У дома Инсталиране / конфигурация Големи домакински уреди Инсталиране на гнездо за пералня в банята

Инсталирайте контакта за пералнята в банята

Преди няколко десетилетия човек не можеше да си представи, че във всяка баня ще бъдат монтирани няколко изхода. По това време хората не мислеха, че в банята ще бъдат монтирани електрически уреди. Днес гнездо за пералня в баня не е изненадващо.

В допълнение към пералнята, доставката на електричество в банята изисква:

 • душ кабина с масажор;
 • джакузи;
 • електрически самобръсначки, сешоари, депилатори, кърпи за ютия.

Може ли да се монтира гнездо в банята?

гнездо в банята[adsense] Много хора задават този въпрос, когато планират оформлението в стаята. В крайна сметка гнездото е във влажна стая, в която може да бъде изложена на вода. Неправилното свързване на електрически уреди може да ги заплаши с необратими повреди.

В продължение на много години хората монтират контакти в различни помещения, където първоначалната им инсталация не е била планирана, като например: гаражи, лятни кухни, бани не са изключение. От това следва, че изходът в банята може да бъде инсталиран само в съответствие с всички правила за работа на електрически уреди.

Вижте също - Къде са и как да премахнете транспортните болтове на пералнята

Как да изберете правилното място за монтиране на гнездото

гнездо за пералня в банятаТази задача е най-трудната, трябва внимателно да обмислите местоположението на изхода, тъй като инсталирането му на удобно за вас място не винаги е препоръчително, тъй като впоследствие може да се окаже, че е в опасна зона. Височина на гнездото на пералната машина и всяка друга техника трябва да бъде най-малко шестдесет сантиметра, тъй като във ваната може да възникне наводнение, толкова по-високо, толкова по-добре.

Най-добре е условно да разделите банята на няколко зони:

 • нулева площ - тя включва баня с душ кабина и други подобни единици, които работят с вода. Тази зона е най-неблагоприятната за изхода;
 • първата зона - това включва устройства, които загряват водата. Могат да се монтират гнезда в тази зона;
 • втората зона е най-благоприятната зона, в която се препоръчва да се инсталират гнезда, без да се страхуват да бъдат изложени на вода.

Можете да намерите място за монтиране на изход, най-важното е да не пренебрегвате мерките за безопасност и да следвате правилата за работа с тези устройства.

Правила за безопасност, свързани с окабеляването

безопасност на монтаж на контактиИма няколко препоръки за окабеляване в банята:

 • всички проводници трябва да бъдат скрити в стената;
 • трябва да присъства заземяване;
 • изолирайте всички стави;
 • проводниците в банята трябва да се водят към отделен кабел, който не е свързан към общата електрическа система;
 • контакти в банята трябва да бъдат специални - водоустойчиви.

Моля, обърнете внимание, ако имате голяма вана, тогава е разрешено тези устройства да се монтират едно от друго на разстояние два и половина метра.

Избор на напречно сечение на кабела

Има и още един важен въпрос, който интересува всички не по-малко от горното, “какъв раздел трябва да бъде кабел за пералня? ", Този параметър е важен, тъй като от него зависи трайността на контакта. Изборът на проводника се основава на номиналния ток на всички устройства, свързани към изхода, в нашия случай зависи от мощността на пералнята. В края на краищата, ако използвате кабел с малко напречно сечение в системата, той в най-добрия случай може да бъде затворен, а в най-лошия може да се образува пожар.

Основни функции за монтаж

функции за инсталиранеАко не сте уверени в способностите си или просто не знаете как да работите с "електричество", най-доброто решение би било да се обърнете към професионалисти, които знаят своя бизнес.

Ако все пак решите да направите тази работа сами, трябва да спазвате предпазните мерки за безопасност:

 • извършват цялата работа в специални защитни ръкавици;
 • преди да продължите с инсталацията, е необходимо да обезвредите работната зона;
 • не трябва да извършвате действия, които не разбирате, по-добре е да се обърнете към електротехници.

След като определите местоположението, вземете перфоратор и издълбайте жлеб за гнездото. На следващо място, трябва да донесете проводниците към общата захранваща мрежа (гнездото за пералнята в банята трябва да бъде свързано с кабел със средна секция), има няколко опции:

 • пробийте дупка в стената;
 • полагайте жиците до стената до тавана;

Най-лесният начин е първият, но ще остави доста забележими следи в стената. Сега можете да започнете да инсталирате самия контакт. Свързваме проводниците към тримера и го монтираме на предварително подготвено място. След всичко това поставяме външния корпус на гнездото отгоре на това.

Вижте също:

3163 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите