У дома Ремонти Големи домакински уреди Защо коланът отлита върху пералнята?

Защо коланът отлита върху пералнята?

Коланът е важна част от пералнята, благодарение на него барабанът се върти. С помощта на колан, ролката на барабана е свързана към двигателя. Този дизайн се използва във всички перални машини и в случай, че коланът се разтегне, падне или счупи, вашата машина ще се нуждае от незабавен ремонт.

Диагностициране на проблема

Как да разберете дали проблемът е в колана? Ако барабанът на пералнята не се върти, но в същото време ръката се върти твърде лесно или ако се върти слабо, издавайки едновременно стържещ звук, най-вероятно нещо не е наред с колана. Причината може да е различна, но проверката на колана е най-простата процедура, която можете да направите сами, без да се свързвате с майсторите. Когато коланът е паднал за първи път, можете да опитате да го поставите отново. В зависимост от причината, поради която това се е случило, машината може да продължи нормална работа, или може би не. Но ако коланът отново лети или дори се счупи, определено е необходима подмяна.
Неизправности на колана на пералната машина

Възможни причини за неизправността

 • Износване на колани. Най-честата причина, поради която може да лети. Ако коланът е опънат, тогава по време на работа той излита от барабана или просто се плъзга, издавайки свистящи звуци. Понякога коланът се къса в мястото на износване.
 • Нарушение в закрепването на шайбата. Макарата може да се развие и поради това коланът лети. Проверете закрепването и при необходимост го затегнете.
 • Монтажът на двигателя е разхлабен. Двигателят може да се разхлаби с времето, поради това напрежението на колана намалява. Проверете колко добре е закрепен двигателят.
 • Деформация на шайбата или на вала. Когато коланът падне, той може да повреди шайбата или самия вал. В този случай подмяната на колана няма да работи, ще трябва да смените всички повредени части. Това се случва, че ролка или вал първоначално са с неправилна форма поради фабричен дефект. Ако се установи такава неизправност по време на първата операция, по-добре е незабавно да върнете машината в гаранция и да поискате подмяна.
 • Повреда на кръстовището. Напречната връзка свързва вала с резервоара, може да отслаби или напълно да се спука, което ще създаде дисбаланс и ще доведе до счупване на колана. Затегнете болтовете или напълно заменете кръста.
 • Неправилна инсталация на колан или ролка. Ако вече сте се опитали да поправите тези части, можете да направите грешка по време на монтажа. Помолете съветник за помощ.
 • Макарата или коланът не пасват на вашата машина. Със самостоятелен ремонт можете да закупите грешната част.
 • Лагери износени. Поради това въртенето на барабана става неравномерно, поради което коланът може да отлети. Тази неизправност може да бъде показана от чукането на машината по време на режим на въртене.

Вижте също - Когато пералнята е включена, машината чука

Как да сменим колан на пералня

За да смените сами колана на пералнята, трябва да направите следното:

 1. Изключете водата и извадете щепсела от пералнята.
 2. Развийте фиксиращите винтове на задната стена на машината и я извадете.
 3. Свалете стария колан: за това трябва да го издърпате върху себе си, като същевременно въртите макарата на ръка.
 4. Плъзнете нов колан върху вала на двигателя.
 5. Внимателно издърпайте колана над шайбата, като също го завъртите на ръка.
 6. Проверете дали коланът е равен и го коригирайте, ако е необходимо.
 7. Поставете задния капак.
 8. Извършете пробно измиване, за да се уверите, че машината работи правилно.

Как да сменим колан на пералня

Обърнете внимание дали коланът е повредил проводниците, сензорите и други елементи, разположени наблизо. Препоръчително е да се диагностицират и отстранят тези неизправности заедно с подмяна на колана.

Вижте също:

9675 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите