У дома грижа Климатична техника Грижи и почистване на овлажнител за въздух "Направи си сам"

Грижи и почистване на овлажнител за въздух "Направи си сам"

Вероятно за никого не е тайна, че водата в нашите кранове е толкова твърда, че всички домакински уреди са покрити с покритие, което пречи на нормалното им функциониране. В тази статия ще ви покажем как да почистите своя овлажнител.

Колко бързо се натрупва плака върху овлажнител?

Колко бързо се натрупва плака върху овлажнител

Плака се образува толкова бързо, колкото в нея се излива твърда вода. И буквално след десет дни вътрешностите му са покрити с мащаб.

Разбира се, има кардинален метод за решаване на този проблем, а именно просто отказ да се използва вода от чешмата. Напълвайки с пречистена или дестилирана вода, няма да има плака, но ... Скъпо е! Само за една нощ овлажнителят консумира до пет литра вода. Сега, пребройте сами: умножаваме тридесет дни по цената на десетлитровата бутилка вода, тъй като това е колко трябва да излеете в нея на ден.

Ако цената изобщо не ви притесни, значи очевидно сте подземен милионер. Но за обикновените хора с много среден доход подобни разходи са напълно безполезни. И за тях е по-добре да почистват овлажнителя веднъж на седмица и половина, отколкото постоянно да правят касови апарати за търговците на вода.

Вижте също - Как да изберем най-добрия обезвлажнител за вашия дом

Какви са последствията от мръсен овлажнител?

Какви са последствията от мръсен овлажнител?

Овлажнителят, като всяко друго устройство, не понася чужди образувания по тялото си. Солите на тежките метали се прилепват плътно и ако не го почистите навреме, тогава ще бъде проблематично да се изстържете от тази кора.

И колкото по-дебела е кора, толкова повече електроенергия консумира устройството. Но освен това, качеството на влажния въздух ще бъде много по-лошо!

Освен това, ако овлажнителят не се почисти, в него ще се настанят бактерии, мухъл и плесен. Но това вече е сериозен проблем. Гъбичка, хваната в белите дробове, може да създаде големи здравословни проблеми на собственика на устройството, вместо да укрепи здравето му чрез генериране на идеален микроклимат.

Гъбичната пневмония на белите дробове е сериозно заболяване. И се развива изключително поради факта, че човек вдишва въздух, наситен с гъбични спори.

Такава инфекция просто събаря хора със слаб имунитет, възрастни хора, деца или такива с астма. Като цяло, това е точно целевата аудитория, която най-често купува овлажнители за въздух, за да засили техния слаб дихателен апарат.

И най-важното е, че е много по-трудно да се излекува такава болест от обичайната вирусна пневмония. Ето защо - не бъдете мързеливи и не се шегувайте с това! Навременното почистване на овлажнителя не е проста прищявка, а необходимост.

Вижте също - Направете овлажнител със собствените си ръце

Видове овлажнители и особености на замърсяването на всеки от тях

Както писахме в предишната статия, има три типа овлажнители:

  • Студ
  • пара
  • свръхзвуков

Най-вече парните овлажнители са подложени на образуването на плака от соли на тежки метали, поради факта, че водата в тях постоянно кипи. Но, образуването на мухъл и гъбички там е почти невъзможно.

Въпреки че, ако не го използвате и го оставите изключен за няколко седмици, но напълнен с вода, тогава мухълът ще започне там.

Така че, парата е по-податлива на солеви отлагания, а студът и ултразвукът - повече мухъл и плесен. И съответно с мащаба трябва да се работи с някои методи, а с гъбички - с други.

Как да почистите овлажнителя от плака

Как да почистите овлажнителя от плака

Премахването на камъни от овлажнителя е съвсем просто, ако е на пара. Достатъчно е да поставите лимонена киселина в резервоар с вода и да я поставите за пускане, оставете да ври половин час. Единственото нещо, което ще трябва да бъде изнесено на балкона, тъй като дишането на въздух с киселини е съмнително удоволствие. Да, и е вредно.

Други видове овлажнители не кипят, така че почистването ще отнеме повече време. Разтвор на лимонена киселина просто се излива в техните резервоари и се оставя за най-малко дванадесет часа. След това изплакнете овлажнителя много внимателно с обикновена вода.

По принцип, ако почиствате тези устройства на всеки 10 дни, тогава не се образува голям слой плака. И в такива случаи просто трябва да се измиете с четка за зъби, с почистващ препарат, резервоар и дюза.

Вижте също - Ползите и вредите от домашните овлажнители за въздух

Как да премахнете гъбичките от овлажнител

Ако отдавна не използвате устройството, но след отваряне на овлажнителя за въздух установите, че стените са покрити със слой от гъбички, тогава трябва да го почистите веднага.

Изплакването с обикновена вода няма да доведе до нищо. Необходимо е да го измиете обилно с гореща вода и перилен препарат. След това изплакнете с вряла вода и след това изсипете разтвор от лимон в него и изплакнете обилно в края на процедурата.

След това гъбата определено няма да има и най-малък шанс за размножаване!

Вижте също - Как да изберем перфектния климатик за вашия дом и апартамент

Как правилно да използвате овлажнител

Няма да ви кажем, че трябва да излеете чиста вода в нея, тъй като тя е скъпа и нереалистична. Но, можем да ви посъветваме едно нещо: да почиствате устройството на всеки 10 дни.

Освен това, ако заминавате някъде, не забравяйте да освободите пречиствателя от останалата вода и да го избършете на сухо. В този случай тя не образува зловеща мухъл и не се нуждае от цялостно почистване при пристигането си.

Е, сега знаете как да почистите овлажнител от мащаб и гъбички, а сега идеалният ви микроклимат в къщата няма да бъде нарушен от никакви бактерии!

Вижте също:

3813 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите