У дома Ремонти Големи домакински уреди Как сами да ремонтирате контролния модул на пералнята

Как сами да ремонтирате контролния модул на пералнята

Таблата за управление на пералните машини се наричат ​​модули. Тези елементи се произвеждат с тиристорни единици с различна честота. В този случай много зависи от производителя. Трябва също да вземете предвид функционалните характеристики на моделите. Някои модификации се правят с малък набор от режими и са прости в дизайна. Съвременните аналози имат висококачествен тиристорен блок.

Кондензаторите на последните модели от серията се произвеждат с мрежести филтри. Така контролното табло на пералнята е надеждно защитено от претоварвания на мрежата, както и от импулсен шум. Ако е необходимо, ремонтът на модула може да се извърши на ръка. Въпреки това, на първо място, е важно да се разберат вероятните причини за повреда на таблото за управление.

Причини за неизправности на дъската

Има следните причини за счупване на част:

  • късо съединение на таблото за управление;
  • изгаряне на кондензатора;
  • счупване на резистори на дъската;
  • късо съединение на блока за управление на тиристора;
  • изгаряне на задействания на платки.

Вижте също - Защо коланът отлита върху пералнята?

Причини за неизправности на дъската

Пълна подмяна на модул

Като правило подмяната на модул не отнема много време. На първо място, за да направите това, премахнете предния капак на пералнята. Освен това, правейки ремонт със собствените си ръце, експертите препоръчват да се запознаете с устройството за монтаж на дъската. По принцип елементът е фиксиран върху плочи, които са свързани към тялото на пералнята. На много модели те се затягат с винтове. Ще трябва да използвате гаечен ключ, за да премахнете плочите. Следващата стъпка е внимателно да премахнете модула и да проверите неговото състояние. Преди да инсталирате нов елемент върху блока, трябва да знаете точната маркировка на частта. Важно е да затегнете винтовете бавно и без силно натискане на клавиша.

Съвети:

Прочетете също: Пералнята не се включва: причини за неизправността.

Как да сменим кондензатор?

Кондензаторът на модула в пералнята действа като стабилизатор. Доста често се инсталира на устройството заедно с филтри. Модерни модификации често се срещат в съвременните модели. Също така си струва да се отбележи, че кондензаторите на дъската не могат да бъдат ремонтирани. Ако посоченият елемент изгори, можете просто да го промените. За да направите това, ще ви е необходим подобен елемент, както и вентилатор. Доста често кондензаторите в пералните машини се инсталират с няколко филтъра. В резултат на това вероятността от повторно изгаряне е силно намалена. Необходимо е само да спойкате кондензатора към блока към положителния електрод.За да проверите съпротивлението на променлива верига, се използва тестер.

Как да сменим кондензатор

Тестване на резистори

Дъските на пералните машини често изгарят поради резистори. Ремонтът на модел сам си направете трябва да започне с тестване на модули. За целта ви трябва само тестер. На резисторите от първи ред средното съпротивление е 8 ома. В този случай параметърът на претоварване не трябва да надвишава 2 А. Резисторите от платки от втори ред са тествани последно. Индикаторът за претоварване за тях е от 3 до 5 А. Освен това съпротивлението зависи от честотата на управляващия модул. Ако помислим за обикновен блок, тогава той има горния параметър не надвишава 10 ома. Ако съпротивлението е нарушено, резисторите на платката могат да бъдат отново споени. При ремонта на уреда експертите препоръчват смяна на филтрите.

Ремонт на тиристорни устройства

Ремонт на модула на тиристорния блок е разрешено да се извършва само след проверка на кондензаторите. Ако всичко е наред с тях, тогава можете да продължите директно към тестване на елементите на блока. Посочената част се прекъсва главно поради увеличените претоварвания от 220 W мрежата. Също така, уредът често се отказва поради импулсен шум. Доста е трудно да направите ремонт сами. За да направите това, първо ще трябва да измерите отрицателната устойчивост. На диодите от първи ред номиналното напрежение достига средно 20 V.

Ако захранването е в ред, изходните контакти рядко изгарят. За да ги проверите, трябва да използвате тестера. Ако въпросът е издухан филтър на тиристорния блок, тогава проблемът може да бъде разрешен доста бързо. В този случай първо е необходимо да почистите катода. Номиналното напрежение върху него достига средно 12V. Когато ремонтирате тиристорен блок, е важно да следите състоянието на портовете. Увреждането им е много просто, но те са доста скъпи на пазара. Новият филтър на дъската се споява чрез положителния контакт. След цялата работа контролното табло се почиства старателно.

Бакшиш:

Прочетете също:Направи си сам ремонт на пералня.

Проверка на състоянието на спусъка

Задействане в пералните машини рядко се проваля. Причините за повреда най-често са свързани с неизправности в кондензатора. За да се тества работата на спусъка е важно да се тества напрежението на изходните контакти. Указаният параметър трябва да бъде в рамките на 12 V. За много модели е инсталиран филтър до спусъка. Средната устойчивост върху него е 20 ома.

Подмяната на спусъка на контролния блок отнема много време. На първо място е важно да спойкате изходните контакти. В този случай е необходимо да не докосвате катода на кондензатора. След запояване можете да инсталирате нов спусък. Като последна стъпка се проверява праговото напрежение и се проверява изходното съпротивление на модулатора.

Вижте също:

43934 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите