У дома грижа Малки домакински уреди Как ефективно и лесно да почистите ютията от изгаряния

Как ефективно и лесно да почистите ютията от изгаряния

как да почистите желязо от саждиРано или късно, в процеса на употреба, всякакви замърсявания, прах и частици от тъканта се прилепват към ютията (към нейната повърхност за гладене), което води до образуване на сажди, което драстично уврежда плъзгането и прави невъзможно нормалното използване на инструмента за гладене. Това повдига въпроса как и как да почистите желязо, керамика или метал с тефлоново покритие от въглеродни отлагания. Магазините за домакински химикали имат огромен избор от различни почистващи препарати за такива поводи. Но ще говорим за импровизирани, домашни средства и начини за почистване на подметката от изгарянето. Нека да поговорим за това как да почистите ютията у дома с евтини средства, като същевременно бързо и ефективно.

ТОП 10 най-добри ютии с Aliexpress 2019

Почистване на ютията от въглеродни отлагания у дома

Първият търговски препарат за почистване на желязо, който може да бъде закупен във всеки магазин за хардуер, е специален молив за почистване, който прилича на обикновена стеаринова свещ. Струва само стотинки, така че можете да си купите няколко такива моливи предварително и да не стегнете мозъка си, когато имате нужда.

Този молив е много лесен за използване. Но все пак ще дадем подробни инструкции как да почистите желязото от въглеродните отлагания у дома с помощта на молив.

 1. Загряваме ходилото до 140 градуса (това е режимът за гладене на вълнени тъкани).
 2. Дръжте молива здраво от противоположния край.
 3. Вземете горещото желязо по такъв начин, че подметката да е обърната от вас.
 4. Разтриваме мръсните места по подметката с молив, докато цялата скала трябва да се превърне в мръсна разтопена течност, която трябва да бъде отстранена с ненужен парцал, разстлан на масата. Този парцал ще трябва да бъде изхвърлен.
 5. Работим внимателно, за да не изгорим себе си и за да не вдишваме дима, който ще дойде в резултат на химическата реакция на съставките на молива с горещи въглеродни отлагания. Производителите уверяват, че този дим не съдържа токсични вещества и е абсолютно безопасен, обаче, не трябва да изкушавате съдбата.
 6. За да почистите дупките за пара, в които са се натрупали въглеродни отлагания, просто трябва да донесете молив към дупките по време на генерирането на пара. Ще се изненадате, но мръсотията от дупките за пара ще бъде премахната, сякаш от магия. С молив можете да почистите ютията у дома от сажди дори на недостъпни места, а това не е трудно.
 7. След почистване на подметката, което отнема само няколко минути, ютията трябва да се изключи и изплакне от останките на химикалите в охладено състояние.

В крайна сметка можете да видите колко ефективен е моливът.Повърхността за гладене ще стане отново като огледална и перфектно гладка, лесно се плъзга върху всяка тъкан. Важен нюанс - съставът на молива не включва абразивни частици, така че можете да почистите повърхността за гладене, дори ако има тънко покритие.

Вижте също - Как да премахнете железни следи по дрехите

молив за почистване на желязо от мащаб и мащаб

Вторият прост, но ефективен начин е да почистите ютията с оцет. Може да се използва за почистване на въглеродни отлагания, изгорени тъкани, варовик (люспи) и други замърсявания върху подметката. За да почистим с оцет, се нуждаем от повече памучни подложки и пръчици, които можем да закупим във всеки магазин, който продава козметика и хигиенни продукти. И така, ето едно кратко ръководство за това как да премахнете въглеродните отлагания с ядлив оцет.

 1. Ютията трябва да е леко загрята, както за гладене на деликатни тъкани.
 2. Намокрете памучна подложка с оцет, но не толкова, че оцетът да се оттича.
 3. За по-голяма безопасност можете да работите с памучни тампони или да вземете диска с пинсети. Нанесете влажен диск върху цялата замърсена повърхност. Изгарянето може да не бъде отстранено от първото лечение, тогава процедурата трябва да се повтори, за да се отстрани окончателно плаката. Обработката трябва да се извършва с кръгово движение.
 4. Бъдете особено внимателни, за да почистите изгарянето с оцет в дупките за пара. Това става с памучни тампони и така, че оцетът в никакъв случай да не потече в дупките, за които е по-добре да държите ютията в сенник, с подметката надолу.
 5. Всеки път след лечение с оцет е необходимо да гладите памучен парцал, върху който трябва да остане разтворената изгора. По този начин можете да почистите подметката с тефлоново, керамично покритие и метал, но това трябва да се прави внимателно, защото понякога от излишък на оцет покритието се разрушава.

как да премахнете въглеродните отлагания от желязо

Ако въглеродните отлагания са много мощни, амонякът може да се използва вместо оцет. Те избърсват студени повърхности с него и след това включват отоплението. След загряване, гладете памучната материя, докато натискате здраво.

Много хора питат как да почистите желязото от залепване на полиетилен и какви видове домашни средства могат да се справят с този вид изгаряне. Това е наистина труден случай и в такива случаи е необходимо отстраняване на лак за нокти или ацетон за разтваряне и измиване на въглеродните отлагания.

Вижте също - Как да почистите ютията от котлен камък вътре

Традиционни методи за почистване на ютията

Необходимостта от изобретение е трудна и всяка домакиня знае няколко начина как да заличи изгарянето с импровизирани домашни средства, в случай че закупените внезапно не са там, а ютията се нуждае от спешно почистване. Ние изброяваме най-често срещаните начини

 • Свещ. Мнозина казват, че саждите могат лесно да се отстранят с парафинова свещ и ефектът е почти същият като от молив. Техниката и алгоритъмът на действията са точно същите като с молив, само препоръчително е да увиете свещта с парцал, за да не се изгорите.
 • Сол. Дори и най-упоритите замърсявания могат да бъдат отстранени с него. Колкото по-дебел е находището, толкова по-голяма трябва да се използва солта. Равномерно се излива върху слой плат или хартия и се глади с добро налягане с много гореща подметка. Това се прави, докато повърхността не бъде напълно почистена.
 • Кухненска сода. Ефективно отстранете въглеродните отлагания с помощта на сода за хляб. За да направите това, разтворете малко количество сол във вода. Навлажнете щедро памучен тампон с разтвор на сода и лекувайте студената подметка с него. В резултат на това въглеродните отлагания омекват и трябва да бъдат лесно отстранени с нормален парцал.
 • Сапун за пране. Ефективно отстранява свежи петна, които току-що са се появили. Трябва да разтриете тези петна върху студената подметка със сапун и да избършете с кърпа.

Вижте също - Кой параход за дрехи и завеси да изберете?

Съвети за правилна употреба

 1. Всеки път, когато ютията се охлади, я избършете с влажна кърпа. Ако разтопената синтетична тъкан се прилепва към нея, тогава тя трябва да се отстрани с ацетон или течност, за да се отстрани лака след охлаждане.
 2. Не препоръчваме да почиствате повърхностите за гладене с шкурка, абразивни вещества или почистване с желязна вата.Такъв груб ефект определено ще остави драскотини по изглаждащата повърхност.
 3. Необходимо е да се гладят памучни и ленени тъкани от лицевата страна, това има положителен ефект върху качеството на тъканта.
 4. Копринените тъкани трябва да се гладят не сухи, леко влажни или включете парахода.
 5. Забранено е да се глади велур и кадифе върху дъската за гладене.
 6. Пароходът трябва да се напълни с най-чистата вода, в идеалния случай дестилирана.

В тази статия описахме как и как да почистите желязото от въглеродни отлагания и изгорени тъкани, използвайки химикали и ефективни методи на домакините. Най-важното е да се изясни веднъж завинаги, че грубите абразиви никога не трябва да се използват за почистване на тефлоновата подметка на желязото, тъй като това води до увреждане на гладката повърхност и появата на още по-големи проблеми в бъдеще.

Вижте също:

6076 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите