У дома Отговори на въпроси Мога ли да използвам прахосмукачка за почистване на ламиниран паркет?

Възможно ли е да използвате прахосмукачка за пране, за да измиете ламинат

Мога ли да чистя парното си ламинат? Чета различни рецензии в интернет, някой пише, че е възможно, други твърдят, че не е така. Видях реклама за прахосмукачка с функция за почистване с пара за килими и плочки. Бих искал да закупя такъв модел, но се съмнявам. В апартамента имаме няколко килима, подът в банята е с плочки, а коридорът и кухнята са покрити с ламинат. Мога ли да почистя целия апартамент с миялна прахосмукачка?

 

Отговорът на нашите експерти:

Почистването с пара се препоръчва за подове като плочки и черги. Този метод на почистване не само ще премахне мръсотията, но и ще ви спести от бактерии. Но няма категоричен отговор относно паровото почистване на ламината. Всичко зависи от качеството на ламината и от неговия модел. Нека разгледаме по-отблизо.

Какви видове ламинат има?

На пазара изборът на ламинат е доста голям, но не всички от тях могат да бъдат мокро почистени. Някои модели са строго забранени да се мокри, да не говорим за използване на прахосмукачка за пране. Тези видове ламиниран паркет включват:

  • Създаден по метода на кеширане (строго е забранено да го мокрите);
  • Произвежда се чрез директно ламиниране. Дори и най-малкият контакт с течност може да го съсипе;

Мокро почистване е възможно, ако имате следния вид ламиниран паркет:

  • Създаден с помощта на технология за постоянно налягане, влагата абсолютно не се страхува от него;
  • Ламинат, създаден чрез директен печат. Такъв под може да издържи едно мокро почистване седмично, след което трябва да се избърше старателно със суха кърпа;
  • Ламинат, създаден с помощта на високо налягане.

Производителите на ламинат често твърдят, че покритието им ще издържа на влага. Не им вярвайте, те правят това, за да увеличат продажбите. За да тествате ламиниран паркет, купете една дъска и я навлажнете старателно у дома. Ламинатът е подут - изберете друг. Ако не сте имали време да го тествате преди полагане, тогава направете теста на незабележимо място (например под леглото).

Много е важно: от това как е положен паркетът, ще зависи неговата стабилност. Методите "шев към шев и лепило" оставят минимални пропуски между паркетните подове, влагата лесно може да стигне до там и да развали красотата ви. Най-оптималният вариант е методът на заключване на закрепването на дъската.

Ето защо, преди да започнете да почиствате ламината с прахосмукачка, разберете какъв тип покритие имате. Тъй като сте положили ламинат в кухнята, най-вероятно сте се погрижили предварително за всички нюанси (качество на материала, тип крепежни елементи и др.) И пода можете да почистите с прахосмукачка. Основното нещо е да не правите грешка при избора на модел.

Избор на прахосмукачка за ламиниран паркет

Дори и да имате скъп устойчив на влага ламинат, не трябва да поемате риск за пореден път и да излеете кофа с вода върху него.В крайна сметка е напълно възможно фразата „устойчива на влага“ означава леко навлажнен парцал, след което ламинатът ще бъде изтрит със сух парцал. Ако това е вашето положение, тогава прахосмукачката не е вашата възможност. Особено ако сте планирали да купите евтин модел, защото той оставя мокри отпечатъци на пода. За да изберете добра прахосмукачка, няма да е излишно да научите техниката на работа на това устройство.

Измиващата прахосмукачка под въздействието на високо налягане пръска вода, след което я събира обратно, по пътя, поемайки отломки и прах. Ако вашата прахосмукачка има функция за почистване с пара, тогава тя ще отделя пара, това допринася за по-щателно почистване на повърхността. Тази функция е много полезна, ако имате килими или подови плочки. Ако сте покрили пода с ламинат, тогава нямате нужда от функцията за почистване с пара, тъй като може да съсипе дори висококачествено покритие. Горещата пара ще надуе ламинирания паркет и в крайна сметка ще съсипе пода.

Използването на обикновена прахосмукачка за миене е разрешено. Само преди да купите, не забравяйте да проверите за специализирана дюза. Също така проверете инструкциите дали моделът е подходящ за мокро почистване на ламинат. Този модел равномерно пръска влагата и веднага я събира обратно, оставяйки пода сух и не бива да оставя петна.

Ето няколко основни индикатора на прахосмукачките за ламиниран паркет:

  • Достатъчно висока мощност на засмукване (най-малко 450 kW);
  • Ламинатът трябва да е леко навлажнен и да не се залива с вода;
  • Специализирана дюза за ламиниран под.

Когато избирате прахосмукачка, е по-добре да дадете предпочитание на добре известна марка, която е на пазара от дълго време. Тогава определено не е нужно да съжалявате за покупката. Не забравяйте за специализираните перилни препарати за ламинат.

Връщайки се към въпроса си, е възможно да почистите ламината с помощта на прахосмукачка само ако имате висококачествено покритие, което е защитено от вода. В допълнение, прахосмукачката трябва да бъде проектирана за почистване на ламиниран паркет. Но използването на пара за почистване на ламината е строго забранено!

Нови отговори на въпросите на читателите:

Всички отговори
4431 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите