У дома Как да изберем Климатична техника Какви са предимствата на микротермичния нагревател

Какви са предимствата на микротермичния нагревател

Днес по-малко хора разчитат на централна отоплителна система и отопляват своите апартаменти и къщи с допълнителни отоплителни уреди. За щастие този сегмент от домакински уреди постоянно се допълва с всевъзможни нови продукти и все повече и по-ефективни уреди за всеки вкус и бюджет. Дали обаче си струва да се доверите на силните уверения на производителите? Наистина ли нагревателите, които се появяват на рафтовете на магазините, са толкова перфектни и функционални? Нека разгледаме по-подробно още една иновация и да разберем: какво е микотермален нагревател?

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Устройство и принцип на работа

Микатермичните нагреватели не "губят" топлина - загряват не въздуха, а предмети в радиуса на тяхното действие. От нагрятите повърхности и тела въздухът в стаята започва да се загрява. Не е чудно, че се наричат ​​„стайни слънца“, защото принципът на тяхната работа е подобен на това как слънцето затопля земята. Ето защо дори в мразовит зимен ден, ако стоим на пряка слънчева светлина, ще усетим топлина.

От техните предимства трябва да се отбележи, че стаята се затопля почти веднага след включването. Но традиционните устройства - маслени радиатори или вентилаторни нагреватели за това ще трябва да работят последователно.

Първите нагреватели, работещи на този принцип, излъчваха топлина в двете посоки, така че те бяха препоръчани да бъдат инсталирани в средата на стаята. Постоянните инженерни изследвания и разработки позволиха създаването на микотермални нагреватели с едностранно отопление - те могат да бъдат поставени или дори окачени на стената.

Устройството на микотермалния нагревател е значително различно от това как са проектирани неговите предшественици. В нагревател от ново поколение няма нагревателни елементи или топлоносител, той не е в състояние да изгори човек. Устройството се основава на неметална многослойна плоча, покрита със слюда. Той не се нагрява, а просто разпределя инфрачервени лъчи, така че дори докосвайки нагревателя, няма да получите изгаряния или някакви щети. Това прави използването на такова устройство доста безопасно дори в домовете, в които растат малки деца. И тъй като няма нагревателни елементи и охлаждаща течност, тогава разходите за подмяна на тези части са изключени. Производителите на домашни уреди с гордост декларират, че такава технология отдавна е успешно внедрена и експлоатирана в областта на космоса и иновативната медицина. И сега тези модерни технологии са проектирани да осигурят топлина и комфорт на обикновените къщи и апартаменти.

Вижте също - Филмов нагревател - принцип на работа, плюсове и минуси

Предимства на Micathermic Heater

Както всеки нов продукт, те веднага привлякоха вниманието на потребителите. Мнозина се интересуват от въпроса - защо подобно устройство е по-добро от традиционните източници на топлина? Нека разберем!

  • Енергийна ефективност. Консумацията на средния микотермален нагревател е около 1,5 kWh. Вентилаторите и радиаторите консумират малко повече - от 2 кВтч. Освен това традиционните устройства трябва да работят 3-4 часа, за да могат присъстващите да усещат топлината в стаята. Микатермичният нагревател веднага се проявява, просто трябва да сте в инфрачервената зона. В допълнение, такъв нагревател не се нуждае от време за отопление на себе си или на въздуха около него - следователно, неговата ефективност е многократно по-висока.
  • Компактност и леко тегло. Подовите микротермични нагреватели могат лесно да се движат из стаята. Моделите за стена са по-малко компактни, но тяхната гама е малко по-широка от тази на уредите, стоящи на пода.
  • Безопасност. Самото устройство не загрява, а само разпределя топлинната енергия и я пренася към околните предмети. Ето защо, дори и при случайно докосване, собственикът на микотермалния нагревател или неговото домакинство няма да получи изгаряния или други наранявания.
  • Поддържане на здравословен микроклимат. Микотермалният нагревател не се нагрява, което означава, че не изсушава въздуха. Тоест, нивото на кислород във въздуха по време на работа на нагревателя не намалява. Можете да използвате такова устройство за отопление на всякакви помещения, включително детски стаи, където е важно да поддържате определено ниво на влажност.
  • Тиха работа на устройството. Поради особеностите на устройството, устройството не издава абсолютно никакви звуци по време на работа. Без работещ двигател, без напукване или потупване на загряващи елементи - абсолютна тишина.
  • Модерен, елегантен дизайн. Външният вид на устройството органично се вписва във всеки интериор и е в състояние да допълни всяка стая.

Вижте също - Инфрачервените нагреватели са вредни или не

Против преглед

Да видим дали това е на практика? И предимствата на микротермичния нагревател са толкова убедителни в реални условия?

От една страна, консумацията на енергия на популярните модели на такива нагреватели наистина е в границите от 1–1,5 kWh. От друга страна, ако вземете някакъв нагревател, тогава цялата мощност, която консумира, се преобразува в топлина. Това означава, че ефективността на конвенционалните и микротермичните нагреватели е еднаква. Единствената разлика е в количеството време, което устройството прекарва за отопление на стаята. Но потребителите отбелязват интересен факт - ако напуснете инфрачервената зона на микротермичния нагревател, няма да стане толкова топло. И ако изключите устройството, тогава нагряването на предмети, повърхности и хора незабавно ще спре. Това означава, че няма особена разлика между работата на конвенционален нагревател и микротермичен.

Наистина е невъзможно да се изгорите на микротермичния нагревател. Устройството все още е леко загрято, но тази температура не надвишава 60 °. Все пак трябва да следвате определени мерки за безопасност - не покривайте устройството, не го поставяйте далеч от запалими декоративни елементи (завеси, завеси, паравани, пластмасови прегради) и мебели.

Друг нюанс - микротермичното устройство се превръща в лесна плячка за прахови частици, което буквално запушва всички налични дупки. След дълго време на празен ход на нагревателя, трябва или да го включите в нежилищен район, или да се "насладите" на миризмата на горящ прах.

Както всяко модерно устройство, микротермичният нагревател, в зависимост от модела, може да бъде допълнен с различни функции - дистанционно управление, електронен информационен дисплей, климатичен контрол, различни режими на работа и др.

Вижте също - Как да свържете термостат към инфрачервен нагревател

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Какво да търсите при покупка

Дали си струва да харчите пари за актуализиран микротермичен нагревател, зависи от вас, защото предимствата на устройството са доста убедителни и лесно можете да приемете недостатъците и да се научите как да се борите. Ако решите да инсталирате устройство от този тип във вашата къща или апартамент, би било добре да научите няколко важни критерия за избор на ефективен микротермичен нагревател.

На първо място, трябва да разберете, че мощност от 1 kWh е достатъчна за отопление на 12 m². В голяма стая си струва да изберете по-мощно устройство.

По вида на монтажа и монтажа те се делят на под, стена и таван. Колкото по-високо е инсталирано устройството, толкова по-голям е радиусът на покритие. Въпреки това, монтирани на стена и подове модели не могат да се похвалят с мобилността на подови модели, които могат да се използват за отопление на стайния сектор по сектор или дори за преместване или транспортиране на нагревателя.

Когато купувате нагревател, обърнете внимание на допълнителната функционалност. В семейство, в което децата растат, блокирането на контрола няма да е излишно. Ако трябва да отоплявате банята, обърнете внимание на защитата срещу вода и влага. За неотоплявани летни къщи можете да си купите устройство, което периодично ще се включва и затопля стаята до определена температура, след което отново ще се изключи.

По принцип микротермичните нагреватели ви позволяват бързо да създавате комфортни условия във всяка стая. Те са удобни за използване, те са издръжливи и много ефективни. Както при всяко устройство, тези нагреватели имат определени експлоатационни нюанси, но ако следвате препоръките на производителя, тогава можете да получите максимално удоволствие и ефект от използването на микротермични нагреватели.

Вижте също:

2389 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите