Как да използвате инхалатор

Като цяло как да използвате инхалатора можете да намерите в приложените към него инструкции. Методите за всеки тип са различни. Но, ще бъде по-добре, ако преди да отидете в магазина, вече имате някаква представа как работят. В този случай вече ще търсите само устройството, което ви подхожда според метода на работа.

За какви респираторни заболявания се препоръчва инхалатор?

парен инхалатор

Инхалаторът е прекрасно изобретение, което помага за бързо излекуване на много заболявания на дихателните пътища. Разбира се, не можете да го наречете панацея, ако имате вирусна инфекция. Трудно можете да се справите без антибиотици. Но инхалаторите значително облекчават общото състояние и облекчават симптомите, които причиняват много неприятни усещания.

Ако обаче нямате вирусна инфекция, а обикновена настинка или лека кашлица, тогава самият инхалатор е в състояние да преодолее болестта и да попречи на преминаването й в по-сложна форма.

И така, ето списък на заболявания, при които вдишването е много желателно:

 • ринит
 • Синузит
 • Frontite
 • Синузит
 • възпаление на сливиците
 • фарингит
 • Всички видове бронхити
 • Бронхиална астма
 • трахеит
 • ларингит

Както можете да видите, почти всички респираторни заболявания се лекуват с инхалатори. За всеки вид заболяване се препоръчват добавки към инхалатора на всякакви лекарства. Но ще бъде по-добре, ако се консултирате с вашия лекар, тъй като формите на всяко заболяване са различни и самолечението може да не доведе до резултати или дори да изостри ситуацията.

Вижте също - Как да използвате орален иригатор

Общи препоръки за употреба

препоръки за употреба

 • Използването на инхалатора при висока телесна температура е строго забранено
 • По-рано от 1,5 часа след хранене не трябва да се правят инхалации
 • След процедурата за инхалация, 1 час - не излизайте навън, не яжте, не говорете
 • В пулверизатора (компресорен инхалатор) е строго забранено използването на маслени продукти, тъй като има голяма вероятност частици да навлязат в белите дробове, което провокира маслена пневмония. Също така е невъзможно да се използват билкови инфузии в него, устройството не е проектирано за това, ще се запуши и ще се провали
 • Общият курс на лечение с инхалация продължава от 5 до 10 дни
 • Готовите, отворени разтвори за инхалация се съхраняват в хладилника, но не повече от един ден. Ако е необходимо, загрейте до стайна температура и използвайте.
 • Не го използвайте по-често от 5-6 пъти на ден. Интервалът между процедурите трябва да бъде най-малко 1,5-2 часа.
 • Продължителността на инхалацията е около двадесет минути, вече не се препоръчва.
 • Ако лекарят е предписал няколко различни лекарства, тогава трябва да се спазва правилния ред на вдишване. Първата инхалация - с бронходилататорно лекарство, след 1,5 часа - с лекарство, което премахва храчките, а след още 1,5 часа - антибиотик или антисептик.

Вижте също - Редовен иригатор SPA DENT и носна напоителна система REVYLINE NASAL 300

Каква е оптималната температура на парата за процедурата?

Парата на стайна температура - помага много добре, когато носната лигавица е подута и дишането е напълно невъзможно.

Топлата пара, от друга страна, разширява кръвоносните съдове, увеличава кръвообращението, намалява спазмите и премахва храчките.

Видове инхалатори и как да ги използвате

видове инхалатори

Сега на пазара има три вида от тях и всеки е добър по свой начин. По-долу ще разгледаме всеки от тях по-подробно.

 • пара
 • компресор
 • свръхзвуков

Най-популярният от тях е компресор, така нареченият пулверизатор. Добре е, защото в него можете да добавяте лекарства, докато в парната, само отвари от билки. И ултразвуков е добре, разбира се, но много малко могат да си го позволят. Най-добрият инхалатор за деца е, разбира се, ултразвуков. Но компресорът също е доста подходящ.

Защо ултразвук? Защото е напълно мълчалив и това е гаранция, че детето няма да се страхува от процедурата.

Как да използвате парен инхалатор

използване на парен инхалатор

Паровият инхалатор доставя въздух, загрят до 55 -65 градуса. Трябва да вдишвате бавно, за да не изгорите лигавицата. Добавянето на различни билки или масла към течността е силно препоръчително. Няма смисъл да добавяте лекарства, тъй като ефектът им се неутрализира от висока температура.

Не използвайте парен инхалатор, ако имате сърдечно заболяване, бронхиална астма или туберкулоза. Освен това използването на инхалатор с топла пара е забранено при повишени температури.

Как да използвате ултразвуков инхалатор

Този инхалатор е проектиран по такъв начин, че пръска лекарството, излято в него с най-малък прах и лесно го носи дълбоко в дихателните пътища.

Изсипете препоръчаното лекарство (разтворено във физиологичен разтвор) в него, нанесете плътно маската или мундщука върху лицето или устата си. Вдишвайте, докато лекарството изтече. Това обикновено отнема около 10 минути.

В никакъв случай не добавяйте масло или билки, то ще се провали веднага, тъй като не е предназначено за такива вещества, те имат доста големи частици, когато се напръскват.

Как да използвате компресорен инхалатор (пулверизатор)

Тук има същите правила като при ултразвуков инхалатор. Разликата при тях е малка: компресорът е по-шумен и има по-голям размер. И те действат точно така. Не е много ясно защо ултразвуците са по-скъпи ... Освен това, като се има предвид, че абсолютно всички лекарства са подходящи за компресора и селективно за ултразвука.

Народни средства за инхалация

народни средства за инхалация

Използването на парен инхалатор, разбира се, в този случай не е пълно без стари и изпитани във времето рецепти.

За да премахнете храчките: разтворете 4 чаени лъжички сода в литър вода. Или заменете този разтвор с минерална вода.

Болки в гърлото, сливици: изцедете сок от лук или чесън, разбъркайте с вода и използвайте инхалаторен разтвор.

Също така, инхалациите на картофения бульон се оказаха забележителни.

Отвара от игли от лайка или бор също е добро лекарство, но можете да закупите в аптеката специална колекция от техните билки за тези цели.

Инхалаторни лекарства

Най-добре е, ако е предписано от лекар. Всяко лекарство е подходящо за инхалации:

 • бронходилататори
 • микотични
 • Антисептици
 • Антибиотици

Въпрос е само на дозировката и почивките между процедурите. Да предположим, че ако състоянието ви не е сериозно, тогава няма смисъл да използвате антибиотик, антисептик и муколитик са напълно достатъчни. Ако не искате да отидете на лекар, тогава поне се консултирайте с фармацевт от аптека, той ще избере най-добрия вариант за вас.Само не забравяйте да ги помолите да ви предложат вътрешни аналози на вносни лекарства - те са пет пъти по-евтини.

Във всеки случай не забравяйте за реда, за който писахме по-горе.

Сега знаете как да използвате инхалатора правилно. Но все пак искаме да се наложи да правите това по-рядко. Не се разболявай!

Вижте също:

35272 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите