У дома Ремонти Големи домакински уреди Защо телевизорът сам се включва и изключва

Защо телевизорът сам се включва и изключва

Трудно е да си представим ежедневието си без такъв битов предмет като телевизора. Сега буквално всеки има тази единица и предназначението й също варира. Може да се използва като монитор за вашия личен компютър, като музикален и видео плейър, екран за игрова конзола и разбира се за гледане на кабелна или сателитна телевизия. Въпреки това, като всички домакински уреди, телевизорът може да се провали. Повредата може да бъде от различно естество, проста и сложна. Онези, които можете да поправите сами, и такива, които не могат да бъдат поправени без помощта на съветник. Един от тези повреди е проблем, когато телевизорът се включи и изключи спонтанно. Причината, поради която самият телевизор се включва и изключва, ще опишем в тази статия.

Какво трябва да знаете

Други неизправности и тяхното отстраняване

Така че, нека започнем с факта, че в тази статия ние описваме проблема, свързан с по-модерните телевизори. Старите тръбни телевизори не попадат в тази категория, тъй като сега малко хора предприемат ремонта на такова старо оборудване. Затова се препоръчва, ако нямате конкретни познания в областта на електрическата и микротехнологията, да не продължите сами с ремонта, тъй като това може да доведе до влошаване на проблема. Въпреки че причината за повредата не винаги е механична, софтуерът може да бъде конфигуриран независимо.

Вижте също - Телевизията започна да се показва лошо - какво да правя?

Немеханични повреди и тяхното отстраняване

Този вид повреда може да бъде разделен на две категории:

 • когато оборудването е било неправилно конфигурирано и пуснато в експлоатация. Повечето съвременни телевизори имат авто спирания захранване, ако системата установи неизправност в сигнала или командите от контролния панел не съвпадат;
 • произволно инсталирана програма - регулаторен таймер, който е отговорен за изключването на захранването и преминаването на телевизора в режим на заспиване.

Коригирането на тези проблеми е достатъчно лесно, за това е необходимо:

 • използвайки дистанционното управление или контролния панел на кутията на телевизора, влезте във функционалното меню и проверете настройките, ако се открият несъответствия, конфигурирайте сами;
 • във втория случай просто изключете програмата за таймер или я конфигурирайте за себе си.

Също така, не забравяйте, че всички съвременни телевизори имат защита срещу пренапрежения. Тоест, трябва да проверите вашата система за захранване за домакински уреди, за да не влошите състоянието и да не изгорите електрониката.

Други неизправности и тяхното отстраняване

Немеханични повреди и тяхното отстраняване

Първата причина да включите или изключите телевизора си спонтанно е неизправността на захранването.Доста лесно е да проверите неговата работоспособност: ако индикаторът на кутията на телевизора е включен или мига, но самото устройство не реагира на сигнала за включване, тогава проблемът се крие в захранването. Невъзможно е да го поправите сами, затова телевизорът трябва да бъде изпратен за диагностика в сервизен център. Ако индикаторът все още свети и на екрана не се появява нищо, опитайте се да извикате менюто на контролния панел, което се намира на телевизора. Когато се появи, струва си да проверите мрежовия кабел, идващ от антената, или да се уверите, че самата антена е непокътната. Ако индикаторът не свети, когато е свързан към мрежата и телевизорът не показва никакви признаци на живот, тогава в този случай можем спокойно да говорим за неизправност в захранването.

Има моменти, когато телевизорът сам се изключва и веднага се включва и това се случва доста често и за кратък период от време. Ако накратко обясним защо това се случва, можем да кажем следното: работата на телевизора зависи от честотата, на която е получен сигнал. Понякога, когато е активиран един канал, той може да не се изключи, но при преминаване към друг канал техниката работи за няколко минути и се изключва. Нека изтъкнем следните причини, поради които телевизорът се изключва в този случай:

 • върху микросхемата на платката има прах, което не позволява на сигнала да достигне своята дестинация, блокирайки пистите;
 • както беше споменато по-горе, може да има спад на напрежението;
 • веригата за захранване на инвертора може да е повредена;
 • софтуерът се срине.

Първият случай е най-често срещаният, когато прахът е на дънната платка, той може да служи като микрозатваряне. Ето защо, за да се избегнат неизправности в оборудването, е необходимо да избършете и издухате домакинския уред възможно най-често.

Опитът също може да се провали поради голямо количество прах върху дъската. Микропукнатините ще повредят тази част от вашия телевизор. Но има още няколко причини, поради които изобретателят се разпада:

 • скокове на мощността;
 • прегряване на оборудването;
 • висока влажност в помещението;
 • подуване на кондензаторите на дънната платка.

Последната причина е особено опасна, тъй като за да се коригира, е необходимо напълно да се заменят кондензаторите, или самата платка, което само по себе си не е евтино.

продукция

Така че, за да разберете сами причината за повредата, струва си да разглобите телевизора и внимателно да проверите всички горепосочени подробности. Това обаче изисква известни знания и опит. Затова препоръчваме да се свържете със сервиза или капитана.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да разберете причината, поради която самият телевизор се включва и изключва.

Вижте също:

8761 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите