Как работи овлажнителят

Всички се стремим да създадем комфорт и хармония в дома си. Правим ремонт, пренастройки, редовно почистване, опитваме се да се обградим с красиви неща. Изпитва безопасността на топлина или хлад. Но обръщаме ли достатъчно внимание на чистотата и влажността на въздуха, който вдишваме в стените на нашата къща? Но това е най-важният параметър за нашия комфорт и здраве! И затова сме подготвили за вас статия за устройства, които помагат за поддържане на благоприятен микроклимат, и ние ще ви кажем как работи овлажнителят.

Овлажнители за въздух - какво е това устройство и за какво е това?

Овлажнители за въздух - какво е това устройство и за какво е това

Домашен овлажнител за въздух е предназначен да насища човешката среда с влажен въздух. Особено актуален е проблемът с влажността на въздуха през отоплителния сезон или в страни с постоянен топъл климат.

Защо това е толкова важно? Сухият въздух се отразява негативно на кожата ни, лигавиците, белите дробове и общото състояние на човек. Сухата кожа остарява по-бързо, а също така става по-уязвима от външни влияния. Сухата лигавица причинява значителен дискомфорт, а сухият въздух в белите дробове допринася за развитието на различни патогени, които допринасят за ускореното развитие на белодробни заболявания и появата на усложнения. Гнойният храст, който изсъхва в трахеята и бронхите, пречи на нормалното насищане на кръвта с кислород и в резултат на това се наблюдава кислородно гладуване на тялото като цяло и на мозъка в частност. Човек става летаргичен, неактивен, концентрацията на вниманието и паметта са нарушени. Но сухият въздух е особено вреден за децата, особено бебетата през първата година от живота.

Според изследванията на лекарите, комфортната влажност на въздуха в къща или апартамент е от 40 до 60%, при температура от 18 до 22-24 °. Измерва нивото на влажност на въздуха специално устройство - хигрометър. Един прост овлажнител помага да се постигнат желаните показатели. Ето защо, ако се грижите за здравето и благополучието на семейството си, трябва да помислите за закупуването на такъв ефективен асистент.

Вижте също - За какво е домашен овлажнител?

Какво представляват овлажнителите?

Как работи овлажнителят

И така, вече казахме, че основната функционална задача на овлажнителя е да следи нивото на влагата във въздуха, който дишаме в дома си. Но различни устройства се справят с тази задача по различни начини. Те изпаряват вода, създават влажна мъгла или задвижват въздушни потоци през мокри мембрани. Освен това някои устройства могат да дезинфекцират въздуха, да го наситят с йони, аромати или дори да го почистят от прахови частици и алергени.

Тоест те могат да бъдат разделени на:

  • традиционни или "студени" овлажнители за изпаряване;
  • пара;
  • ултразвукови.

Нека да разгледаме всички тези устройства по ред.

Овлажнители за студена пара

Понякога такива устройства се наричат ​​"въздушни шайби". Техният принцип на работа е прост, те задвижват въздушните потоци през мокри мембрани, като по този начин насищат жизненото пространство на човека с влага. Това е лесен за използване и евтин начин да увеличите нивото на влажност във вашия апартамент или къща.

Те трябва периодично да се мият, но можете да попълните обикновена чешмяна вода. Някои овлажнители имат резервни касети с антибактериално покритие и те също трябва да бъдат сменени. Но най-простите устройства не включват консумативи.

Устройството работи почти безшумно, консумира минимум електричество, но не е в състояние точно да контролира нивото на влажност в помещението. Освен това въздухът ще бъде изчистен от прах, но най-вероятно не от миризми и микроорганизми.

Парни овлажнители

От името най-общо можете да разберете принципа на работа. Такова устройство кипи вода и насища въздуха в апартамент или къща с пари при изпаряване. Съвременните парни овлажнители са изработени от топлоустойчива пластмаса и оборудвани с изолирана отоплителна камера. Електродите кипят вода и след това парата се разпространява в цялата стая. Ако няма достатъчно вода, електрическата верига няма да се затвори и устройството ще се изключи самостоятелно.

Освен това работещият овлажнител на пара ефективно се бори с микроорганизмите във въздуха, защото потоците с гореща пара могат да унищожат повечето бактерии и вируси. Такова устройство често е оборудвано със специален контейнер за ароматизирана течност, например етерично масло, и се използва като аромат за инхалатор.

Но врящата вода изисква значителна консумация на енергия, а горещата пара може да изгори и да навреди на човешкото здраве. Такова устройство не се препоръчва за употреба в семейства, в които децата растат. А спалнята не е най-доброто място за използване на парен овлажнител - бълбукането на водата, когато заври, може да наруши съня ви.

Ултразвукови овлажнители

Именно този вид овлажнител е най-популярен днес. По правило съотношението цена и качество на такова устройство е най-оптималното. Те са надеждни, продуктивни и многофункционални. Нека разгледаме принципа на работа на овлажнител за въздух.

Вътре в устройството е пиезокерамична плоча с никелови електроди. Ток тече през никел, което кара плочата да вибрира с постоянна и висока честота. Резултатът е звукови вълни, които са невидими за ушите ни и са напълно безобидни. Именно звуковите вълни разбиват водата на малки частици и пренасят този воден прах из стаята с помощта на малък вентилатор, вграден в устройството. Можете да сравните действието на ултразвука с бутилка със спрей, която "пръска" въздуха в апартамент или къща.

Тези възможности са най-ефективният и икономичен начин за поддържане на желаното ниво на влага в домовете. Работещите ултразвукови овлажнители консумират минимум електричество и практически не вдигат шум. Резервоарът за вода ще продължи 20-22 часа непрекъснато и ефективно овлажняване на въздуха. Повечето модели са оборудвани с ултравиолетова лампа за дезинфекция на вода и въздух и вграден хигрометър. Трябва обаче да проверите показанията на такова устройство с независим измервателен уред, тъй като хигрометърът в близост до източника на овлажняване не винаги е в състояние правилно да разпознае нивото на влажност във въздуха.

Единственото предупреждение при използване на ултразвуково устройство може да е необходимостта да се налива вътре само преварена или дестилирана вода. В крайна сметка солите, които са богати на чешмяна вода, ще оставят белезникави петна по мебелите. И с тях не е толкова лесно да се бориш. Можете обаче да закупите ултразвук с вградени филтри и омекотители за вода, тогава въпросът за дестилацията или кипенето ще изчезне сам.

Вижте също - Грижи и почистване на овлажнител за въздух "Направи си сам"

Как да изберем най-добрия овлажнител?

Дали вашият електронен асистент ще бъде „горещ”, „студен” или „ултразвуков” зависи от вас. Но има няколко общи препоръки, които ще ви помогнат да направите оптималния избор на овлажнител за домашна употреба:

  1. Изберете устройство "с марж", по-добре е, ако е проектирано за големи площи от размера на стаята ви.
  2. Обърнете внимание на неговата консумация на енергия.
  3. Доверете се на надеждни марки и марки - тогава имате право да разчитате на надеждно и трайно устройство. А в случай на повреда, той може бързо да бъде поправен в специализиран сервизен център.
  4. Обърнете особено внимание на експлоатационната безопасност. Системата за автоматично изключване, сензорите за водно ниво, блокирането в никакъв случай не са излишни функции. Дайте предпочитание на модели с пречистватели за вода и въздух и филтри.
  5. Слушайте внимателно работата на бъдещата си покупка, защото живеете с него и дори спите. По-точно, да спите, докато това устройство работи. Ще ви бъде ли удобно близо до такъв източник на шум? Понякога шумът и равномерното осветление на дисплея могат да попречат на пълното отпускане на възрастни и деца и в резултат на това полезното устройство като цяло се изпраща на рафта вместо ефективна помощ.

Уверете се, че сега знаетекак работи овлажнител, ще ви бъде много по-лесно да изберете ефективно и изгодно устройство за поддържане на здравословен микроклимат. Изберете разумно и се наслаждавайте на чист и хладен и най-важното - влажен въздух в стените на вашия дом. Здраве и хармония на нашите читатели!

Вижте също - Рейтинг на пречистватели и овлажнители за въздух за дома

2771 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите