У дома Правила за работа Малки домакински уреди Как да използвате производител на кисело мляко

Как да използвате производител на кисело мляко

Хората все повече се отдалечават от закупените от магазини и изкуствено приготвени храни в полза на домашно приготвени и органични храни. Дори такъв млечен продукт като кисело мляко започна да се приготвя у дома. Можете да направите това с устройство, наречено производител на кисело мляко, което напоследък става все по-популярно, особено сред младите майки. За да приготвите вкусно и здравословно кисело мляко, трябва да следвате инструкциите, така че по-долу ще ви кажем как да използвате правилно домашния си производител на кисело мляко.

Какво можете да готвите в производител на кисело мляко?

От името на устройството става ясно, че можете да направите кисело мляко с него. Но функционалността на това устройство е доста широка и в него можете да правите различни млечни продукти:

 • сметана;
 • кефир;
 • ферментирало печено мляко;
 • извара;
 • сладолед;
 • ферментирало печено мляко;
 • кисело мляко;
 • щербет;
 • bifilac.

Въпреки толкова голям асортимент от ястия, всички те ще се отличават със свежест и полезност.

Условия за приготвяне на кисело мляко

Основните компоненти за приготвяне на кисело мляко са: мляко; квас; пълнители. За да приготвите този ферментирал млечен продукт, млякото трябва да е прясно и за предпочитане варено. Високата температура ще унищожи цялата отрицателна микрофлора и от кваса ще се появят живи бактерии. Ако говорим за съдържанието на мазнини в млякото, тогава колкото е по-високо, толкова по-гъст ще се окаже готовият продукт. Най-добрият вариант е да използвате фермерско мляко или домашно мляко. Съдържанието на мазнини в магазинното мляко трябва да бъде 3,5%.

Киселата не може да бъде изключена от процеса на готвене на кисело мляко, в противен случай нищо няма да работи. Можете да използвате готова стартерна култура или всяко кисело мляко, което имате у дома. Ако изборът падна върху готовото кисело мляко, тогава трябва да знаете, че трябва да го използвате в съотношение 120 мл към литър мляко. За начало, закупено в аптека, дозировката е написана в инструкциите.

Използването на пълнители ще помогне да се добави аромат на киселото мляко. За тези цели горски плодове, плодове, какао, конфитюр и конфитюр са доста подходящи. Преди употреба проверете датата на годност на продукта.

За да се готви не само кисело мляко в производител на кисело мляко, но и други ферментирали млечни продукти:

 • Заквасената сметана може да се приготви на почти всички устройства, но за да се получи качествен продукт, температурният режим е много по-нисък, отколкото при киселото мляко.
 • Не всички машини могат да готвят извара - за това е необходима специална програма. За извара се нуждаете от специален контейнер.
 • Сладолед, сорбет и замразено кисело мляко също трябва да се приготвят, като се използва специална опция.

Две основни условия за бъдещия резултат са времето и температурата на готвене.

 1. Необходимото време за ферментация е 8–12 часа. По-малко време ще доведе до течно кисело мляко. Ако стриктно се спазват всички препоръки, тогава продуктът ще се окаже деликатен и питателен.
 2. Температура - не можете да прегреете киселото мляко, защото това ще убие микрофлората и можете да забравите за хомогенния състав.

Инструкции за приготвяне на кисело мляко

Как да готвите кисело мляко можете да намерите в инструкциите за всеки модел производител на кисело мляко, но все пак има редица общи принципи:

 • Преди да ферментира продукта, е необходимо много внимателно да се измият всички буркани и да се стерилизират. Обърнете внимание, че използването на почистващи препарати е строго забранено, те могат да нарушат микрофлората на готовия продукт.
 • Устройството трябва да бъде поставено на равна повърхност.
 • Изсипете мляко в тенджера или черпак, поставете на печката и загрейте до стайна температура. Праховото мляко за тези цели е строго забранено.
 • Изсипете малка лъжица топло мляко в буркан със заквасена течност и го разклатете. Ако тези съставки се използват в купа, тогава трябва да изсипете съдържанието му в малък съд, добавете лъжица мляко и разклатете.
 • Изсипете затоплен ферментиращ агент в контейнера с мляко, разбъркайте.
 • Не можете да добавите захар предварително.
 • Внимателно изсипете получената смес в буркани.
 • Поставете контейнерите върху тавата за производител на кисело мляко и затворете капака.
 • Задайте желаното време на дисплея - от 6 до 10 часа. Ако не извадите киселото мляко навреме, можете да получите заквасена сметана, извара или ферментирало печено мляко.
 • Оставете киселото мляко да се готви.
 • Веднага след като ферментиралия млечен продукт се свари, той трябва да бъде изваден, охладен и охладен в продължение на поне 2,5 часа.
 • Съхранявайте не повече от 5-8 дни под затворен капак.

Когато използвате апарата с един резервоар, цялата получена кисела течност се излива в тази купа. Ако единицата има няколко стъклени буркани, 6-12 парчета, тогава цялата смес се излива в буркани в равни пропорции.

Правила за грижа за производител на кисело мляко

Преди да използвате производителя на кисело мляко, е необходимо не само да го измиете и изсушите добре, но и да стерилизирате резервоарите у дома. Това може да стане по няколко начина:

 1. Трябва да вземете купа или малки контейнери, да ги напълните до половината с гореща вода и да ги поставите в микровълновата на ниска мощност. Веднага след като водата заври и се появи пара, извадете купата или буркана, изсипете водата от тях и я изсушете за 30-40 минути. Избършете всички буркани не е необходимо.
 2. Най-лесният начин: изсипете няколко пъти бурканите с вряла вода и оставете да изсъхне.
 3. Можете да използвате двоен котел: необходимо е да поставите контейнер или контейнери в него и да оставите парата да тече 15 минути.

В тази статия говорихме за това как да използвате производител на кисело мляко, как да ферментирате кисело мляко, какви съставки да използвате и как да се грижите за единицата.

2613 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите