У дома Условия за ползване Малки домакински уреди Какви са феновете и техните характеристики

Какви са феновете и техните характеристики

Свежият въздух, наситен с кислород - това, което обикновено се нарича „здравословна атмосфера“ - е предпоставка за комфортен и уютен дом. Но характеристиките на оформлението на съвременните къщи, инсталирането на металопластични прозорци правят обема на естествената вентилация недостатъчен. Но модерните апартаменти, с изобилието си от пластмаса и химикали, особено се нуждаят от редовен обмен на въздух. Инсталирането на система за принудителна вентилация решава проблема с циркулацията на въздуха. Вентилаторът е основният компонент на тези системи. Нека разгледаме по-подробно какви са устройствата, характеристиките на техния дизайн и работа.

ТОП 10 най-добри фенове с Aliexpress

Характеристики и видове дизайн

Вентилаторът е механично устройство, предназначено за подаване, отстраняване и смесване на въздушни маси. Циркулацията на въздуха се образува поради създаването на разлика в налягането, която възниква между изходния и входящия канал на вентилационния блок. Такова оборудване се класифицира по предназначение, място и метод на инсталиране, изпълнение, технически характеристики. Най-често срещаният метод за групиране е по атрибут или устройство. Има пет вида фенове.

Вижте също - 10 най-добри фенове за баня

аксиален

Аксиалните (друго име - аксиални) модели придобиха широко разпространение благодарение на прост и надежден дизайн:

 • основният елемент е цилиндричен корпус / корпус, в който са предвидени специални монтажни отвори за закрепване на вентилатора;
 • колело с остриета - лопатките са неподвижно фиксирани, изборът на разстоянието и ъгъла на въртене на лопатките ви позволява да регулирате налягането и скоростта на въздушния поток;
 • задвижване - електрически мотор е вграден вътре в самото устройство, осигурява въртене на колелото с лопатки;
 • колектори, обтекатели и дифузори - подобряват аеродинамичните характеристики на модела и неговите характеристики, намаляват хидравличните загуби.

Принципът на работа на аксиален вентилатор - лопатките, поради въртенето, улавят въздух и го преместват през устройството. Въздушният поток се движи по оста на въртене на колелото с лопатките и в радиална посока (т.е. от центъра към краищата на корпуса) практически няма движение.

Ползи:

 • компактен размер, така че не изискват много място за монтаж;
 • висока ефективност, с ниска консумация на енергия, можете да получите плътен въздушен поток;
 • ниска цена;
 • ниско ниво на шум;
 • лекота на работа, поддръжка и ремонт.

Аксиален вентилатор може да се използва в обратна посока, но тогава неговата ефективност намалява с 40-50%.Има един недостатък - аксиалният тип оборудване не може да създаде много мощен въздушен поток, който е необходим в промишлени съоръжения. Поради това те са получили най-голямо разпространение в ежедневния живот и вентилационните системи за дома, например като ауспух в кухнята или банята.

Вижте също - Вентилатор за ауспух за баня

радиален

Основата на радиалния вентилатор (наричан още центробежен) е корпус, който наподобява охлюв по форма, вътре в който е поставено колело. При въртене се генерира центробежна сила, която извежда въздух през смукателния отвор в центъра на устройството. След това въздушната маса се насочва към периферната част на вентилатора, откъдето тя се издухва в проветривото помещение през канала. Друга особеност - въздушният поток навлиза в него в аксиална посока и се изтласква да се движи радиално (посоката му е допирателна към корпуса на корпуса), винаги е перпендикулярна на входящия поток.

Основният работен елемент е цилиндър с остриета, фиксирани около обиколката на същото разстояние. В зависимост от формата и местоположението на остриетата, могат да се постигнат различни ефекти:

 • напред извити - създават високо налягане и работят с големи обеми въздух;
 • Извит гръб - избягва натрупването на прах, подходящ за работа в среда с високо потискане;
 • аеродинамично крило - много ниска цифра на шума и висока производителност.

Основните предимства на радиалните вентилатори са получаването на въздушен поток с високо налягане с доста малък размер, издръжливост, нисък шум и възможност за непрекъсната работа. Затова те се използват широко в промишлеността, особено там, където се изисква мощна постоянна вентилация - в големи офис сгради и търговски и развлекателни комплекси, супермаркети, складове, гаражи и др. Поради способността за бързо отстраняване на замърсен въздух, те се използват активно в опасни индустрии. В ежедневието радиалните вентилатори все по-често се използват в аспираторите, вентилацията на каналите.

Вижте също - Как работи без вентилатор

диагонал

Дизайнът на диагоналния вентилатор е комбинация от предимствата на аксиалните и радиалните видове вентилатори. Използването на конусна форма на корпуса и работното колело на специална форма позволи да се увеличи скоростта на движение на въздушните маси. Дизайнът на диагоналния модел е компромисно решение, което оптимизира три индикатора наведнъж - производителност и ниво на шум, като същевременно поддържа компактни размери. Диагоналните вентилатори са инсталирани във вентилационни системи с дълги въздушни канали.

диаметрален

Диаметрален (тангенциален) вентилатор с удължено тяло, който има накрайник и дифузьор. Вътре е инсталирано барабанно колело. Наклонените остриета осигуряват двукратно движение на въздуха, перпендикулярно на оста на въртене. Основното предимство е равномерен плосък и широк въздушен поток. Използват се в термични завеси и вентилаторни намотки.

ТОП 10 най-добри фенове с Aliexpress

Директен поток

Устройството и принципът на работа на този тип вентилатори е много различен от тези, обсъдени по-горе. Това е абсолютно безопасно устройство, тъй като в него няма остриета. Можете да изберете опция за поставяне на пода за монтаж в помещения, където децата или домашните любимци имат достъп.

Въздушният поток в модела с директен поток се формира от специална турбина, която е инсталирана в основата. Чрез прорезите в основата турбината се изтегля във въздуха, компресира я силно и я насочва в рамката с много тесни посоки. Въздухът, който излиза под налягане, според законите на аеродинамиката, дърпа други съседни слоеве въздух. В задната зона на вентилатора се образува изпускателна зона, в която въздушните маси се втурват.Тази технология на "умножаване на въздуха" позволява да се получи въздушен поток, преминаващ през рамката, който е 15-20 пъти по-голям от обема, който се изпомпва от турбината. Рамката може да има всякаква форма - от перфектен кръг до много удължен овал, което отваря големи възможности за дизайнерите.

Допълнителни предимства пред традиционните видове технологии:

 • способността за плавно регулиране на интензивността на въздушния поток, неговата посока - за това е достатъчно да завъртите пръстена;
 • спестяване на електроенергия - при същата производителност като аксиално устройство устройството с директен поток консумира 20% по-малко електроенергия.

Основните недостатъци на вентилатора с директен поток са високата цена и големият шум, тъй като въздухът преминава през тесни прорези със скорост 85–90 км / ч.

Вижте също - Как да изберем перфектния климатик за вашия дом и апартамент

3669 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите