ремонтирана навреме, вратата може да заседне в най-неподходящия момент.

Скърцане, докато барабанът се върти, показва приплъзване на задвижващия ремък. Опитайте се да го дръпнете, всичко трябва да се получи.

Пукането и чукането по време на работа на барабана показва износване на лагера. Трябва сменете лагера в пералнята, Ако това не бъде направено, валът може да бъде счупен и ремонтът на машината ще бъде много по-скъп.

Водата тече от машината

За да определите точно къде и колко тече, трябва да направите проста операция. Избършете пода сух и поставете суха кърпа под машината. Започнете кратък цикъл на пране без пране и прах. Разгледайте внимателно парцала, ще видите от коя страна трябва да потърсите теч.

Основното причините за изтичането на пералнята може да се дължи на: пукнатини в маркучите, разхлабване на скобите, изкривяване или разкъсване на уплътнението на вратата и т.н. Ако всички части на машината са непокътнати, причината може да е, че канализацията е запушена и просто няма къде да отидете за вода.

Водата не се нагрява

На първо място, трябва да разглобите машината и да проверите нагревателния елемент. Вероятно е върху него да се е образувала твърде много мащаб или да е изгоряла. В първия случай е достатъчно да се изчисти нагревателят на варовик, във втория случай ще е необходимо да се смени единицата. (Вижте също: Как да премахнете обезмаслена пералня)

Ако машината не загрява водата, причината може да е в регулатора на нивото на водата. Когато устройството е счупено, устройството просто "не разбира", че има достатъчно вода и е време да включите нагревателя.

Друга вероятна причина може да бъде счупено термично реле. Изключва нагревателния елемент дори преди водата да се нагрее до необходимата температура.

Водата не се нагрява - нагревателният елемент на пералнята се е счупил

Водата изобщо не оттича

Най-безобидната причина може да бъде изборът на грешен режим на пране. Проверете дали превключвателят е в режим на забавяне на изплакване. Също така е вероятно програмата за измиване да е спряла поради липса на електричество - проверете за задръствания.

Друга бързо отстранима причина, поради която водата не напуска шайбата, може да бъде запушен филтър или дренажна тръба, както и нейното огъване. Проверете и почистете тези компоненти и свържете отново машината.

Запушена или счупена помпа е друга причина за неизправност. Принудително източете водата, изключете помпата, почистете я или я заменете с нова.

Следващата причина защо пералнята не изтича вода може да е в електрическата част: всички контакти са окислени, таймерът или превключвателят на нивото на водата не са в ред. Всички тези зони трябва да се „звънят“ и, ако е необходимо, да се замени повредената част.

Пералнята скача и вибрира силно

Първата причина пералнята внезапно да започне да обикаля апартамента е силно претоварване. Извадете някои от елементите от барабана и следвайте инструкциите в бъдеще. Ако няма много много неща, те може да са се объркали и да са се разминали на бучка. Разплетете възела и заредете машинката за зарязване по-равномерно.

Ако пералнята скача или вибрира при въртене дори и при малък брой неща, причината може да е почивка през пролетта, която държи барабана. Когато сменяте пружината, внимателно инспектирайте с болтове противотежестите, прикрепени към резервоара. Може би крепежните елементи са свободни, а тежестите са свободни. Поправете ситуацията.

Вижте също - Подмяна на амортисьори в пералня със собствените си ръце

Пералнята скача и вибрира силно

Също така машината, която не е на ниво, "започва да танцува". Регулирайте позицията на шайбата с помощта на краката. Те имат регулиращи болтове. Ако те не са достатъчни - просто поставете на правилните места няколко листа дебел картон.

Нашите партньори, сервизен център RemonTekhnik са готови да съдействат за ремонта на големи домакински уреди от всякаква сложност. Не се справихте ли сами? Потърсете помощ от квалифицирани майстори.

Как да предотвратите счупване

Както можете да видите, ремонтът на пералните не е толкова труден. Но възможно ли е пералнята да се счупи възможно най-малко? Оказва се, че можете. Най-честите повреди на пералните машини са свързани именно с неправилна работа. За да може устройството да ви служи възможно най-дълго, трябва да следвате прости правила:

 • внимателно изучавайте инструкциите и стриктно следвайте всичките му точки;
 • не претоварвайте машината;
 • използвайте специални почистващи препарати, съдържащи омекотител за вода;
 • веднъж на всеки три месеца изпълнявайте най-дългия цикъл на измиване без дрехи, но с анти-мащабно средство, това ще помогне на поддържането на нагревателните елементи в ред;
 • внимателно проверете всички джобове за малки предмети и отломки;
 • редовно почиствайте филтрите на входа и изхода на системата;
 • инсталирайте допълнителен филтър за почистване, това ще предпази системата от замърсявания и замърсявания;
 • след всяко измиване оставете вратата отворена и избършете сухото гумено уплътнение;
 • закупете и инсталирайте стабилизатор, той ще помогне да се защити електрическата част на машината от пренапрежения.

Вижте също:

33074 1

Една мисъл на тема „Как сами да ремонтирате пералня“

 1. Валери:

  Имаме пералня. Hansa AWN510DR.
  Преди около месец проблемът започна.

  При всеки режим на измиване и дори при въртене процесът завършва и водата се източва.
  Изскача само надписът END, трипосочен сигнал, източва се и вратата отваря всичко, няма грешки, например, вратата е отворена и т.н. не.

  Господарите дойдоха при нас: които предположиха, че има нещо с ключалката, но ни посъветваха да се свържем с друг, който също дойде при нас, наблюдавахме колата около 3 часа, разглобихме ключалката и заключихме, че е ВЪЗМОЖНО, но не точно проблема в ключалката.
  При миене при висока температура водата се загрява стабилно. Изпускащият маркуч беше пуснат в банята, нивото беше повишено ... Проблемът не изчезна.
  Замъкът, ако поръчате, след това изчакайте месец на цена от около 2,5 хил. И тогава, не се знае дали причината е в него

  Може би имате някакви мисли?

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите