У дома Правила за работа Климатична техника Ползите и вредите от домашните овлажнители за въздух

Ползите и вредите от домашните овлажнители за въздух

В тази статия ще говорим за такъв предмет от домакинството като овлажнител. Това не е новост, защото това устройство се появи много отдавна. Но тя придоби широка популярност едва наскоро. И това е само защото лекарите го препоръчват. Казват, че сухият въздух е вреден за здравето. И в къща, в която има деца, това не трябва да се допуска ... Добър или лош е овлажнителят? Или може би това е теория на конспирацията? Нека да го разберем.

Плюсове за овлажнител 

ултразвуков овлажнител

Сухият въздух в апартамент е вреден. Особено за деца. Както си спомняте от курса на анатомията, бебетата имат много по-бърз метаболитен процес от възрастен. Следователно, те генерират повече топлина. Регулирането на температурата в по-голямата си част става с помощта на белите дробове и отчасти през кожата.

Е, ако във въздуха няма достатъчно влага, какво тогава трябва да регулират тези органи? Тук се случва следното. Детето губи много течност с потта, кръвта се сгъстява и това може да доведе до различни заболявания. Жителите на „сух“ апартамент също могат да развият астма, ринит, синузит, пневмония и др.

За да сте здрави за вас и вашето дете, лекарите препоръчват да инсталирате овлажнители. Разбира се, нивото на влажност в помещението е изключително важно, но дали единиците, които го поддържат, са толкова полезни?

Вижте също - Как работи овлажнителят

Аргументи срещу овлажнител 

овлажнител

Защо да инсталирате овлажнител? Отзивите казват, че има полза. Но има и недостатъци. Да поговорим за тях. 

  • Парни овлажнители. Изключително опасен предмет. Първо, можете да се изгорите. На второ място, той излъчва топъл въздух, който заедно с нагревателя повишава температурата в помещението, като го прави "горещ" и "мокър". Нещо подобно на тропическия климат се създава в стените на вашия апартамент. Това може да навреди както на вас, така и на вашето семейство. На трето място. Такава единица изисква специално поставяне. Ако го поставите до стена, можете веднага да се сбогувате с тапета си.
  • Студени овлажнители. Това е класика от жанра. Те се считат за най-добрият вариант. Такова устройство е едновременно овлажнен и почистен въздух. Процесът на работа на устройството изглежда така. Устройството поема въздух от стаята, предава го през филтри и с помощта на вентилатор го връща обратно вече мокро. Но често собствениците на такива устройства забравят, че с течение на времето живите организми започват да се размножават върху филтрите, които с този влажен въздух се настаняват върху лигавицата и навлизат в белите дробове. Следователно периодично същите тези филтри трябва да се променят. Колко често? Това обаче е написано в паспорта на устройството.
  • Ултразвукови овлажнители. По принцип това е уникална гама от устройства, които, честно казано, са поразителни в своята безполезност. Нещо повече, ултразвуковият овлажнител може да бъде вреден. И затова. Овлажняване става чрез изхвърляне на вода от устройството. Да да. И заедно с частиците вода, които се разпръскват по страните, всичко, което се съдържа в тази вода, попада във въздуха. В края на краищата наливате вода от чешмата в устройството, което е нежелателно дори да се мие и още повече да се пие.

Получил овлажнител у дома, вие сте се сдобили с още едно „главоболие“, което изисква постоянно наблюдение. В крайна сметка влажният въздух е добър, но само умерено влажен. Така че сега ще трябва постоянно да следите нивото на влага в стаята, в противен случай апартаментът ви ще се превърне в разсадник за гъби (и това е поне).

Вижте също - Направете овлажнител със собствените си ръце

Митове за овлажнители

как да изберем овлажнител

Да купувам или не да купувам овлажнител? Каква е употребата и вредата от това устройство? Отзиви и мнения на лекарите за устройството и неговата нужда? Тези въпроси постоянно се въртят в главата на всеки, който се грижи за здравето си. И ако ползите и вредите от устройството са повече или по-малко ясни, тогава с прегледите на специалисти ... Нека да видим с какви митове за овлажнителя е запълнено информационното поле и какво казват експертите за това.

мит 1. Овлажнителят причинява болки в гърлото 

Самият овлажнител не причинява болки в гърлото. Но влажността е над 80% - да. Оптималното ниво на влажност в стаята е 45-60% за възрастен и 50-70% за дете.

мит 2. Единицата не е справя със задача 

Разбира се, овлажнителят няма да даде никаква полза, ако е грешен. Изберете устройство според капацитета му и го съпоставете с зоната, която ще бъде овлажнена. Ако в паспорта на звеното пише, че той оптимизира климата на площ от 15 квадратни метра, тогава в стая от 25 квадратни метра това ще бъде напълно безполезно.

Мит 3. Овлажнителите са опасни за децатата

Опасен е само един вид овлажнител - пара. Топлата пара може да изгори дете. Следователно такова устройство трябва да бъде в зона, недостъпна за бебета.

Мит 4. Овлажнителят не е евтин. 

Самото устройство не е скъпо, но консумативите (филтрите) могат да ви струват стотинка. Да да. Не можете да се измъкнете от това. Филтрите трябва да бъдат сменени. Друг въпрос е колко често. Прочетете инструкциите и планирайте бюджета си предварително. Не забравяйте, че здравето е на първо място.

Овлажнител и бебе

Овлажняване на въздуха е една от основните отговорности на добрите родители. Всъщност, за пълно развитие бебето се нуждае от оптимален режим на влажност на въздуха. Но много родители отказват това устройство, смятайки го за безполезна и опасна покупка.

Вижте също - Как да изберем най-добрия обезвлажнител за вашия дом

Как да използвате, за да не навредите

как да използвате овлажнител

Ако сте купили овлажнител, първото нещо, което трябва да направите, е да прочетете инструкциите. След като сте проучили напълно съпътстващата документация, включете и използвайте устройството. И не забравяйте да запазите тази статия, ако изведнъж забравите основните правила за работа. Между другото, ето ги:

  • запознайте се с документацията;
  • устройствата от ново поколение обикновено са оборудвани с хигростат - устройство, което помага да се контролира нивото на влажност в помещение. Ако не, вземете хигрометър. И не забравяйте, че оптималната влажност на закрито е 45-70%.
  • дори да имате овлажнител, не забравяйте да проветрите района. И, разбира се, поддържайте температурен режим от 20-24 градуса.
  • овлажнителят трябва да се грижи. Изтрийте праха, сменете филтрите.
  • Инсталирайте парни овлажнители на място, недостъпно за деца.

На това, може би, всичко. Добър или лош въздушен овлажнител - проблемът е решен. Ако искате да закупите подходящо устройство за себе си, не трябва да правите избор въз основа на потребителските отзиви. Въпреки че можете да научите нещо за себе си. Насладете се на пазаруването.

Вижте също:

12389 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиенти