У дома Ремонти Малки домакински уреди Как сами да поправите електрическа кана

Как сами да поправите електрическа кана

Електрическите чайници с течение на времето се разрушават. И когато това се случи, според статистиката 30% от хората ги отвеждат в специализиран център за ремонт, 55% ги изхвърлят и заменят старата кана с нова. И само 15% от общия брой се опитват да поправят електрическата кана със собствените си ръце.

И в по-голямата си част хората, които решат сами да извършват ремонт, се чудят „как да поправят електрическа кана в домашни условия“. Отговорът на този въпрос не е толкова прост, колкото може да изглежда на пръв поглед, но ще се опитаме да го обобщим в следващите изречения.

Принципът на работа и диаграмата на електрическата кана

Принципът, по който работи електрическата кана, е прост. За да загрява водата, използва електрически нагревателен елемент, инсталиран вътре - в долната част на устройството. Такъв елемент може да има различни форми. Но като правило той е прикрепен към кутията с помощта на резбови втулки и метални винтове, които плътно го притискат към водоустойчивите уплътнения.

Водонепроницаемите уплътнения на електрическа кана имат различна форма. Например, те могат да бъдат представени под формата на шайба, дистанционер или, обратно, да имат формата на ръкав. Именно поради тях често се появяват течове. В случай на повреда на този тип уплътнение, ремонтът на електрическата кана е доста прост, необходимо е да се замени.

Работата на електрическа кана се основава на принципа на загряване на водата, в момента на възпроизвеждане на която се образува пара, която излиза през специални отвори или тръби до биометрична плоча или към диск. Движението му зависи от това как работи електрическата кана. След като парата навлезе в биометричните плочи, чайникът се изключва автоматично.

принципа на електрическата кана

Съвети:

Прочетете също: Как да ремонтирате въздушен фризер със собствените си ръце

Защитен елемент на електрическата кана

Обърнете внимание, че всеки модерен модел електрически чайници има специален защитен елемент. Изключва битовото устройство в момента, в който водата кипи или когато няма вода. Наличието на защитен елемент намалява риска от злополуки, като например риск от инцидентен пожар.

По-рано много хора, забравяйки да наливат вода в класическа кана, са я включили. Именно този вид забрава стана причина за доста голям брой произшествия.Това от своя страна накара производителите на електрически уреди да разработят модерна система за сигурност - да създадат функция за автоматично изключване на чайника при наличие на вода в него. Няма вода - чайникът няма да се включи.

Вижте също - Термопот или чайник: кое е по-добре и защо?

Демонтиране на електрическата кана

Преди да пристъпим към процедурата за разглобяване на електрическата кана, трябва да проверим най-очевидните неща:

 1. Изключва ли се щепселът и бутоните на чайника са включени;
 2. Конекторът, който е отговорен за захранването на чайника с електричество, не се усуква. Ако се разклати отстрани, може би това е причината за неизправността;
 3. Каната е в правилно положение, стои ли на подходяща основа или се е отместила от нея? Възможно е, но в редки случаи и това се случва само със стари модели безжични чайници.

Правила и процедура за разглобяване на електрическа кана

Проверихме с вас най-очевидните неща и ни стана ясно, че неработещото състояние на чайника не е причинено от тях. Поради тази причина трябва да започнем да я разглобяваме и допълнително да идентифицираме причините, довели до нейната неработоспособност.

разглобете електрическата кана

 1. Извадете капака на основата на чайника;
 2. На следващо място, развиваме всички винтове, които принадлежат към крепежните елементи и са разположени в основата на дръжката на чайника, както и в горната му част;
 3. Внимателно отделете дръжката от кана за чай, сякаш от чайника;
 4. След това трябва да се отървем от пластмасовия рокер, който е важен компонент както на съвременните, така и на старите модели електрически чайници;
 5. Премахваме всички пластмасови части, по принцип се отърваваме от смущаващи части - това са различни компоненти на чайника, които са прикрепени към един или друг от неговите елементи;
 6. Вдигаме превключвателя на чайника;
 7. След това трябва внимателно да проучим състоянието на биметалната плоча, проверявайки я за видими дефекти. Ако няма такива, то причината, довела до неработоспособността на чайника, се крие другаде.

Съвети:

Прочетете също: Защо пералнята не загрява водата?

Защо чайникът бавно загрява водата

Причината електрическата кана да бавно загрява водата е, защото върху нагревателния й елемент има дебели слоеве варовик. За да премахнем дебели слоеве от варовик, трябва да закупим почистващо средство, чиято основна цел е използването на неговите основни свойства, което ни позволява да се справим със слоеве от мащаб, натрупани в него. След закупуване на почистващо средство трябва да прочетем инструкциите на опаковката му.

Трябва да се помни, че принципът на използване на един или друг вид почистващо средство може да бъде много различен поради факта, че производителите на такива почистващи препарати използват компоненти и добавки с различен състав.

Вижте също - Как да изберем електрическа кана?

Какво да направите, ако чайникът няма да се изключи

Най-очевидната причина устройството да не се изключи е лошо затворен капак. Ако капакът ви е добре затворен, причината вашият чайник да не се изключи е, че отворът на пара е блокиран.

Да, блокирането не е често срещан проблем, но все пак се случва. Факт е, че дупката може да бъде запушена с варови отлагания, които не позволяват парата да се пренасочва към биметалните плочи.

Неизправно включване на електрическата кана

Случва се превключването на електрическа кана да не работи. Този проблем може да се дължи на факта, че прекъсвачът е блокиран от страната на биметалната плоча. Плочата може просто да се повреди или буталото, отговорно за превключвателя, да е заседнало.

Превключвателят не може да бъде заменен сами.Ако проблемът с неработоспособността на електрическата кана се крие в повредата на нейния превключвател, ще трябва да се свържете със специализирана компания.

В някои случаи, когато превключвателят се забие, той трябва да бъде изваден и проверен за целостта. Това се прави просто, но има един-единствен проблем при изпълнението на тази задача, който се крие в намирането на превключвателя. Ако е на дръжката на електрическа кана, тогава няма да е трудно да откриете и премахнете, но ако на друго място, тогава може да има трудности.

Основното нещо е правилно развийте всички болтове и отстранете частите, които са на мястото на превключвателя. Като цяло в повечето случаи за начало ще трябва да махнете дръжката и капака на електрическата кана - това ще улесни задачата за изучаване на проблема, свързан с неговата неработоспособност.

повреден превключвател за електрическа кана

Бакшиш:

Прочетете също: Направи сам ремонт на желязо: разглобяване и ремонт

Какво да правите, когато чайникът изтича

Този проблем не е рядкост, той се среща с всеки трети електрически чайник. Това е разбираемо, електрическите чайници просто не могат да издържат на постоянна работа дълго време, но някои детайли ще отслабнат.

 1. Ако чайникът изтича, трябва незабавно да намерите същността на проблема. Проучете структурата на електрическата кана. Ако видите, че някаква част е счупена в него, незабавно трябва да се свържете със специализиран сервизен център.
 2. Случва се индикаторът за вода да се счупи. Можете да проверите състоянието му за пукнатини и други връзки, които са отговорни за течове, като разгледате пластмасовия индикатор, като предварително сте извадили капака, който се използва за затваряне на превключвателя на електрическата кана;
 3. Може би проблемът, свързан с изтичането, е свързан с отслабване на нагревателните му елементи. За да разрешите този проблем, ще бъде достатъчно да затегнете винтовете и гайките, които са крепежни елементи на класическия нагревателен елемент. Ако течът не може да бъде отстранен, трябва незабавно да се свържете със специализиран сервизен център, чиито експерти участват в решаването на проблеми, свързани с потока на електрически чайници. В крайни случаи електрическата кана може просто да бъде променена чрез придобиване на по-модерен модел в домакински магазин;
 4. Случва се, че причината за изтичането на електрическа кана е повреда на уплътнението. Ако това се случи, тогава имайте предвид, че затягането на редица крепежни елементи няма да може да помогне за премахване на причината за теча. Уплътнението действа като причина за изтичане доста рядко, но ако това се случи, тогава е необходимо да се замени счупеното уплътнение с ново. Това е единственият начин да разрешите този проблем и да премахнете изтичането на електрическа кана;
 5. Вероятно най-страшният и непредсказуем проблем във всички сетива на думата, който е причинил изтичането, е повреда на дъното. Не много добра новина за тези, които не са свикнали с факта, че електрическите неща имат способността да се счупят. Ако това се случи, тогава е безсмислено да отвеждате електрическата кана в сервизен център за ремонт, няма да имате друг избор, освен да закупите нова електрическа кана в домакински магазин. Самият ремонт на чайника също няма смисъл - дъното не може да бъде поправено или подменено и само в редки случаи, когато оборудването има висока цена, то се подменя в съответствие със специални схеми, които се предлагат във всеки втори сервизен център.

Вижте също:

33781 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите