У дома Как да изберем Компютри ТОП 10 най-добри 4G Wi-Fi рутери според отзивите на клиентите

ТОП 10 най-добри 4G Wi-Fi рутери според отзивите на клиентите

Wi-Fi рутерите не се различават твърде много, ако погледнете от гледна точка на обикновения потребител, внимателното разглеждане на функциите има смисъл само за професионалисти. В ревюто събрах за вас най-добрите оферти от различни производители тази година. Сред тях ще намерите стационарни и автономни модели, които работят със собствена батерия, рутери за дома и офиса.

ТОП 5 4G Wi-Fi рутери

HUAWEI E5573C

HUAWEI E5573C

Автономен рутер с мощност на батерията, осигурява пренос на данни до 150 Mbps, поддържа свързване до 16 потребители. Батерията издържа 6 часа активна работа, 300 часа - в режим на готовност. За да контролира рутера, производителят предоставя приложението Huawei HiLink.

Ползи:

 1. Compact.
 2. Евтините.
 3. Добра скорост на разпространение, стабилен прием на сигнал.
 4. Подвижна батерия.
 5. Автоматичен преход в режим на заспиване, ако устройствата не са свързани към рутера.
 6. Не изисква сложни настройки.
 7. Удобно приложение за конфигуриране и управление.
 8. Може да работи в режим на ретранслатор.
 9. Файлов сървър.

Недостатък:

 1. Не работи без батерия, но ако имате знания, можете да заобиколите този проблем и да се свържете с външен източник на захранване.

Добър евтин мобилен рутер. Недостатъците в него не могат да бъдат идентифицирани. Стабилно получава сигнал и осигурява стабилно разпределение. Животът на батерията може да не изглежда достатъчен, но с тези измерения е проблематично да се осигури източник на енергия с по-голяма мощност. Проблемът с свързването от външен източник на енергия може да бъде заобиколен програмно, ако имате знания. Когато е свързан, той не изисква сложни настройки, просто поставете SIM карта и работете, удобно приложение за управление. Определено препоръчвам рутер. Но имайте предвид, че това не е стационарен модел, а мобилен. Ако имате нужда от обикновен стационарен вариант, в нашия преглед има такива - TP-LINK TL-MR6400 и HUAWEI B315S.

HUAWEI E5573C има функции, които дори са изненадващи на цена: файлов сървър, работа като повторител, поддръжка за MIMO, т.е. разширяване на обхвата на безжичната мрежа, DMZ за свързване на сървъри и др. За обикновените потребители тези функции не са толкова важни, но например следният модел на рейтинга на Xiaomi ZMI 4G с цена от $ 5 повече тези функции нямат.

Можете да проверите скоростта на интернет чрез рутера, като използвате теста за скорост на интернет.

Xiaomi ZMI 4G

Xiaomi ZMI 4G

Външно маршрутизаторът е подобен на популярните банки за захранване на производителя, приликата не е само външна - вградената батерия може да захранва самия рутер и свързаните към него устройства, тоест работи като същите банки за захранване. Рутерът е много лесен за използване: в случая има само един бутон, два порта и три индикатора (мрежа, разпределение и ниво на батерията). Но всички надписи и спецификации са на китайски.

Ползи:

 1. Поддържа 3G и LTE мрежи.
 2. Работи като powerbank.
 3. Проста употреба.
 4. Дълъг живот на батерията

Недостатъци:

 1. Софтуерът не е русифициран - само китайски.
 2. Ниска мощност на разпределение, добър сигнал - само на няколко метра.

Този рутер не е толкова стабилен, колкото предишния в класацията: скоростта на разпространение значително се губи на разстояние от 5 метра, често губи мрежата си и изисква рестартиране. Софтуерът е на китайски, но приложението за Android е на руски, много е удобно да управлявате и конфигурирате рутера през него.

Ако имате нужда от нещо по-мощно, решаване на сложни проблеми, но с възможност за живот на батерията, ще ви хареса друг модел от нашата класация - ZYXEL LTE3302-M432. Работи автономно, скоростта на връзката е до 300 Mbps, 2 ETHERNET порта, MIMO поддръжка, комбинирани с точки за достъп за разширяване на Wi-Fi покритието (WDS), могат да свързват кабелни мрежи (създаване на мост). Но цената на този модел е около .

TP-LINK TL-MR6400

TP-LINK TL-MR6400

Популярният стационарен рутер осигурява достъп до 4G LTE мрежа със скорост на изтегляне до 150 Mbps и връзки до 300 Mbps в стандарт N. Оборудван с 2 външни 4G антени и 2 вградени Wi-Fi. Работи със SIM карта без конфигурация. Има LAN / WAN портове. В същото време максимум 32 устройства могат да се свържат към него. Конфигурация и управление - чрез приложението Tether, поддържано от Android и iOS.

Ползи:

 1. Стабилен прием на сигнал, разпространение.
 2. Приятен дизайн.
 3. Универсален - има ETHERNET портове и работят от SIM карта.
 4. Не са необходими настройки, за да започнете със SIM.
 5. Стенно монтиране.

Недостатъци:

 1. Маркирана матова повърхност.
 2. Обхваща малка площ, може да се очаква стабилен сигнал на разстояние не повече от 20 m.

Средна цена - : За парите не е лош избор. Например стационарен рутер HUAWEI B315S за 7 хиляди (ще го разгледаме по-подробно в рейтинга по-долу), няма WDS и мостов режим, но ето ги обаче HUAWEI има файлов сървър.

Добър продукт TP-LINK с много функции и сравнително ниска цена. Този рутер е в състояние да приема сигнал дори при нестабилна връзка. Има някои недостатъци: тя не винаги възстановява самата връзка, когато връзката е прекъсната, тя обхваща не толкова голяма територия, както твърди производителят, но повечето потребители, съдейки по отзивите, все още са доволни от покупката.

ZYXEL LTE3302-M432

ZYXEL LTE3302-M432

Самостоятелен рутер, захранван от вградена батерия. Осигурява безпроблемна широколентова връзка и превключване между 4G LTE, DC-HSPA +, 3G EDGE, GPRS мрежи. Може да работи като рутер или в мостов режим. Има Micro-USB порт за свързване към външни батерии, но той няма собствена батерия, така че можете да го наречете преносим само отчасти (когато купувате батерията в комплекта). Тя може да бъде интегрирана в основната мрежа като резервен достъп до мрежата в случай на прекъсване на основната линия.

Ползи:

 1. Висока скорост за доставка: изтегляне - до 42 Mbit / s, Wi-Fi - до 300 Mbit / s.
 2. Можете да конфигурирате защитна стена за блокиране на избрани сайтове.
 3. Два SMA конектора за комбиниране на 4G / 3G / 2G антени.
 4. Захранва се от всеки USB порт.
 5. Връзка в режим мост и рутер.
 6. Автоматично превключва между режими, превключва на 3G и по-долу, ако LTE не е наличен.
 7. Удобно управление на браузъра.
 8. Наличието на LAN портове.
 9. Възстановява мрежата, ако връзката е загубена, не изисква рестартиране.
 10. Той използва две технологии за предаване на глас, подходящи за всеки оператор.

Недостатъци:

 1. Батерията не е включена в пакета; ще трябва да я закупите отделно, за да я използвате като преносим рутер.
 2. Дълго разрешава устройства, когато са свързани.

Това е отличен преносим рутер с добра производителност и стабилен сигнал. Обърква само едно "но" - липсата на собствена батерия в комплекта: очевидно производителят реши да намали разходите, но дори и без батерията, цената му е ... Можете да го попълните с батерия WAH7706-ZZ01V1F.

Работи от външен източник на захранване, но не и от електрически контакт, получава захранване чрез Micro-USB, тоест може да бъде хвърлен към компютър и т.н. Ако имате нужда от рутер само с мрежово захранване, върнете се към TP-LINK TL-MR6400, който прегледан по-рано, но ZYXEL дава по-добра стабилност на сигнала от TP-LINK.Бих останал на него, дори като се има предвид високата цена.

HUAWEI B315S

HUAWEI B315S

Това не е самостоятелен рутер: той изисква електрическа връзка, няма батерия. Сигналът се получава от кабелна мрежа, има 4 ETHERNET порта за това, но е възможно да работите чрез SIM карта. Можете да свържете дискове, принтер, VoIP телефония към рутера. Осигурява покритие до 250 m2, поддържа свързване до 32 устройства едновременно.

Необичаен дизайн - деликатен бял цвят, инсталиран вертикално, което веднага го отличава от обичайните хоризонтални дизайни. Заема по-малко място, добре допълва интериора. Конфигурация и управление - чрез приложението Huawei HiLink; тук можете да проследявате трафика, да създавате мрежа за гости, да ограничавате достъпа до Интернет за деца и други.

Ползи:

 1. Отличен прием на сигнал дори на трудни места със слаб сигнал от оператора.
 2. Има достъп до стационарен телефон.
 3. Висока изходна скорост.
 4. Не се изисква конфигурация при използване на SIM карта. Поддържа карти на всички оператори.
 5. LAN / WAN порт.
 6. Стабилна връзка, без прекъсване.
 7. Приятен дизайн.
 8. Мощни вградени антени, няма нужда да инсталирате външни.
 9. Възможността ръчно да се избере типът и честотата на мрежата е полезна функция за фина настройка за оператора.

Недостатъци:

 1. Външните антени са лошо фиксирани: когато е инсталиран, рутерът става нестабилен поради вертикална инсталация.
 2. Фабричният фърмуер има минимални настройки. Ако имате нужда от усъвършенстване, трябва да промените отново.

Много мощен рутер, най-доброто решение за места с проблемни интернет връзки и нестабилни връзки. Антените перфектно усилват сигнала, дори и без инсталирани външни, те работят перфектно. Това само натъжава нуждата от мигане, ако са необходими допълнителни функции в настройките. Но за със своите характеристики това е сравнително малко.

Рутерът не работи в режим на ретранслатор, но може да се използва като основно устройство и като повторител вземете модела на същия производител E5573C, който беше смятан за първи. Не поддържа WDS и мостов режим. Ако тези функции са важни, върнете се към ZYXEL LTE3302-M432, който беше обсъден по-рано. Но в този рутер има файлов сървър и сървър за печат с USB интерфейс, той лесно превръща всеки принтер в мрежов принтер, улеснява достъпа до него за всички устройства, свързани към мрежата.

ТОП 5 рутера с поддръжка на 4G модем

Netis MW5230

Netis MW5230

Съвместим с 3G / 4G USB модеми (списъкът на съвместимите модели можете да намерите на официалния уебсайт netisru.com). Висока скорост, извежда до 300 Mbps. Може да работи като рутер или като точка за достъп. Има мулти-SSID функция: можете да създадете до 3 допълнителни мрежи за гости и приятели.

Мрежата лесно се поставя в защитен режим чрез натискане на бутона WPS. Ширината на обхвата се контролира за всеки компютър поотделно. Достъпът до Интернет се контролира от IP и MAC филтри, филтър, базиран на времето. Лесен достъп до настройки, контролна страница - на различни езици.

Ползи:

 1. Лесна инсталация и настройка.
 2. USB 2.0 порт
 3. Бюджетни разходи.
 4. 3 антени, могат да се справят дори с големи натоварвания.
 5. Стабилно разпределение без пропуски.
 6. Обхваща голяма площ със сигнал.
 7. Възможност за работа като повторител.
 8. Може да се използва за създаване на мост.
 9. WDS.

Недостатъци:

 1. Къс захранващ проводник.
 2. LAN и USB портовете са твърде близки - единият се припокрива с другия.
 3. Когато сте свързани чрез 3G / 4G, не можете да настроите VPN връзка.

Евтин, но мощен рутер за свързване към модем или кабелен интернет. Осигурява стабилно покритие на голяма площ. Има недостатъци, но те не са критични. На цена Определено препоръчвам да купувате. Това е единственият рутер в прегледа, който поддържа WDS. Ако имате нужда от поддръжка за VPN тунели, моделът D-link DIR-620S е подходящ за вас, който ще разгледаме по-нататък. Цената му е само с 5 долара по-висока. Друга приятна функция в D-link е изтеглянето на файлове, има още една интересна и полезна функционалност.

Можете да проверите скоростта на интернет чрез рутер, като използвате Speedcheck Internet Test Test.

D-връзка DIR-620S

D-връзка DIR-620S

Рутерът осигурява сигурна безжична връзка, поддръжка на няколко стандарта за сигурност - WEP, WPA / WPA2, филтрира свързани устройства по MAC адрес, можете да използвате WPS и WMM технологии, за WPS има отделен бутон в случая. Има бутон за изключване на Wi-Fi, докато устройствата, свързани към LAN портовете, остават в мрежата.

Удобна функция за интелигентно разпределение на клиенти: ако има няколко точки за достъп или маршрутизатори на D-Link в мрежата, всяка от тях може да бъде конфигурирана така, че клиентът автоматично да се свърже отново с точката, която дава висококачествен сигнал. Можете да създадете мрежа за гости с индивидуални настройки за сигурност. Лесно конфигуриране и управление - вграден WEB-интерфейс на английски и руски език.

Ползи:

 1. Поддържа голям брой модеми.
 2. Приятен дизайн.
 3. Ниска цена.
 4. Интуитивен интерфейс.
 5. Стенен монтаж.
 6. Много богата функционалност.

Недостатък:

 1. Нестабилната работа, честите почивки, комуникацията периодично изчезва.

Средна цена на рутера , докато производителят декларира много голям набор от полезни функции, което несъмнено е плюс. Но потребителите се оплакват от чести прекъсвания, проблеми с свързването към модем. От вас зависи да се спрете на този модел или не, но ми хареса предишния рутер от рейтинга - netis MW5230 повече, въпреки че функционалността му е малко по-бедна, но стабилността на връзката е много по-висока.

MikroTik hAP ac2

MikroTik hAP ac2

В този случай ние не разглеждаме рутер, а точка за достъп с две едновременни връзки, която осигурява Wi-Fi покритие за честоти 2,4 GHz и 5 GHz. Снабден с 5 Ethernet 10/100/1000 порта. Можете да свържете модем или външно устройство за съхранение към USB конектора. Поддържа хардуерно ускорен IPsec. Актуализиран дизайн, може да бъде монтиран на повърхността хоризонтално и вертикално.

Ползи:

 1. Удобна стойка: може да бъде поставена хоризонтално или вертикално върху повърхност и може да се монтира на стена с тази стойка.
 2. Гигабитен превключвател.
 3. Мощно предаване на сигнал.
 4. Компактен размер.
 5. Широка гама от настройки.
 6. Богат набор от функции.

Недостатък:

 1. Сложност на персонализиране за обикновен потребител.

Моделът е много мощен, с много функции и настройки, но това е професионален рутер, който е нерационално да вземете в обикновена къща за обикновена употреба, въпреки че цената му не е висока - ... Но дори и този рутер заобикаля функционалността на следващия модел в нашата класация - ASUS RT-AC58U. Например, тя може да работи като UPNP AV сървър, има мрежа за гости, която MikroTik няма. ASUS цената е по-висока с около .

ASUS RT-AC58U

ASUS RT-AC58U

Осигурява пренос на данни до 867 и 400 Mbps в обхвата 5 и 2.4 GHz съответно. Рутерът има 4 външни антени за стабилно предаване на сигнал върху голяма площ, сигналът също се усилва поради MU-MIMO технологията, може да работи стабилно с голям брой клиенти.

Инсталиран четириядрен процесор, пакетите се обработват с висока скорост. RAM - 128 MB. USB 3.0 интерфейс. Има ASUS AiCloud - платформа за съхранение на данни, до която можете да получите достъп чрез мобилно приложение, инсталирано на iOS и Android платформи. Същата услуга ви позволява да работите с файлове, например да ги публикувате в някои налични социални мрежи.

Ползи:

 1. Можете да конфигурирате 3 подсети за гости във всеки диапазон.
 2. Използва се като сървър за печат.
 3. Висококачествен фърмуер.
 4. Голям брой настройки.
 5. Стабилна работа.
 6. Висока скорост на мрежата.
 7. Мощен пълнеж.
 8. Светодиодите могат да бъдат изключени.
 9. Приятен дизайн в стила на минимализма.
 10. Gigabit портове.
 11. Русифициран софтуер.
 12. USB 3.0.

Недостатъци:

 1. Дълго рестартиране след промяна на настройките.
 2. Периодични прекъсвания на предаването.

Много мощен и функционален рутер с богата функционалност и много мощен хардуер. Има USB 3.0 интерфейс, той може да бъде интегриран в системата Smart Home, да се свърже с голям брой потребители. Рутерът е много добър дори за... Не работи в мостов режим като повторител, не поддържа изтегляне на файлове. Ако имате нужда от мощен рутер, който поддържа тези функции, помислете за следния рейтинг модел - Keenetic Giga (KN-1010).

Киенетична гига (KN-1010)

Киенетична гига (KN-1010)

Снабден с двуядрен процесор, гигабитни портове, двулентов. Има усилвател за приемане и предаване, SFP портове за свързване чрез оптичен кабел, USB 3.0 и 2.0, файлов сървър, самостоятелен торент клиент за предаване. Функции за защита: от кибер заплахи, родителски контрол. Има много функции в рутера. Това е най-скъпият модел в ревюто - , но оправдава цената си с богата функционалност. В същото време рутерът е прост, подходящ дори за обикновен потребител.

Ползи:

 1. Лесен за персонализиране.
 2. Безпроблемно превключване между различни диапазони.
 3. Печат сървър.
 4. Вградено изтегляне на торент.
 5. Вградени защитни филтри, индивидуални за всяко устройство.
 6. Конфигурируем и контролиран чрез приложението.
 7. Наличност на USB 3.0.
 8. Каналите се превключват без рестартиране.
 9. Може да се монтира на стена.
 10. Сигнализация без повреди, не се изисква рестартиране.
 11. Отлично качество на сигнала.

Недостатък:

 1. Висока цена.

Рутерът оправдава цената си: много мощна машина със стабилен сигнал и скорост. В същото време тя радва с простотата на настройка. Ако имате нужда от мощен рутер, но не искате да се забърквате и конфигурирате, това е добра опция. По отношение на функционалността той е много подобен на MikroTik hAP ac2, който беше разгледан по-рано, но MikroTik е професионален рутер, настройката му ще изисква знания, Keenetic в това отношение прилича на по-евтини модели, например, netis MW5230 или D-link DIR-620S.

10387 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите