У дома Как да изберем Климатична техника Какъв тип нагревател да изберете за къща или апартамент

Какъв тип нагревател да изберете за къща или апартамент

Колкото по-ниска е температурата извън прозореца, толкова по-често мислим как да затоплим стаята до момента, в който централизираното отопление се включи. Особено подобен въпрос тревожи онези, които по принцип не могат да разчитат на общи котелни и са принудени да отопляват домовете си сами.

Широката гама от отоплителни уреди често ни представя труден избор. Как да изберем подходящия нагревател за апартамент, лятна резиденция или голяма селска къща? Какви са те и какво трябва да търся при покупка? Отговорите на тези и други въпроси ще бъдат разгледани по-долу.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Маслени нагреватели

Тези нагреватели са чудесни за отопление на малки помещения. Масленият охладител е малка батерия, пълна със специално минерално масло. Също така вътре има един или повече нагревателни елемента, с помощта на които се извършва нагряване. Външно те са подобни на традиционните чугунени батерии, състоящи се от няколко секции. Колкото повече от тях, толкова повече топлина е в състояние да даде нагревателя.

Някои маслени охладители са оборудвани с вентилатори, вградени в дизайна. Те разпръскват топлия въздух из стаята и отоплението става по-бързо.

Понякога можете да намерите маслени охладители с малко по-различен дизайн. Те са единични или двойно запечатани маслени панели. Повърхността на такова устройство е по-ниска в сравнение с „батерии“. Това означава, че ще затопли стаята много по-дълго. В същото време обаче той заема много по-малко място и може да се използва в малки пространства.

Както всички отоплителни устройства, маслените батерии имат както предимства, така и недостатъци. Първите включват:

 • Повечето нагреватели са оборудвани с термостат. Тя ви позволява да не "горите" електричество безплатно, а да настроите температурата на въздуха в помещението, при достигане на което устройството ще се изключи независимо.
 • Много модели са оборудвани с таймер. По този начин можете да програмирате нагревателя да се включва в определено време.
 • Доста демократична цена.
 • Компактност и мобилност. Повечето от моделите са оборудвани със специални крачета и колела. С тяхна помощ можете да поставите устройството на всяко удобно място.
 • Загрятото масло се охлажда дълго време. Така нагревателят ще отделя топлина за дълго време, след като бъде изключен от мрежата.
 • Fanless модели работят напълно безшумно.

Има и много недостатъци на радиаторите за отопление с масло.Основното е, че повърхността на батерията се нагрява много. Така че не трябва да се поставя в помещения, където присъстват малки деца. Маслен нагревател тежи много. Освен това отнема много време, за да се достигне работната температура. Така че, ако искате бързо да загреете стаята, тази опция няма да работи. Е, основният недостатък: маслените нагреватели не могат да бъдат наречени икономични. Те консумират много енергия.

Вижте също - Рейтинг на най-добрите маслени нагреватели според потребителските отзиви

Конвекционни нагреватели

Устройството на такова устройство се подчинява на законите на физиката и се основава на явлението конвекция. Всички знаят, че студеният въздух е по-тежък от топлия въздух, което означава, че е разположен по-близо до пода. Той влиза през долната решетка на нагревателя до мощни нагревателни елементи, загрява и естествено се издига до тавана. Междувременно процесът се повтаря първо.

В зависимост от вида на закрепването, конвекторите могат да бъдат разделени на 4 основни категории:

 1. Монтиран на стена. Те имат приятен дизайн и могат да служат като допълнителна декорация на интериора. Най-често те се поставят под прозорец като конвенционални батерии.
 2. Открит. Те имат допълнителни крака или колела, благодарение на които могат лесно да се движат във всяка посока.
 3. Embedded. Различете се по сложността на инсталацията. Те са вградени в предварително подготвени ниши в пода и се използват за допълнително отопление на помещения с големи панорамни прозорци.
 4. Таван. Те са инсталирани, подобно на стените, само в горната част, на тавана.

В зависимост от вида и източника на отопление, конвекционните нагреватели се разделят на следните видове:

 1. Газ. Често се използва за отопление на промишлени помещения на голяма площ. Те се използват рядко в жилищния сектор.
 2. Вода. В някои случаи се изисква допълнително оборудване: тръбопроводи и котел за гореща вода.
 3. Електрически. Най-популярният вариант за къщи и апартаменти. Те не изискват инсталирането на допълнително оборудване и са лесни за поддръжка и инсталиране.

Някои конвекционни нагреватели са оборудвани с допълнителни вентилатори. Това насърчава по-добрата циркулация на въздуха и ви позволява да затоплите помещението добре за сравнително кратко време.

Предимствата на такива устройства включват:

 • Относителна безшумна работа (ако няма допълнителен вентилатор).
 • Наличието на вграден термостат, който независимо включва и изключва нагревателите в точното време.
 • Реле за аларма за прегряване.
 • Относителна безопасност. Температурата на повърхността на нагревателя рядко надвишава 65 градуса. Така че получаването на изгаряне е малко вероятно.
 • Лесна употреба, особено за подови модели. Не е необходимо да монтирате нищо, просто го включете.
 • Те са доста икономични и в сравнение с петролните колеги консумират една четвърт по-малко енергия.

Има малко недостатъци на такива устройства, но те все още са там.

Първо, е трудно да се нагреят много големи помещения с тяхна помощ. Порция топъл въздух ще се охлади, преди да загрее следващия. Така че те не са подходящи за стаи с високи тавани.

Е, и второ, конвекционният тип нагреватели не е подходящ за хора, страдащи от различни форми на алергии. Постоянната циркулация на въздуха създава чернови, което допринася за активното движение на прахови частици и битови кърлежи из стаята.

Инфрачервени отоплителни инсталации

Това е един от най-модерните видове климатични технологии. Техният принцип на работа се основава на излъчването на инфрачервени вълни от различни диапазони. Един добър инфрачервен нагревател може да се сравни с яркото слънце, което ни затопля през летен ден. Вътре в нагревателите има специални лампи, изработени от кварц, въглеродни влакна или халоген. Вътре в тръбите се изпомпва въздух и има нишки от волфрам или въглеродни влакна. Зад тръбите има огледален или полиран метален отражател.Предната част е покрита с мрежест панел.

За разлика от всички други отоплителни устройства, инфрачервените нагреватели не загряват въздуха, а околните предмети. Те вече от своя страна пренасят топлината в космоса.

Подобно на конвекцията, тези устройства се предлагат по различни начини за монтаж. Те могат да бъдат поставени под тавана или окачени на стената. Или можете да предпочитате портативна версия на пода. Също така е добре, защото може да се отнесе например на верандата. Тъй като лъчите нагряват предмети и се разпръскват във въздуха, те не се страхуват от течения и вятър. По този начин, това е единственото устройство, което може ефективно да ви стопли на открито.

Предимства на инфрачервените отоплителни устройства:

 • Много икономично потребление на електрическа енергия.
 • Перфектна безшумна работа.
 • Те могат да работят без движение на въздух в пространството, което означава, че са идеални за страдащите от алергия.
 • Когато включите нагревателя, той ще се загрее само за няколко секунди. Не е нужно да чакате стаята да се затопли напълно.
 • Територията се затопля едновременно във всички посоки. Всичко зависи само от това къде са насочени лъчите.

Недостатъци на устройства:

 • Трябва да се внимава при избора на устройство с къса вълна с висока мощност. Ако изчисленията са грешни, може да възникне главоболие. Те никога не трябва да се използват в помещения с ниски тавани. Те са предназначени главно за външна употреба.
 • Висококачествените инфрачервени нагреватели имат по-висока цена в сравнение с други видове климатични технологии.

Вижте също - Инфрачервените нагреватели са вредни или не

Вентилаторни нагреватели

Най-достъпните и лесни за използване традиционни вентилатори за топлина се считат за най-достъпни. Те са инсталирани на маса или на пода и са в състояние да осигурят доста бързо загряване на въздуха в помещението.

Разнообразието от такива нагреватели е малко. Всичко зависи от това какъв тип нагревателен елемент е инсталиран вътре. Те могат да бъдат такива:

 • Отворена намотка - температура на отопление около 700-800 градуса.
 • Тръбен нагревател - загряване на повече от 200-250 градуса.
 • Керамична плоча - не повече от 190 градуса.

Устройствата с отворена спирала, разбира се, затоплят стаята по-бързо, но изгарят кислород и замърсяват помещението с продуктите от изгарянето на прах и други малки частици. В този случай е най-добре да предпочитате модела с керамична плоча. Топлината от него ще бъде същата, но миризмата е много по-малко.

За бързо затопляне на стаята много модели са оборудвани с допълнително въртящо се устройство. В този случай те са в състояние да разпространяват топъл въздух 180 около тях.

С всичките си положителни качества, вентилаторните нагреватели бръмчат доста силно, така че при продължителна работа могат да причинят главоболие.

Вижте също - Как да свържете терморегулатор към инфрачервен нагревател

Какви параметри да изберете?

И така, кой нагревател да купите за дома, офиса или градината? На кой тип да дадете предпочитание?

Независимо кой вариант предпочитате, първо трябва да вземете решение за някои основни параметри. Може би тяхното определение ще ви помогне да направите правилния избор.

Настаняване

Подовите нагреватели са най-популярни. Този дизайн ви позволява да преместите устройството на удобно място или да го скриете в килера до следващия път.

Стационарното поставяне на стена или таван е необходимо, когато устройството трябва да се използва непрекъснато. В този случай включването ще се извърши с едно щракване и проводниците няма да се заплитат под краката ви.

мощност

По принцип този параметър се избира със скорост 0,1 kW на 1 квадратен метър от помещението. Тоест 1,5 кВт е достатъчно за отопление на стая от 15 м2.

Наличието на термостат

Наличието на това устройство ви позволява да поддържате зададената температура автоматично. Има електронни и механични термостати.Първият задава параметрите по-точно, но може да бъде повреден от случайни пренапрежения в мрежата. Вторият е много по-издръжлив, но точността му рядко надвишава 2 градуса.

За да не повредите електронния термостат, е необходимо да инсталирате допълнителна система за защита срещу пренапрежения.

Допълнителни функции

Много модели климатични технологии имат допълнителни опции, създадени да осигурят желаната степен на комфорт и безопасност. Те включват:

 • корпус, устойчив на влага;
 • защита срещу прегряване или замръзване;
 • различни таймери;
 • изключване на преобръщане;
 • йонизатори или овлажнители.

Те сами по себе си не трябва да бъдат решаващ критерий за избор, но могат да насочат везните от едната или другата страна, като всички останали са равни.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Кое е по-добре да изберете?

Изборът на нагревател за дома не е лесен. По този въпрос е доста трудно да се дават съвети. Всичко зависи от това какъв вид стая трябва да се отоплява и колко бързо трябва да се направи.

Например, вентилаторен нагревател с керамична плоча е подходящ за монтаж в детска стая. Всички други опции трябва да се използват изключително под родителски надзор или да се поставят под тавана.

За спалнята е най-добре да не използвате модели с вграден вентилатор. Шумът им ще бъде досаден по време на сън. В този случай най-добре е маслено охлаждане или конвенционален електрически конвектор.

Ако идвате в страната за кратко време и искате бързо да се чувствате комфортно, преносимият инфрачервен модел е най-подходящият. С него ще ви е доста удобно както в къщата, така и в двора.

Като цяло, ако е правилно определено точно къде и колко често ще се използва устройството, тогава отговорът на въпроса кой нагревател да избере за дома за студения сезон ще бъде намерен сам.

Вижте също:

3099 1

Една мисъл на тема „какъв тип нагревател да изберете за къща или апартамент“

 1. Женя:

  Добра статия

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите