У дома Ремонти Климатична техника Направете овлажнител със собствените си ръце

Направете овлажнител със собствените си ръце

Имате нужда от овлажнител, но не знаете кой да купите? Има изход! Включете остроумието си, вземете "ненужни" неща и действайте. Но първо препоръчваме да прочетете тази статия, за да научите как сами да си направите овлажнител. И ... започна!

Батерия + бутилка = формула за оптимален климат на закрито

как да направите овлажнител със собствените си ръце

Идеалната влажност вътре в жилищните (и не само) помещения трябва да бъде 40-70%. Такъв микроклимат може да бъде осигурен не само от закупени единици, но и от домашни такива. Например, можете да направите овлажнител със собствените си ръце на отворена батерия. Но има едно условие. Батерията не трябва да бъде „скрита в стената“. 

По принцип схемата на работа на това устройство е доста проста, така че няма да имате никакви трудности при неговото изпълнение (поне, не бива). Така че, за да работите, трябва:

 • пластмасова бутилка с обем 1,5-2 литра;
 • широка скоч лента;
 • марля метър;
 • дрехата.

Вижте също - Ползите и вредите от домашните овлажнители за въздух

Овлажнител за пластмасова бутилка

овлажнител от пластмасова бутилка

Овлажнител от пластмасова бутилка се прави бързо, а ефектът, който получавате, е точно същият като от магазин.

 1. Дръжте контейнера хоризонтално. Изрежете правоъгълник 12x7 см отстрани, където дванадесет са дълги, седем е ширина.
 2. Сега трябва да прикрепите конструкцията към тръбата (можете да направите това с помощта на парчета плат или въже), която се отдалечава от батерията. Дупката, която изрязвате, трябва да бъде строго под тръбата. За да предотвратите преобръщане на овлажнителя, залепете местата, където тъканта докосва бутилката с тиксо.
 3. Сгънете марля "наденица" с дължина един метър и десет сантиметра ширина.
 4. Спускаме единия край на "марлевата наденица" в изрязания от вас прозорец, а с втория увиваме тръбата, върху която е разположена цялата тази конструкция. За да подсилите ефекта, можете да направите няколко от тези марлеви „колбаси“.
 5. Напълнете устройството с вода, за да го стартирате.

Вижте също - Грижи и почистване на овлажнител за въздух "Направи сам"

Домашен овлажнител от скрап материали

домашно овлажнител

Направата на домашен овлажнител за въздух е много по-лесно, отколкото изглежда на пръв поглед. Например, можете да вземете сладки малки керамични вази, да излеете вода в тях и да ги прикрепите към акордеона на нагревателя. Както красиви, така и полезни за микроклимата и, следователно, за здравето.

Но може да се случи, че сте „обхванати“ от мързел или настроението за търсене на „всевъзможни вази“ просто няма. И има изход! Просто окачете метална кутия на батерията. Налейте вода в нея и това е всичко. Можете да използвате и две консерви! Докато единият преминава през процеса на почистване, вторият работи. Но това устройство не трае вечно.Щом топлината се изключи, трябва да се сбогувате с него.

Кофа и експандирана глина - ключът към здравословния микроклимат

кофа овлажнител

Как да направите самото устройство, което ще осигури овлажняване на въздуха? Да, толкова лесно, колкото обстрелването на круши! Ако имате кофа и експандирана глина, можете да създадете свой собствен овлажнител, който не само дава, но и абсорбира влагата.

Ще имаш нужда:

 • Четири кофи "мрежа" (нещо като тези, използвани в офисите за отпадъци). Две големи, две малко по-малки (говорим за размер);
 • кофа от дванадесет литра (идеално);
 • аквариум помпа;
 • компютърен 14-сантиметров охладител;
 • сешоар с висока температура;
 • разтягане, направено от пластмаса.

Е, сега нека да започнем.

 1. Лепим заедно най-малките кофи. Това може да стане или с домакинска сешоар, или с крепежни елементи.
 2. Сега трябва да направите същото с големи кофи, след като поставите там вече залепени малки кофи.
 3. След това изрежете дупка в конструкцията и направете капак. Заспиваме разширена глина. Материалът трябва да бъде с такъв размер, че да не се разлива от мрежестата кофа. Свърши ли?
 4. Е, сега вземаме 12-литрова кофа. Поставете аквариумната помпа на дъното й и разширете тръбите си до горната част на мрежестата кофа. Е, сега инсталирайте пластмасовия пръстен с дупки.
 5. Стигнахме до най-трудната част от работата - инсталирането на охладителя. Че той ще бъде „тялото“, което ще накара разширената глина да се „разбърква“ и да овлажнява пространството. Тук ще ви трябва същата изобретателност и лепяща лента.

Вижте също - Как да изберем най-добрата въздушна сушилня за дома

Важно:

За този тип овлажнител е важно експандираната глина да е с високо качество. Преди да го напълните в устройството, не забравяйте да го изплакнете под течаща вода.

Пак пластмаса 

овлажнител от пластмасова бутилка

Вече нещо и всеки има достатъчно пластмаса във фермата. Ето защо, помислете за друг пример за домашно овлажнител със собствените си ръце. И така, този път ще говорим за устройство, което ще ни даде ефекта на студена пара.

Ще имаш нужда:

 • пластмасова бутилка с десет литра:
 • широка лепяща лента;
 • компютърен охладител.
 1. Отрежете шията в бутилката, така че охладителят да се побере там.
 2. Сега прикрепяме охладителя към шията. Или лента с тиксо. Или направете крепежни елементи.
 3. Включете охладителя.

Това е всичко. Както можете да видите, няма нищо сложно. Както се казва, евтин и весел Дж.

И още малко пластмаса

Направи си овлажнител за въздух

Е, тъй като вече сме взели, трябва да развием изцяло производството на „креативни“ овлажнители. Сега предлагаме да използвате пластмасови тави за съхранение на храна. Такова „освежаващо“ устройство е малко по-сложно в дизайна, но много по-ефективно от предишното.

Ще имаш нужда:

 • голяма пластмасова кутия от 30 литра така;
 • по-малка тава, винаги мрежеста;
 • марля;
 • въдица / жица;
 • вентилатор.

Приготвили ли сте се? И сега нека да се занимаваме с майтап!

 1. Закрепете жицата / въдицата към мрежестата тава, така че да бъде опъната.
 2. Закачаме марля на въдицата, така че да достига дъното на тавата. Между другото, вместо марля, можете да вземете превръзка.
 3. Налейте вода в голяма тава и сложете дизайна си в нея, така че краищата на марлята да се намокри.
 4. Сега изрязваме дупка с диаметър на вентилатора в капака на голям съд и поставяме в него „ветрогенератор“.
 5. Поставете капака върху получената структура и включете вентилатора.

Честито! Току-що сте изградили универсален овлажнител със собствените си ръце. Такова домашно устройство работи тихо. Следователно няма да почувствате никакъв дискомфорт. Консумацията на вода е средно един и половина литра за шест часа. Ще изразходвате около 6 литра на ден. И това е при условията на непрекъсната работа. Съгласете се, това е доста икономично нещо.

Подовият вентилатор се завърта

вентилатор овлажнител

Този метод е предназначен за онези, които просто са твърде мързеливи, за да направят нещо: отидете в магазина за овлажнител, прекарайте време в търсене в интернет и още повече, направете го сами. Но искате свеж въздух! Има изход!

 1. За да започнете, намерете килим у дома.
 2. Намокрете го (не забравяйте да изцедите).
 3. Вземете подов вентилатор.
 4. Прикрепете тази мокра рогозка към тръбата (поставете я малко над височината на подовия ви торнадо).
 5. Спрете това, което имате над вашия фен.
 6. Включете вентилатора.

Свършен! Сега микроклимата във вашата стая ще бъде в нормални граници. Но не забравяйте периодично да навлажнявате постелката. И да, тогава най-вероятно ще трябва да го изпратите (постелката) в кошчето. Малко вероятно е, че ще издържи такава "глава" от сол и ръжда.

Вместо епилог

Разбира се, да се изброят всички начини за създаване на уникални овлажнители е просто невъзможно, затова се свързваме с вас, скъпи читатели. Ако можете да измислите нещо още по-оригинално по темата „как да си направите овлажнител със собствените си ръце“, не забравяйте да споделите в коментарите своите „рецепти“ за здравословен климат. Очаквам!

Е, това вероятно е всичко! До следващия път!

Вижте също:

5480 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите