У дома Правила за работа Климатична техника За какво е домашен овлажнител?

За какво е домашен овлажнител?

Трябва ли да си купя овлажнител, за какво е предназначен? Този домакински уред все още не е широко разпространен в дома ни и изобщо не се чува. Ако попитате хората за какво им е необходим овлажнител и за какво се хранят, мнозина ще го отхвърлят и ще кажат, че е нужен на онези, които някъде нямат пари.

Но, повярвайте ми, това изобщо не е вярно! Овлажнителят е необходимо нещо и в тази статия ще ви го докажем.

Какво ниво на влажност е оптимално за тялото

Какво ниво на влажност е оптимално за тялото

Знаете ли, че през зимата нивото на влажност в апартаменти с централно отопление е точно същото като в пустинята Сахара? А понякога дори и по-ниска! И това, не по-малко, но три пъти по-малко от нормата, която трябва да бъде в границите от 45-60%.

Да, не се изненадвайте, това е истината. Там нивото на влага се поддържа в рамките на 25%, а в нашите апартаменти през зимата - същите показатели. И както вероятно знаете, можете да умрете от дехидратация в пустинята за някои 5-6 часа. Разбира се, ситуацията там се влошава от невероятната жега, която няма в апартамента. Разбира се, няма опасност да умрат за хора с такива първоначални данни, но това не означава, че такова ниво на влажност не е вредно за здравето. Вредно и как! Човешката кожа е 70 процента вода. И тялото ни е проектирано по такъв начин, че трябва да изразходва влага, както вътре, така и директно от въздуха, през кожата. Като растения, наистина.

Но в съвременните условия това е напълно нереалистично, тъй като през по-голямата част от деня човек е в сухо помещение, у дома или на работа. И там е невъзможно да се пресъздаде идеална влажност, абсолютно. Проветряването няма да увеличи влажността дотолкова, че тялото да събере необходимото количество влага отвън. И какво прави човек, за да компенсира тази загуба? Разбира се, той пие повече от нормата. И това не е съвсем панацея, защото кара бъбреците да работят в по-интензивен режим, което води до износването им, не можете да кажете друго. Ами бъбреците ... Всички органи не работят по предназначение на природата. И колкото по-бързо стареят вътрешните органи, толкова по-кратък живот става.

И така, разбрахме защо е необходима нормална влажност. А сега нека да видим какви външни ефекти можете да наблюдавате, ако не се поддържа на правилното ниво.

 • Суха лигавица - това затруднява дишането, носната кухина естествено не почиства въздуха от прах. Също така лигавицата на окото изсъхва. Толкова за болката в тях, ето умората, това е загубата на зрение в ранна възраст.
 • Суха кожа - това води до ранни бръчки.
 • Чупливостта на косата и ноктите - като правило, това е резултат от дехидратация, а не липса на необходими минерали.
 • Обща летаргия и сънливост - така тялото реагира на хронична дехидратация.

Като цяло, ако започнете да давате на тялото си необходимото насищане с влага, тогава ще подобрите не само вътрешното състояние, но и външно ще изглеждате много по-свежи и по-млади. Кожата ще блести, косата ще блести, ще се появи жизнерадост.

Ето защо имате нужда от овлажнител у дома, както виждате.

Вижте също - Йонизатор на въздух - добър или лош?

Какво друго повлиява положително нормалната влажност?

Какво друго повлиява положително нормалната влажност?

Но, представете си, не само хората страдат от недостатъчна влажност! За закупуването на овлажнителя ще кажат „благодаря”: домашни любимци, стайни растения и дори книги и мебели!

Ето нормите за оптимална влажност за всички жители на вашия апартамент:

 • Хора - 45-70%
 • Цветя - 55-75%
 • Книги, антики - 40-60%
 • Мебели, картини - 40-60%
 • Домакински уреди - 45-50%

Цветята, които отглеждаме на перваза, обикновено идват от тропиците. А за тях да са на горещ прозорец е напълно неудобно! Ще отнеме буквално седмица от началото на приложението на овлажнителя и ще видите резултата със собствените си очи. Листата ще се засилят, ще започнат да блестят и растението ще премине в интензивен растеж.

И останалите, неодушевени предмети, няма да се променят на външен вид, но експлоатационният им живот ще бъде по-дълъг. Това се отнася особено за антични публикации, книги, картини и всякакви дървени предмети.

Вижте също - Грижи и почистване на овлажнител за въздух "Направи сам"

Какви видове овлажнители съществуват

Какви видове овлажнители съществуват

Надяваме се, че успяхме да ви убедим, че овлажнителят е полезно нещо. А сега нека поговорим за тях по-подробно, така че да отидете в магазина с вече находчиви знания и да купите точно това, което ви трябва. И така, какво е овлажнител за дома и други помещения?

Те са от няколко вида:

 • Студен овлажнител
 • Парен овлажнител
 • свръхзвуков

И всеки от тях е добър по свой начин. Всеки от тях е нащрек за здравословен въздух в апартамента.

Студен овлажнител - най-евтиният и лесен вариант. Той овлажнява въздуха и в същото време го почиства от прах, бактерии и всякакви микроскопични акари, поради факта, че въздухът се задвижва през специален филтър.

Но може да се счита за значителен минус, че изисква изливане на пречистена вода в нея. И ти трябва, за една нощ, около 5 литра! Следователно сами виждате, че играта не си струва свещта.

По-добре е първоначално да вземете нещо по-скъпо, но не можете да харчите пари за закупена вода.

Парен овлажнител - Тази опция е по-скъпа, но изпълнява две функции. Може да работи като обикновен овлажнител или като инхалатор! Доста удобно, разбира се. Но, и не без недостатъци. Този тип издава вряща пара, което означава, че не е безопасно да се поставя такова нещо в къща, в която живеят децата.

И плюс към това, те консумират повече електроенергия от студените. Но тогава можете да напълните водата от чешмата.

Ултразвуковите овлажнители са най-популярните, не много евтини. Но големият им плюс е, че те консумират много малко енергия, влажен облак излиза от него студено и може да се налива вода, както дестилирана, така и обикновена. Това вече зависи от избраната марка.

Вижте също - Как да изберем най-добрия обезвлажнител за вашия дом

Какво да търсите при покупка

 • Потърсете модели, в които можете да пълните обикновена вода
 • Не приемайте онези модели, при които няма автоматично изключване
 • Опитайте да вземете с най-малкия обхват на шума
 • Не купувайте артикули от непроверени марки

Вижте също - Как да изберем перфектния климатик за вашия дом и апартамент

Къде да поставите овлажнител в апартамента и как да го използвате

 • Така или иначе не можете да поставите овлажнител. Е, така или иначе, влага. Следователно, от електрически уреди - не по-малко от метър по-нататък! И по-добре - за всички двама.
 • По време на работа не забравяйте да затворите прозорците. В противен случай влагата ще излезе на улицата мигновено.

Е, това изглежда е всичко, което искахме да ви кажем. Надяваме се, че въпросът „защо ви е необходим овлажнител за въздуха у дома“ вече не ви притеснява, вече знаете всичко!

Вижте също:

2720 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите