У дома Как да изберем Климатична техника Как да изберем отопление за кърпа за вашата баня

Как да изберем отопление за кърпа за банята

Когато подреждате банята, не забравяйте за отопляемата релса за кърпи. На пръв поглед не можете да придадете голямо значение на това устройство, тъй като това не е основният атрибут на банята. Но не го пренебрегвайте, защото поради своята практичност е много препоръчително. Това устройство има няколко предимства, като отопление на стаята, сушилня за кърпи, може да се използва като декоративен елемент (различни опции имат изящен дизайн и форма).

Всъщност, поради разнообразието от типове по отношение на технически параметри и форми, има огромна гама от тези отоплителни устройства. В тази статия ще разгледаме подробно техните основни свойства, за да разберем коя нагрета релса за кърпи е по-добре да изберете.

Видове отопляеми релси за хавлиени кърпи

Сушилните за кърпи са разделени на видове, те са разделени според вида на отоплението. Има 3 основни типа и сега ще разгледаме по-подробно техния принцип на работа.

Водна

Съдейки по името, такива отопляеми релси за хавлии работят от гореща вода. Монтиран изправен на стената в банята. Обикновено се инсталира в жилищни сгради с централно отопление.

Инсталацията изисква връзка с тръбата за гореща вода. Следователно, той може да бъде монтиран само в предвиденото за него пространство.

Може да бъде свързан към тръба за гореща вода. При непрекъснато снабдяване с гореща вода, тя постоянно ще изпълнява директната си функция. Или бобината може да бъде свързана към отоплителна система. В този случай предназначението му е възможно само през отоплителния сезон. В месеците, когато централното отопление е изключено, то ще служи само като държач за кърпи.

електрически

За разлика от предишния тип, те са много по-лесни за инсталиране. Те работят само от електрическата мрежа, не изискват връзка с тръбопровода. Тази разлика позволява да се инсталира навсякъде в банята и извън нея. Те често се използват в кухнята или коридора като допълнително отоплително устройство. Недостатъкът на този тип е голямото потребление на електроенергия при постоянна употреба.

Комбинирано

Универсална отоплена кърпа, която осигурява възможност за свързване към горещ тръбопровод и като алтернатива може да се управлява от електрическата мрежа. Разбира се, като се вземат предвид определени точки, това е най-печелившата опция. Тъй като използването му за основното му предназначение ще бъде възможно, независимо от отоплителния сезон и други прекъсвания в работата на централното отопление. Вярно е, че цената на такова устройство ще бъде много по-висока, като се има предвид комбинацията от два принципа на работа в едно устройство.

Кой материал е по-добър

В зависимост от материала на производство на отоплителното устройство, цената му ще зависи. На водопроводния пазар можете да намерите три вида сушилни, в зависимост от материала на производство. По-специално:

Отоплената релса за кърпи е от неръждаема стомана. Това е най-често срещаният вариант. Достатъчно устойчив на тежки товари и резки промени във водоснабдяването. По правило стоманата е покрита със специален емайл. Поради дългия период на работа, високата температура, емайлът започва да се изчерпва и отлепва с течение на времето. Следователно тази опция е най-малко изгодна за работа, обаче е най-евтината на пазара.

Хром покритие от неръждаема стомана кърпа. Този тип се счита за добър вариант, който се оказа дълъг и надежден експлоатационен живот. За цената е средна, тоест оптимална и напълно оправдава качеството на устройството.

Отоплена релса за хавлии, изработена от цветни метали. Това е най-скъпият и най-ефективният тип отоплително устройство. Те са направени главно от метали, които имат висок антикорозионен праг: месинг, мед, алуминий. И също така, основното им предимство пред останалите е високото пренасяне на топлина. По-лек е от нагревателя от неръждаема стомана Този тип се е доказал в експлоатация като издръжлив и ефективен, но скъп.

Във всеки случай материалът на производство на всички сушилни е подходящ за безопасна и ефективна работа на нагревателя по предназначение. Някои от тях имат допълнителни предимства, които удължават експлоатационния им живот. За цената всеки ще намери най-добрия вариант за вас.

Ако попитате за съвет във водопроводен магазин, тогава неръждаемият хром винаги се препоръчва като най-добрият вариант.

Формата

Модерен дизайн ви позволява да изберете отопление за кърпа, за да съответства на стила на вашата баня. Те са различни по форма и цвят. Понякога те приличат на доста стилен дизайнерски елемент и служат не само по предназначение, но и украсяват интериора.

По форма те могат да бъдат разделени на следните:

 • Форма на стълбата - този модел е много често срещан и се счита за доста практичен в експлоатация. Той не само може да отоплява стаята, но също така ви позволява да изсушите много спално бельо и кърпи.
 • Стълба с рафт - с изключение на описания по-горе модел, той има рафт отгоре. Много е удобно и практично. Позволява ви да поддържате чисти кърпи и да пестите място.
 • E - формата е чист и прост сушилня за кърпи. Заема малко място.
 • U - форма - кратка и проста сушилня. Изглежда достатъчно стилно и заема малко място. Не очаквайте обаче да изсушите много пране върху него. Дизайнът му не позволява това.
 • M - форма - донякъде наподобява част от намотка. Дизайнът ви позволява да поставите повече кърпи от предишните версии. Изглежда добре и заема малко място.
 • Змията е най-популярната форма за сушене, под формата на извити тръби. Дизайнът е атрактивен. Просторен, ви позволява да изсушите много пране.

мощност

За да разберете как да изберете отопление за кърпа за банята, трябва да обърнете внимание на нейното важно свойство - мощност. Когато избирате, вземете предвид някои функции:

 • За каква цел е избрана отопление за кърпа. Ако само като сушене, то вероятно всеки ще се справи със задачата.
 • Ако въпросът е, как да отоплявате банята, като цяло, трябва да изчислите мощността от 140 W на 1 квадратен метър. При дадена мощност загрятата релса за хавлиени кърпи ще изсъхне и загрее стаята, дори ако съдържа прозорец.
 • Помислете за наличието на подово отопление или наличието на друго отоплително устройство. Необходимостта от избор на слаб или силен нагревател зависи от това.

Сортове на мястото на инсталиране

Има и два вида нагреватели за баня, в зависимост от вида на инсталацията.

стена

Това е основният тип монтаж на сушилнята - на стената. Те са лесни за инсталиране там, където няма да смущават никого. Не отнемайте общото пространство.Техните разновидности по форма и размер позволяват да се избере най-добрият вариант както за големи, така и за малки размери.

етаж

Те съществуват и от различни видове: водни, електрически, комбинирани. В зависимост от мястото на инсталиране е подходящ един или друг тип.

Ако има нужда от инсталиране на сушилня на място, където няма достъп до подаване на топлина, тогава електрическата ще бъде много актуална. По-специално, те често се практикуват в коридорите. В банята, където има достъп до водоснабдяването, можете да инсталирате и двете опции, или комбиниран тип сушилня.

Ако банята и банята са в една и съща стая, сушилнята може да служи като преграда за две зони. Много удобен и функционален. В допълнение към основните функции, такъв нагревател ще се превърне в зониращ елемент.

Всички отоплени кърпи могат да бъдат:

 • Стационарен;
 • Portable;
 • Въртящ.

Основната разлика между въртящото се устройство е, че някои елементи на сушилнята могат да се въртят. Той е доста удобен за използване. Въпреки това надеждността на такива устройства е по-ниска от тази на стационарните. По-специално, постоянното въртене води до триене, което понякога води до течове на вода. Това е основният недостатък на такива нагреватели.

Що се отнася до електрическите въртящи се сушилни, те са по-надеждни в това отношение. Преносимите могат да бъдат само от електрически тип. Този тип подови нагреватели могат лесно да се прехвърлят от банята в, например, в коридора. В студения сезон е много важно за локално отопление, сушене на обувки.

В зависимост от характеристиките на помещението, личните нужди и, разбира се, финансовите възможности, можете да закупите необходимия тип отоплена кърпа, която не само ще служи по предназначение, но и успешно ще допълни интериора.

Съвременният пазар предлага широка гама от продукти за всички критерии и цени. За правилния избор трябва да се ръководите от собствените си изисквания и техническите възможности на помещението, към което е избран този тип нагревател.

2118 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите