У дома Как да изберем Малки домакински уреди Парна почистваща машина или прахосмукачка - кое е по-добре да изберете?

Парна почистваща машина или прахосмукачка - кое е по-добре?

Прахосмукачките остават основните при почистването. Без тяхното участие вече е невъзможно да си представим процеса на почистване на помещенията от прах, отломки, петна от мръсотия от килими и подови настилки. Пералната прахосмукачка не само ще събира отпадъци, но и ще измие и освежи стаята.

Заедно с миещата прахосмукачка се използва парно почистващо устройство. Мнозина ги сравняват, избират сред тях и искат да разберат кое е по-добро. Тези две устройства имат добри функции, обаче, те са различни и не се заменят взаимно. За да разберем същността на разликите, предлагаме да разгледаме по-отблизо как един прахосмукачка се различава от прахосмукачката.

Измиване на прахосмукачка: как работи, плюсове и минуси

Перална прахосмукачка - събира замърсявания, прах и изпълнява функцията на пране. По този начин, прахът и отпадъците в съчетание с мокро почистване се комбинират в един процес.

приспособление

Прахосмукачката за пране е по-голяма от обикновено заради контейнера с течност. Тоест, два контейнера са поставени в средата на блока. Едната с чиста вода, а другата за събиране на мръсна вода.

Принципът на почистване ще бъде следният. Чрез специални маркучи за вода водата се подава към четката и се пръска върху повърхността, а мръсната течност веднага се събира в отделно отделение. Измиващата прахосмукачка е по-ефективна по отношение на почистването, тъй като с обичайния метод на измиване е трудно да се съберат целият прах и мръсотия.

Къде да кандидатствате и как да изберете

Използването на прахосмукачка за пране е по-широко, отколкото би изглеждало. Това устройство ще бъде ефективно и подходящо за:

 • Почистване на твърди повърхности: под, линолеум, плочки.
 • Почистване на килими. Освен това с негова помощ е възможно да се почисти като покритие с къса купчина и пухкави дълги вълнени килими.
 • Почистване на мека мебел. Винаги актуален въпрос е как да почистите лесен стол или диван. Ефективно, само с помощта на служител на специална фирма за почистване или независимо с наличието на прахосмукачка за пране.

Някои модели перални прахосмукачки предполагат използването на почистващи препарати. По принцип тези специални продукти се препоръчват от самите производители. Не е необходимо да се използват постоянно, всичко зависи от степента на замърсяване на почистващия обект и целта. Понякога се извършва мокро почистване, за да се освежи стаята.

Когато избирате, обърнете внимание на:

 • Ел.
 • Моделиране (вертикално, хоризонтално).
 • Обем на резервоара
 • Система за филтриране.

Когато избирате, се ръководете от обема на самия корпус / друга стая. Тоест, говорим за това коя зона трябва да почистите и каква повърхност.

И също така имайте предвид, че агрегатите с вертикално разположение са по-общи, тъй като те могат да побират големи резервоари за вода и затова са най-подходящи за почистване на големи площи.

Вижте също - 5 прахосмукачки и парни Kitfort

професионалисти

 • Може да се използва както за сухо, така и за мокро почистване.
 • Използването на почистващи препарати повишава ефективността на почистването.
 • В същото време можете да се отървете от отпадъци и да премахнете мръсотията с една прахосмукачка.

Минуси

 • Несъвместим. Поради обемните два резервоара, прахосмукачката е много обемна. А маневрирането им из помещенията не е толкова лесно, особено ако става въпрос за апартамент на две нива или имение.
 • Почистване на всички дюзи. След използване на прахосмукачката за пране, трябва да се предприемат редица стъпки за почистването й. По-специално, излейте течността, измийте и подсушете резервоара с вода. Изплакнете и подсушете дюзите. Това също ще отнеме известно време, но не трябва да забравяме за това.
 • Висока цена. Разбира се, способността да се вакуумира и мие по едно и също време, като същевременно не само на пода, но и за почистване на килимите, мебелите се изсипват в значителна доста стотинка.
 • Ограничения за употреба. Не всички повърхности могат да бъдат изложени на него. Говорим за естествен паркет, паркет, ламинат. Използването на мокро почистване не се препоръчва поради възможността за деформация на повърхността.
 • Подмяна на филтъра. Такъв пречиствател изисква постоянна подмяна на филтри, които не са евтини. Следователно използването на такъв апарат е скъпо.

Вижте също - 10 най-добри парни почистващи препарати до отзиви на клиентите

Парочистител: как работи, плюсове и минуси

Парочистител - устройство, което също е предназначено за почистване на различни повърхности. Тази функция е доста разширена, тъй като предвижда възможността да се използва за обработка на различни области.

приспособление

Принципът на работа е следният. В средата на апарата има резервоар за вода, който трябва да се напълни преди употреба. След включване парогенераторът се подготвя за няколко минути. Тоест, вода се нагрява, която след това се отделя под високо налягане под формата на пара.

Тази техника може да бъде разделена на два вида: ръчна и на открито.

Ръчното почистващо устройство за пара замества малък апарат, който побира малък резервоар. Поради това дълго няма да е достатъчно, често ще се налага да добавяте вода. Неговата сила също не е много висока. Това обаче е добро устройство за почистване с пара за малка такса. Работата с него за дълго време е малко неудобно, тъй като има натоварване на ръката (през резервоара за вода става тежко).

Прахосмукачките за пода обикновено приличат на прахосмукачка, оборудвана с тънък и дълъг маркуч. Самото устройство съдържа резервоар за вода. Размерите ви позволяват да монтирате голям резервоар за дългосрочно почистване.

Тази техника е високоефективна и универсална. Ако направим паралел между прахосмукачка и прахосмукачка, тогава има една очевидна и съществена разлика. Парочистачката не събира отломки и мръсотия, почиства с пара.

Това разграничение не го прави по-малко полезен. С негова помощ е лесно да почистите много предмети и неща или просто да освежите (овлажните) помещенията.

За какво си?

Обхватът на приложението му е много широк:

 • За гладене на дрехи. Особено когато става въпрос за дрехи с много малки гънки.
 • Почистване на мека мебел.
 • Почистване на подови настилки, плочки, килими.
 • Перфектно се справя с миенето на прозорци и огледала.
 • Почистване на баня: премахване на плака върху плочки, почистване на мивката и други.
 • Почистване на кухнята: почистване на печката, фурната, микровълновата.
 • Почистване на недостъпни места (пукнатини, первази).
 • Почистване на други предмети: интериор на автомобила, детска количка.

Вижте също - 6 най-добри параходи ENDEVER

Ползи

На неговия акаунт могат да бъдат приписани много предимства:

 • Многофункционален. Подходящ за грижа и почистване на дрехи.
 • Има широка функционалност. Голям брой прикачени файлове ви позволява да го прилагате към различни видове почистване.
 • Не изисква почистващи препарати.В това отношение доста икономичен.
 • Използваме само вода и с добър резултат.
 • Не произвежда прекомерен шум, така че може да се използва в различно време на деня, дори когато всички спят.
 • Действа като дезинфектант.

Минуси

Всичко не върви гладко. Там, където има очевидни предимства, със сигурност има и недостатъци. Въпреки че всеки трябва да прецени дали те са критични заедно с ползите.

 • След почистване с парно почистващо устройство, все още има нужда от допълнително избърсване на повърхността на сухо.
 • Ако не е успешно да се избере модел, при подаване на пара е възможен потокът вода (плюе), той оставя разреден. Особено характерно за по-евтините опции.
 • Устойчивото замърсяване изисква допълнителна обработка. Тоест, стабилната мазнина или плака трябва първо да се лекуват със специални средства, след това пароочистителят ще се справи с бретон.

Вижте също - 8 най-добри парни почистващи препарати по отзиви на клиенти

Кое устройство е по-добре да изберете


Ако се запитате за прахосмукачка или прахосмукачка, която е по-добра, определено няма еднозначен верен отговор. Всичко зависи от характеристиките на приложението.

Тези две единици не могат да бъдат поставени на едно и също ниво. Всеки от тях има определени предимства и индивидуални черти. Например, прахосмукачката за измиване не е в състояние да изпари гънките на завесите, а прахосмукачката не може да почисти пода от пясък и трохи.

Ето защо във всеки случай изборът трябва да бъде направен въз основа на вашите собствени желания. Тоест, ако в къщата вече има прахосмукачка за химическо чистене, тогава, за да не дублирате функциите, можете да закупите само допълнителна прахосмукачка.

Но ако търсите опция за прахосмукачка, тогава, разбира се, ще бъде успешно да изберете действителната прахосмукачка с функцията на мокро почистване. Надяваме се тази статия да ви помогне да направите правилния избор.

Вижте също - 10 най-добри параходи според отзивите на клиентите

5546 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите