У дома Как да изберем Малки домакински уреди Как да изберем прахосмукачка за ламиниран паркет

Как да изберем прахосмукачка за ламиниран паркет

Днес ламинатът е действителната подова настилка. Приятен гладък под, който има естетичен и модерен вид. Въпреки това, привидно простата повърхност изисква много поддръжка.

Факт е, че ламинираният паркет е много чувствителен към водата. Следователно почистването, по-специално измиването, трябва да бъде нежно и правилно. Има специфични видове, които имат висок праг на устойчивост на влага, но по принцип всички видове ламинат изискват внимателна работа.

Предвид разпространението на този етаж в жилищни и нежилищни помещения, възниква въпросът как да го измиете? За щастие за това има определена техника - прахосмукачки за нежно, но ефективно почистване. Нека разгледаме по-подробно въпроса как да изберем прахосмукачка за пране за ламиниран паркет.

Защо не можете да миете ламината

По-рано отбелязахме, че този тип покритие се страхува от вода. Това е пряко свързано с неговия състав. Изработена е от дърво със специално покритие. При измиване водата попада между пукнатините (ставите) и всъщност остава там. Това води до подуване на дъските и унищожаването им като цяло.

Различните видове ламинат имат различна степен на чувствителност към влага. Но дори и най-устойчивият материал не се препоръчва да се пере по обичайния начин.

 • DPL ламинат - забранено е да се мие като нормален под, това ще доведе до неговата деформация
 • HPL ламинат - счита се за малко по-стабилен от предишния тип, обаче мокрото почистване е разрешено не повече от веднъж седмично.
 • CPL ламинатът се счита за най-издръжливия материал, устойчив на влага. Той се характеризира като водоустойчив.
 • DPR ламинатът е сравнително устойчив на влага, но мокрото почистване също се препоръчва само веднъж седмично.
 • Ламинатът е направен по технологията на кеширане - измиване е напълно невъзможно, разрешено е само химическо чистене или почистване с пяна от съответния препарат.

Безопасна и превантивна мярка срещу унищожаването на ламината поради прекомерна влага е прилагането на специална защита. По-специално, специален мастик се нанася върху чист, обезмаслен под, покривайки с него пукнатините. Дайте време да изсъхне напълно (15 минути). Мастика, предотвратява навлизането на влага в цепнатините, а също така предотвратява микробите да напуснат цепнатините.

Колкото и да е, все още трябва да се почисти по някакъв начин. Ако говорим за вакуумиране, тогава всички видове конвенционални единици (химическо чистене) са подходящи за това.

Мокрото почистване е разрешено не повече от два пъти на всеки няколко дни. За това могат да се използват перални единици. Не всички обаче са подходящи за това почистване. По-специално възможността за използване на тази прахосмукачка за ламиниран под е отбелязана в инструкциите за нея.

Какво да търсите при избора

Както стана известно, не всяка прахова прахосмукачка е подходяща за мокро почистване на ламиниран паркет.Ако решите да купите прахосмукачка с възможност за миене на ламинат, трябва да обърнете внимание на неговите характеристики. По-специално, техническото описание посочва основните му функции:

 • Химическо чистене.
 • Мокро почистване.
 • Почистване на керамично покритие.
 • Мокро и химическо чистене на ламината.
 • Измиване на линолеум.
 • Специална прахосмукачка за плочки и ламинат.
 • Така е.

Тоест, за начало, по принцип трябва да решите, че брифингът позволява измиване на ламинирани повърхности или не.

Понякога не се посочва информация за възможността за приложението му върху ламината, но техническите характеристики позволяват използването на устройството в тази област. По този начин устройство, което може да е подходящо за измиване на ламинат, трябва да отговаря на следните критерии.

 1. Висока мощност на засмукване. За правилното измиване на ламината трябва да бъде избран агрегат със смукателна сила най-малко 300 W, оптимално 450 W. Това е важно, тъй като цялата влага трябва да бъде отстранена, остатъкът му може да има отрицателен ефект върху повърхността. Трябва да се разбере, че силата на засмукване е двадесет процента от общата мощност.
 2. Минималната консумация на почистващ препарат при почистване. Препоръчително минимално пръскане на почистващи препарати. За да измиете ламината, е достатъчно малко пръскане по повърхността.
 3. Размери и тегло. За удобно почистване.
 4. Наличието на специална дюза за удобно и ефективно измиване на ламината.
 5. Наличието на функцията за сушене след мокро почистване.
 6. Какъв е обемът на контейнера, аквафилтър, както и наличието на уред за почистване на въглища.
 7. За да запазите ламината в цялост, е добре устройството да е оборудвано с гумени колела, те да не надраскат повърхността му.

Водата трябва да се напръсква леко, така че да няма време да изтече в пукнатините. И също така, гледайте, че по невнимание няма изтичане от самата прахосмукачка. И в случай на образуване на локви по пода, незабавно избършете със суха кърпа.

Противопоказания при почистване:

 • Прекомерна влага, особено без последващо изсушаване. Ако в прахосмукачката няма функция за сушене, тогава е необходимо да избършете повърхността суха с кърпа след измиване.
 • Приложение за почистване на парни мопове. Мокрото почистване с използване на високи температури няма да доведе до нищо друго освен до разрушаване на повърхността.

Рейтинг на най-добрите модели

Магазините разполагат с голям асортимент от уреди за почистване на самия ламинат. Всички те отговарят на критериите за безопасно мокро почистване. Въпросът как да изберем прахосмукачка за ламинат винаги остава отворен. Това се дължи на факта, че приблизително еднакви единици са представени от редица модели от различни производители. Следователно възниква проблемът, който е по-добре да изберете.

Прегледите на клиентите и заключенията на експертите подчертават най-добрите модели перални прахосмукачки, които отговарят на изискванията за употреба за тази цел.

Томас

Устройството на тази компания, моделът Parkett Style XT, е снабдено с набор от дюзи за меко почистване на твърди повърхности (плочки, ламинат, паркет, линолеум). В същото време подходящ за почистване на меки повърхности (килими и мека мебел).

Позволява мокро и сухо почистване. Снабден с прахоуловител от 6 л, висококачествени HEPA филтри.

Теглото на този агрегат е 8 кг, с мощност 1700 вата и сила на засмукване от 280 вата.

Karcher

Модел SE 5.100 на тази марка прахова прахосмукачка е подходящ за измиване на ламинирано покритие. Лесна за работа, нежно се търкаля. Може да се използва за ефективно почистване на килими и меки ъгли.

С тегло 7 кг. Снабден е с дюзи и набор от почистващи препарати. Мощността на агрегата е 1700 вата, със сила на засмукване 255 вата.

Rowenta

Универсалният модел Turbo Bully RB 839, осигурява сухо и мокро почистване. С малка мощност от 1600 вата, той има добра мощност на всмукване от 390 вата. Разполага с пълен комплект от пет дюзи, включително турбо четка, дюза за миене на прозорци и други. Теглото на този агрегат на френската марка е 7 кг.

Zelmer

Измиващото устройство модел 919.0 ST AQUAWELT, оборудвано с фин филтър, се препоръчва за хора, склонни към алергии.

Специална особеност е енергоспестяващият мотор. Снабден с различни дюзи, подходящи за почистване на различни повърхности. Като цяло този модел е с голямо търсене.

LIBERTON

сравнително лека прахосмукачка модел LVCW 4216 Silver Aqua, с тегло 6 кг. Подходящ за всякакъв вид почистване (сухо и мокро). С мощност 1600 W и смукателна мощност 240 W. HEPA филтрация, с 8 етапа на пречистване. Почиства много добре въздуха, затова е ефективен за страдащите от алергия.

заключение

Други фирми, които произвеждат добри модели от този тип оборудване, включват Lavor, Samsung, Phillips, Nilfisk, Soteco, Cleanfix, Delvir, Electrolux.

Като разгледаме характеристиките и свойствата на прахосмукачките за ламинат, може да се подчертае основните моменти:

 1. Използването на мокро почистване е възможно, при условие че този тип почистване е приемлив за вашия ламинат. Всъщност някои видове покрития обикновено изключват мокрото почистване.
 2. Ако обаче ламинатът позволява мокро почистване, тогава по принцип изборът на прахосмукачки е значителен. И тук за правилния избор е важно да оцените всичките му функции, оборудване и компания, които са в състояние да задоволят всичките ви желания за ефективно почистване.

3475 0


Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите