У дома Ремонти Големи домакински уреди Направи си сам ремонт и подмяна на хладилен компресор

Направи си сам ремонт и подмяна на хладилен компресор

Можете сами да ремонтирате хладилника, но за това трябва да имате определени умения и знания. Важна част от подготовката за ремонт е диагностиката и за това е необходимо да се знае принципът на работа на хладилника. Нека се опитаме да разберем как е организирана схемата на работа на това общо домакинско устройство.

Схемата на хладилника

Хладилникът може да бъде разделен на три големи части. Аварията на един блок прави целия хладилник неработещ, но не влияе на работното състояние на други елементи. Фризерът се състои от изпарител, кондензатор и компресор. Компресорът включва реле и мотор.

Работната система е затворена. Хладилният агент се изпомпва от изпарителя с помощта на компресор и след това се изпомпва под високо налягане в кондензатора. В кондензатора той претърпява охлаждане, което допринася за прехода от газообразно състояние в течно състояние и след това отново се премества към изпарителя, протичащ естествено. Така работата се повтаря непрекъснато.

За разлика от други компоненти, компресорът не е постоянно включен. Влиза в експлоатация чрез сигнал от температурен датчик, когато температурата в хладилника надвишава допустимата норма. В този случай релето задвижва двигателя, в резултат на което компресорът започва да изпълнява работната си функция. Когато температурата започне да е нормална, релето се изключва.

Схемата и принципът на работа на хладилника

Проверете работата на компресора

Първият външен признак за неизправност на компресора е повишаване на температурата в хладилника, до неговото размразяване. Преди да продължите с ремонта на компресора със собствените си ръце, трябва да разберете какво точно е неизправността на това устройство. Стигането до компресора не е толкова просто - той е херметически затворен с корпус, където се намира в маслото.

Повечето компресори имат подобно устройство. Основните компоненти са двигателят и стартовото реле. Релето се затваря, когато се получи сигнал от сензора и стартира двигателя. Ако моторът не се стартира, системата не функционира. В повечето случаи проблемът с компресора на празен ход е именно в двигателя. В такава ситуация е необходимо да се постави нов мотор, малко по-рядко е необходима пълна подмяна на компресора на хладилника. Ще анализираме случаите, когато ремонтът и подмяната на хладилен компресор е най-лесният.

Проверете работата на компресора

Проверете тока и съпротивлението

Причината за неизправността може да бъде кабел, не е рядкост баналната почивка да се превърне в източник на сериозни проблеми.Подмяната на кабела е най-простата ситуация, при която ремонтът може да дойде по-удобно. Във всеки случай, преди да започнете каквато и да е работа самостоятелно, трябва да проверите тока и съпротивлението, за да не се нараните.

За да проверите съпротивлението, трябва да намерите място без боя или леко да го изтриете със собствените си ръце. Прикрепете мултицета към контакта и към тялото, устройството не трябва да показва никакви стойности, в противен случай е доста опасно да извършите сами ремонта на компресора на хладилника. За по-нататъшна работа с двигателя и релето за стартиране трябва да се спазват мерките за безопасност.

За да проверите тока, е необходимо работно реле, тоест преди да започнете теста, трябва да сте сигурни в неговата работоспособност. Най-удобно е да проверите тока с мултицет, където контактът се осъществява от кърлежи. С мощност на двигателя от 140 вата токът е 1,3 ампера. Съотношението на стойностите остава същото за останалите показатели за мощността на двигателя.

Вижте също - Свързване на компресора на хладилника с ново устройство

Причини за неизправности

Всички неизправности в работата на устройството могат да бъдат разделени на два вида. В първия случай всичко работи добре на пръв поглед, тоест моторът бръмчи, светлината е включена. Причината може да е изтичане на хладилен агент, лесно е да го проверите сами. Достатъчно е да докоснете кондензатора, той трябва да е много горещ. Ако изтича хладилен агент, кондензаторът ще бъде на стайна температура. Втората често срещана причина е повреда на регулатора на температурата, тоест сигнал за повишаване на температурата просто не постъпва.

Ако хладилникът изобщо не се включи, тогава в 20% от случаите проблемът се свежда до повреда на двигателя. Ако моторът е работещ, но е необходимо да ремонтирате компресора на хладилника със собствените си ръце, трябва последователно да проверявате основните елементи - термичния сензор и релето. Всяко устройство трябва да бъде сменено, ако се счупи. Ако всичко работи добре, трябва да смените самия компресор, да ви кажа как да го направите сами.

Причини за неизправности

Как да сменим компресора?

За да ремонтирате компресора със собствените си ръце, трябва да подготвите подходящите инструменти:

  • задвижване за фреон;
  • клапани за пробиване и избор;
  • горелка.

Горелката се препоръчва да се използва кислород-пропан. Сега трябва да изключите устройството от електрическата мрежа, да го освободите от продукти и чекмеджета с решетки и след това да продължите с ремонтните дейности.

Компресорът трябва да бъде удължен и леко повдигнат и счупен в тръбата за пълнене. Устройството се стартира за пет минути, през които фреонът напълно преминава в кондензатора. Свързва се пробивен клапан, към който е свързан маркуч от цилиндъра. Вентилът се отвинтва за 30 секунди, това време е достатъчно за събиране на целия газ.

Как да сменим компресора на хладилника?

Вместо тръба за пълнене е необходимо да спойкате медна такава, за тези цели се използва факла, но можете да използвате и конвенционален поялник. След това върху капилярния разширител се прави разрез с дължина няколко сантиметра, след това тръбата се счупва и филтърът се споява от кондензатора.

Сега трябва напълно да изключите компресора от тръбите (най-често има две от тях - за изпомпване на налягането и изсмукване на излишък от газ), тоест компресорът трябва да бъде неразтворен. За да инсталирате нов компресор, трябва да повторите всички стъпки в обратен ред. В края на краищата се уверете, че релето работи. Ако стартирането беше успешно, тогава всичко беше направено правилно.

Вижте също:

40172 2

2 мисли за „Ремонтиране и подмяна на хладилен компресор със собствените си ръце“

  1. vowan:

    ужасно. благодаря.

  2. Ирина:

    Накратко, никой майстор не иска да задълбава и обявява такава цена, че е по-добре да си купите нов хладилник

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите