У дома Как да изберем Малки домакински уреди Акумулаторен прахосмукачка: Dyson V10 Motorhead или Morphy Richards Supervac 734000?

Акумулаторен прахосмукачка: Dyson V10 Motorhead или Morphy Richards Supervac 734000?

Акумулаторните прахосмукачки са сравнително нова и нарастваща тенденция в сегмента на почистващата техника. Интересът към тях се дължи на първо място на тяхната компактност и лекота на използване. Прахосмукачките от този тип винаги са готови за работа и заемат минимум място, в сравнение с конвенционалните жични прахосмукачки. Но не всички такива модели могат да осигурят достатъчна смукателна мощност, за да заменят прахосмукачката в пълен размер в апартамент.

Нишата се развива бързо и се появяват безспорни лидери. Днес сравняваме две наистина мощни безжични прахосмукачки Dyson V10 Motorhead и Morphy Richards SuperVac Sleek Pro 734000.

Търговско дружество Dyson основана през 1992г. Английска марка, която стана популярна със своите циклонови прахосмукачки. Основната продукция се намира в Сингапур. Той е позициониран като първокласна марка със съответните цени. Официален уебсайт на представителството:

И така, пред нас стоят двама английски производители с дълга история. Нека разгледаме по-подробно какво могат да предложат любителите на реда и чистотата в къщата.

Всмукателна мощност и живот на батерията


Основният критерий за оценка на безжичната прахосмукачка е съотношението на мощност и време на работа без презареждане. Тези показатели трябва да бъдат балансирани. Преувеличаването на властта в ущърб на автономията не е добра идея. Може да нямате време да приключите с почистването, когато батерията се изтощи и ще отнеме около четири часа, преди да продължите.

За да използват рационално заряда на батерията, и двамата производители са предвидили два режима на захранване, от които зависи времето на работа. Стандартен режим с намалена смукателна мощност и турбо режим с максимална мощност.

Характеристики на Dyson V10 Absolute:

 • Максимална мощност на въздушния поток в режим TURBO - 151 Aut;
 • Продължителност на работа в режим TURBO - 7 минути;
 • Продължителност на работата в стандартен режим - 60 минути;
 • Пълно зареждане 210 минути.

Удобства Morphy Richards SuperVac Sleek Pro 734000:

 • Максималната мощност на въздушния поток в режим TURBO е 110 вата;
 • Продължителност на работа в режим TURBO - 20 минути;
 • Продължителност на работата в стандартен режим - 60 минути;
 • Пълно зареждане 240 минути.

Виждаме, че Dyson V10 Absolute има 36 вата повече въздушен поток от своя конкурент. Но в същото време животът на батерията в турбо режим е забележимо по-нисък - 7 минути. Morphy Richards SuperVac Sleek Pro 734000 е по-балансиран в това отношение. 110 вата мощност са достатъчни за почистване и в същото време получавате 20 минути работа в турбо режим, което е почти 3 пъти повече от Dyson V10. Тази разлика е много съществена.

Филтриране на въздуха

Dyson v10 разполага с иновативна, патентована двустепенна система за филтриране на въздуха.Боклукът се отделя в един голям циклон на първия етап и в 14 малки циклона във втория. Освен това, прахът се задържа от сменяем влакнест филтър и след това въздухът преминава през крайния филтърен мат. Производителят твърди, че тази филтрационна система забавя 99,97% от частиците с размер до 0,3 микрона.

Morphy Richards SuperVac Sleek Pro 734000 е оборудван с подобна система за филтриране на циклони, но не е толкова иновативен като Dyson. Почистването става на 4-ти етап. На първия етап контейнерът за отпадъци от циклона отделя по-голямата част от праха и отломките, след което почистването продължава във вътрешната част на чашата. Комбинираният филтър HEPA улавя 99,95% фин прах и почти чистият въздух навлиза в последния филтър за постмотор.

Във въпроса за превъзходството на пречистването на въздуха за Дайсън. Но в нашия опит можем да кажем, че е малко вероятно потребителят да успее да улови разликата в практиката. 99,95% и 99,97% прах са много близки числа.

Лек и лесен за използване

Концепцията на безжичните прахосмукачки е изградена върху използваемостта. Основната стойност на този тип оборудване е максимален комфорт, който обикновена прахосмукачка с пълен размер няма да ви осигури. Ето защо на това изделие ще бъде отделено специално внимание при сравняването на Дайсън и Морфи Ричардс. Както се казва - дяволът е в детайлите.

На какво си приличат?

 • Формовият фактор Handstick е най-удобният вариант за безжична прахосмукачка, осигурява максимална маневреност с минимални размери.
 • Ръчната конфигурация ви позволява удобно да почиствате мебели или интериора на автомобила.
 • Циклоничният метод за пречистване на въздуха осигурява минимален обем на вакуумната система и лесно извеждане на отпадъци от контейнера.
 • Висяща основа за зареждане. Няма да има проблеми с зареждането - по всяко време прахосмукачката е готова за работа.

Каква е разликата?

 • Дайсън е малко по-компактен и по-лек. Разликата в теглото е само 170 грама (63 кг срещу 2,8 кг), но е така. И колкото по-малко е теглото на прахосмукачката, толкова по-малко уморена е ръката, която я държи.
 • Инженерите на Дайсън направиха забележима грешка в „спусъка“, която не може да бъде коригирана. Тези. постоянно трябва да го държите с пръст, в противен случай прахосмукачката се изключва. Първоначално смисълът на това решение беше да се спести енергия по този начин. Въпреки това много потребители в своите отзиви се оплакват от умора в пръстите по време на дълго почистване. При безжичния модел на Morphy Richards този недостатък липсва.
 • Когато използвате прахосмукачка Dyson за почистване на трудно достъпни места, да речем под маса, се създава огъване на ръката и заоблено тяло притиска към костта на палеца. В същото време ръкохватката не може да бъде променена. Morphy Richards 734000 има заоблена дръжка, която ви позволява да промените позицията на ръката по начин, удобен за потребителя.
 • Местоположението на дръжката също се различава. Отделението за двигатели на Dyson е точно под ръка, така че при продължителна употреба ръката се загрява и изпотява. Морфи Ричардс постави дръжката по-далеч от мотора и дългосрочната работа в режим на максимална мощност няма да доведе до нагряване.
 • Дизайнът на сменяемата батерия на Morphy Richards SuperVac 73400 позволява подмяна на батерията, без да се свързвате със сервизен център. Батерията на Дайсън е монтирана в химикалка. Качеството на продуктите на марката е отлично, така че е малко вероятно да се наложи скоро да смените батерията. Но си струва да споменем, че рано или късно всяка батерия започва да губи капацитет и да се разгражда.

Това сравнение се основава на преглед на отзивите на клиентите и нашия опит. Като цяло можем да кажем, че Dyson V10 осигурява на своя притежател малко по-малък комфорт при почистване, но никой от моделите няма критични недостатъци.

оборудване

Предвид сходството на дизайните на прахосмукачките, производителите предлагат подобни аксесоари за тях. Следователно оборудването на два различни модела се различава леко. Броят, разположението на дюзите и тяхната функционалност са почти еднакви. Подробно сравнение на оборудването няма смисъл. Просто направете списъка.

Morphy Richards SuperVac 734000

 • Основният накрайник с турбо четка;
 • Накрайник за цепка (за труднодостъпни места);
 • Дюза за мека мебел;
 • Дюзи за килими с дълги купчини.

Дайсън v10

 • Дюзи с директно задвижване;
 • Накрайник за цепнатини;
 • Комбинирана дюза (за мека мебел и килими).

заключения

Обобщете. И двата модела безжични прахосмукачки са доста мощни и доста интересни. И двете са от качествени британски марки. Те обаче имат и съществени разлики. Dyson V10 Motorhead ще осигури на своя собственик малко по-висока мощност на засмукване и иновативна система за филтриране на въздуха. Morphy Richards SuperVac Sleek Pro 734000 може да се противопостави с по-балансирани характеристики (продължителност на работа при максимална мощност) и комфорт на използване. Също така си струва да вземете предвид разходите - продуктите на Dyson никога не са били бюджетни. Докато Morphy Richards произвежда домакински уреди в средния клас. Не смеем да дадем предпочитания на един или друг модел. И двамата заслужават честта да играят основна роля в модерното почистване на дома. А предимствата и недостатъците се възприемат по различен начин от различните купувачи. Всеки трябва сам да реши коя от двете прахосмукачки най-много му харесва.

6097 0


Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите