У дома Как да изберем Климатична техника Как да изберем най-добрия обезвлажнител за вашия дом

Как да изберем най-добрия обезвлажнител за вашия дом

Вероятно за никого не е тайна, че гъбичките, които се появяват по стените поради висока влажност, са изключително опасни за здравето! И ако забележите черно петно ​​от мухъл в жилището си, тогава не е необходимо просто да се отървете от него, а да се погрижите за създаването на нормален микроклимат в стаята. Именно за тези цели служи обезвлажнител на въздух за къща и апартамент.

Ако не закупите това устройство, тогава почистената мухъл все пак ще се върне и то доста бързо. Но не само гъбичките са фактор, подкопаващ здравето. Нека се занимаваме с вас по-подробно, какво има, тъй като нескромната влажност не е шега.

Защо гъбичките по стените са толкова опасни за здравето?

Защо гъбичките по стените са толкова опасни за здравето

Ако видите петно ​​по стената, това означава, че вече има твърде много гъбички. А въздухът буквално залива с активен дебат.

Гъбичните спори присъстват в почти всяка стая, но при неблагоприятни за тях условия, което означава, че при нормална влажност те са в състояние на хибернация. Нормата е 50-60%, но щом махалото се люлее до 70%, тогава гъбите започват да навлизат в активната фаза и се размножават с невероятна скорост, като в същото време отделят ензими, които унищожават всичко по пътя си.

Те не само развалят външния вид на нещата, но и влизат в тялото с въздишка, унищожавайки ДНК на клетката! Те отслабват имунната система и възпаленията започват да падат върху човек, сякаш от рог на изобилието, докато всеки ден тялото натрупва токсичните отпадъци от живота им и това е истинска отрова, която дори може да провокира онкологията. Деца, възрастни хора и хора с вродени или придобити респираторни заболявания, като например:

 • астма
 • Алергичен ринит
 • Хроничен бронхит

Следователно, както знаете, премахването на петна от мухъл е просто опит за скриване на последствията. И трябва да преодолеете първопричината, а именно да настроите здравословната влажност. Но също така трябва да разберете, че не само гъбичната инфекция застрашава вашето благополучие. Въпросът е много по-глобален.

Вижте също - Избор на йонизатор на въздух за апартамент

Какви други последствия са високата влажност?

Какви са други последици от високата влажност

Най-елементарното: постоянна студенина и студенина. Дори ако температурата на термометъра показва, че във всички отношения апартаментът трябва да е топъл, но все пак усещате студ, тогава най-вероятно въпросът е влажността. Можете, разбира се, да носите топъл пуловер, но какво да кажем за леглото, което изглежда сухо, но в същото време твърде студено?

Но това не е всичко! Най-коварното при висока влажност е, че нарушава естествения метаболизъм при хората, принуждавайки органите да работят за износване. Как? И така: нормалното тяло трябва да получава 2-3 литра влага на ден и да отстранява около 1 литър. Но, ако човек постоянно е в помещение с прекомерна влажност, тогава той неволно поглъща много повече, а тялото просто не е в състояние да премахне толкова много. Следователно остатъците от влага се отлагат в тъканите, което усложнява работата на сърдечната система, отделителната и кръвоносната!

Толкова за увеличения риск от сърдечни пристъпи, бъбреци, черен дроб и други животоспасяващи чар.

Храната, която в нормална среда може да лежи два или три дни (един и същ хляб, например), се разваля твърде бързо във влажна среда. Буквално след няколко дни върху хлебни изделия се образува зелено покритие и то трябва да бъде изхвърлено, тъй като е невъзможно да се използва продукт, върху който се е появила поне една малка петънце: той вече е наситен със спори, които са просто невидими за окото. И ако отрежете повредената зона - нищо няма да се промени. Хлябът все още ще бъде с гъбички вътре.

И, разбира се, влажна среда може да развали мебели, картини, дървени подове ... Но, в сравнение с вредите, нанесени на здравето всяка секунда, тези материални загуби са просто дреболии.

Вижте също - Направете овлажнител със собствените си ръце

Какви устройства могат да измерват нивото на влажност

Страшното е, че много влажност всъщност не се усеща. Ако въздухът е сух, става трудно да се диша, кожата започва да се отлепва, косата се къса, лигавиците на очите изсъхват. Но засега не усещате влагата и приписвате ефектите като студенина на напълно външни неща.

Ако къщата ви се намира в близост до морето или резервоар, или на приземния етаж, или вентилационната система не е запозната, тогава трябва да закупите специално устройство и да се уверите кой микроклимат в къщата е в момента. Устройството се нарича хигрометър и има много модификации:

 • Монтиран на стена
 • Настолна
 • механичен
 • Дигитален

Цените са различни. Колкото по-модерно и по-точно е устройството, толкова по-скъпо е. Като цяло влажността в апартамента не е необходимо да се измерва всеки ден, това не е производствено помещение, където и най-малкото отклонение може да стане критично. Затова можете да използвате стария и доказан метод, за който е необходимо да имате само обикновена чаша и хладилник.

Напълнете чашата с вода, като не доливате отгоре 2-3 см и я поставете в хладилника. След около 5 часа, когато температурата на водата падне до 5 градуса, извадете я и я поставете на място, далече от източници на топлина (да речем, далеч от батерията). А сега само гледайте какво се случва с чашата ви.

Ако въздухът в стаята е сух: ръбът първо замъглява, но напълно изсъхва в рамките на 7-10 минути.

Ако въздухът е прекомерно влажен: на ръба се образува конденз и буквално започва да се оттича на капки след същите 7-10 минути.

Но ако климатът е нормален, тогава ръбът ще бъде просто мокър, без големи капки и ще изсъхне не по-рано от 25-30 минути.

Вижте също - Ползите и вредите от домашните овлажнители за въздух

Каква е причината за висока влажност и как да се справим с нея

Каква е причината за висока влажност и как да се справим с нея

В допълнение към придобиването на специален сушител, ще бъдат необходими допълнителни мерки, за да се предотврати натрупването на излишна влага. И така, кои са факторите, които водят до излишна влажност в помещението?

 • Недостатъчна вентилация на помещението, което може да се дължи на неправилна инсталация на пластмасови прозорци и покрив
 • Нисък цокъл и тънки външни стени, които не са допълнително изолирани
 • Малка кухня с малък прозорец и без аспиратор
 • Липса на качулки в банята и тоалетната
 • Твърде често готвене в кухнята, което е придружено от огромно генериране на пара, но в същото време прозорците са затворени. Тогава влагата постепенно започва да се натрупва в стените, което в крайна сметка води до гъбички.

Задължително е да се справите с това и първата стъпка е закупуването на специален обезвлажнител. Но, не забравяйте, че изсушителят се бори само с последствието и в същото време черпи електричество. Следователно, определено трябва да се опитате да премахнете първопричината, поне малко.

Естествено, не можете да преместите дома си от влажна низина. Но да изолирате мазето, да направите добра зона с щори и водоустойчива козина е съвсем реално. Тогава обезвлажнителят не е необходимо да се включва твърде често.

Как работи обезвлажнителят и как работи

Принципът му е много прост. Устройството улавя въздух, който влиза в кондензатора, чиято температура е по-ниска, отколкото в стаята. И от това водата в газообразно състояние се превръща в кондензат и се влива в резервоара, а въздухът се връща обратно в стаята, преминавайки през отоплителния радиатор. Тоест, помещението също се затопля допълнително, което е необходимо, тъй като влажната стая винаги е по-хладна, отколкото при нормален баланс на сухота.

Вижте също - Грижи и почистване на овлажнител за въздух "Направи си сам"

Избор на обезвлажнител: какви видове има?

Избор на сушилня за въздух какви видове са

Осушителите са промишлени, басейн и домакински. Първите два варианта не ни интересуват, тъй като това са огромни и много скъпи колоси и за жилищни помещения се нуждаем само от битова въздушна сушилня, цената на която е съвсем приемлива, а обхватът на покритие не е много голям. За един ден подобно устройство е в състояние да премахне 12-25 литра излишна влага и това, виждате ли, е доста впечатляваща цифра.

Но те се различават по своите характеристики и дизайн, следователно, преди да вземете решение за покупка, трябва да разберете всичко със сигурност. Освен това, ако повишената влага е вечен спътник на вашия дом и не можете да го намалите по никакъв начин, тогава ще трябва да купите два вида осушители.

Да кажем, че най-добрият вариант е кондензационна сушилня, която работи на принципа на климатик. Както е описано по-горе, той абсорбира влажен въздух и произвежда сух въздух. Проблемът му е, че не може да се използва по никакъв начин при ниски температури! Това означава, че в страни със суров климат и дълги зими този вариант е нещо сезонно.

Използва се през лятото и извън сезона, а за зимата ще трябва да използвате друг десикант - сорбентен тип. Въздухът, попадайки в него, преминава през специален състав, който задържа тази влага, тоест е един вид десикант. Но сорбентите трябва да се променят редовно, поради което те са нерентабилни за целогодишна употреба.

Има и друг вид обезвлажнител, който работи на принципа на обмен на въздух, а иначе - асимилация. Те извеждат влажния въздух директно навън и го задвижват в постоянно свеж въздух. Но това е много скъпо удоволствие, тъй като такова устройство трябва да работи постоянно. За апартамент това е лош вариант, тъй като се оказва твърде скъп по отношение на консумацията на енергия.

Какво да търсите при покупка

Ниво на шум: Колкото по-ниско е, толкова по-комфортно ще се чувствате. Не забравяйте, че оптималният диапазон е 40-50 децибела. Ако е по-голям, той ще започне да влияе на нервната система с колана. Тоест, лекувате едното нещо и осакатявате другото. По-добре е да преплатите малко веднага, но купете модел, който е безопасен в това отношение.

мощност: колкото по-мощно е устройството, толкова по-бързо ще източи зоната. И въпреки че консумира повече енергия, в крайна сметка все пак ще спести повече, тъй като се справя със задачата си много по-бързо от моделите с ниска мощност. А експлоатационният живот на такива осушители е по-дълъг.

Обхват на въздушен обмен: тя е посочена в параметрите на устройството. Но, за да разберете кой от вас е оптимален, ще трябва да изчислите обема на стаята. За да направите това, трябва да умножите площта на стаята по височината на таваните. И вече въз основа на тази цифра, погледнете техническите характеристики. Броят на нивото на обмен на въздух трябва да бъде 3-4 пъти по-голям от обема на помещението. Не се нуждайте от повече, тъй като това е изпълнено с факта, че изсушавате въздуха. Не приемайте и по-малко, тъй като няма да има много смисъл в това.

Вижте също - Как да изберем перфектния климатик за вашия дом и апартамент

Рейтинг на най-популярните марки

Предлагаме ви списък с най-популярните марки, които са популярни при нас:

Това са всички фирми, които са специализирани в ОВК оборудване и имат много опции и модели за всеки вкус и бюджет. Разбира се, има и домакински обезвлажнители от по-малко известни производители, но бихме ви препоръчали да разгледате внимателно тези четири.

Казахме ви най-важното, което трябва да разберете, когато избирате обезвлажнител за вашия дом и апартамент. Наистина се надяваме информацията да ви бъде полезна!

5535 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите