У дома Ремонти Големи домакински уреди Защо телевизорът ми губи звук?

Защо телевизорът ми губи звук?

Какво можете да направите, ако звукът от вашия телевизор изчезне? Веднага трябва да кажем, че има огромно разнообразие от причини за подобна неизправност, така че не е толкова лесно да ги определите сами, колкото може да изглежда. Най-често срещаното от тях е, че просто заглушаваш звука или завърташ копчето до минимум. Можете да се смеете, но такива ситуации всъщност се случват, така че не забравяйте да проверите нивото на силата на звука.

Причини за неизправност

В по-голямата част от случаите пълното изчезване на звука е причината за повреда на който и да е компонент от високоговорителната система. Следователно, за идентифициране на неизправност е просто необходимо да се диагностицират такива възли като:

 • усилвател. Именно той е създаден да гарантира висококачествен звук на телевизионен приемник. Устройството е много податливо на напрежения в мрежата, поради което може бързо да изгори. Следователно, трябва да започнете да търсите разбивки с него;
 • говорители. Много простият дизайн на тези компоненти ги прави много надеждни, но механичните повреди или нормалното износване могат да доведат до изчезването на звука;
 • радио канал. Неизправността му може да бъде показана от твърде ниска сила на звука и невъзможност да се регулира.

Ако говорим за най-често срещаните проблеми, то в почти всеки телевизор именно високоговорителите се провалят с времето. За самодиагностика на неизправността на тези части можете да предложите да свържете слушалки към устройството. Ако звукът се появи в тях, тогава ще трябва да инсталирате нови високоговорители.

Вижте също - Как да изберем телевизор за дома: съвет на специалист

Неизправности, които водят до изчезването на звука

Ако сте загубили звук в телевизора си, това невинаги може да е резултат от повреда на високоговорителната система. Много често отказът на други компоненти на устройството води до такъв проблем. За идентифициране на неизправност е необходимо да се установят обстоятелствата, поради които тя е възникнала.

Например, ако звукът изчезне директно по време на гледане на телевизионни програми, това може да показва дефекти в микросхемата, нейното изгаряне в резултат на рязък скок на напрежението или по други причини. Такива неизправности често са придружени от появата на неприятна миризма на парене, така че няма да е трудно да ги идентифицирате. Изключете веднага телевизора и се обадете на техника, за да извърши ремонт, тъй като в тази ситуация не можете да направите нищо самостоятелно.

Има звук, но силата на звука е минимална, въпреки факта, че управлението е обърнато на максимум? В допълнение към гореспоменатите проблеми с радиоканала, този симптом може да причини неизправност на телевизионния процесор или софтуерна срив. И в това, и в друг случай има смисъл да се свържете с телемастъра, който е в състояние бързо да открие и поправи повредата.

Вижте също - Защо телевизорът сам се включва и изключва

Неизправни щифтове и конектори на телевизора

Слабият контакт между високоговорителната система и дънната платка на телевизора също може да доведе до загуба на звук, както и до следните проблеми:

 • звукът изчезва веднага след включване на устройството. В такава ситуация можете да опитате да изключите и да стартирате телевизора отново. Понякога това помага да се възстанови нормалната работа, в противен случай са необходими ремонти;
 • когато включите звука, но след няколко секунди той все още се появява. Тази неизправност е резултат от повреда на високоговорителя или изчезване на контакт между отделните модули на устройството.

Какво става, ако проблемът се състои в отказ на контактни групи или конектори? Първо трябва да намерите частта, която се е провалила. Това изисква звънене на цялата верига с мултицет. В случай на проблем, старият конектор се изважда от платката и се заменя с нов.

Ако сте малко запознати с дизайна на съвременните телевизори, за да разрешите проблема с изчезването на звука, можете да опитате да извършите няколко прости стъпки:

 • извадете щепселите, свързващи високоговорителите с аудио пътя, уверете се, че са непокътнати и свържете обратно;
 • проверете наличието на сигнал на изхода от микропроцесора;
 • уверете се, че напрежението е приложено към усилвателя;
 • проверете за MUTE сигнал;
 • леко докоснете конуса на високоговорителя. Напълно възможно е контактът просто да е изчезнал и малко въздействие ще елиминира проблема;
 • Използвайте отвертка, за да докоснете входа на усилвателя, за да сте сигурни, че сигналът преминава през високоговорителите.

Така че можете да намерите най-вероятните причини за неизправността, обаче, всички горепосочени операции трябва да се извършват с изключително внимание, за да не бъдат изложени на токов удар.

Вижте също:

41293 4

4 мисли за "Защо звукът от телевизора изчезва?"

 1. Анна:

  И един ден се събудих и нямаше звук, добавих 100 - не, проверих, че иконата за изключване на звука не е включена, разстроих се, че телевизорът наскоро беше купен голям и скъп. Изключи и отново включи звука

 2. Елена:

  Здравейте! Имам стар телевизор Konka ... и преди около два месеца започнах да изродявам ... когато го включа, няма звук ... после се появява за 2-3 секунди, изчезва ... и така за около пет минути ... тогава звукът най-накрая се появява .... и такава катавазия с кадо включване ... Бих искал да знам каква е причината ...

  1. amaksil1:

   Най-вероятно е проблем със звуковия блок, проверете кондензаторите, вероятно е те да са подути или да са загубили мощност.

 3. Нина:

  Имам същото положение

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите