У дома Как да изберем Климатична техника Кои отоплителни радиатори е по-добре да изберете за къща или апартамент

Кои отоплителни радиатори е по-добре да изберете за къща или апартамент

Кои отоплителни радиатори са по-добре да се инсталират в апартамент и кои са по-добри за частна къща? Не всички знаят, че разликата между централен водопровод и автономна е огромна! Ето защо през последното десетилетие мнозина, които наскоро смениха старите си батерии, много съжаляват, тъй като новите продължиха около пет до осем години и трябваше да бъдат изхвърлени. Съгласете се, това изобщо не е период за такива устройства. И единственият проблем беше, че хората не бяха много знаещи и купиха нещо, което абсолютно не е подходящо за апартаменти.

В тази статия ще научите как да изберете правилните радиатори, така че те да служат не десетилетия, а десетилетия.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Защо е необходимо радиаторите да бъдат подбрани по-внимателно за домовете за централно отопление?

радиатор

Изглежда, какви заплахи могат да бъдат в централната отоплителна система, освен мръсна вода и стари тръби, върху които се утаява ръжда? Но, всичко не е толкова просто. Най-голямата заплаха е воден чук. Това се случва, ако кранът за подаване на вода в котелното помещение е взет и рязко изключен, докато според правилата той трябва да се затяга бавно и постепенно. Но, сами разбирате, за пиян работник от комуналната служба - правилата не се пишат! И в резултат на такава небрежност - спукайте нови и модерни батерии в толкова много апартаменти.

Интересно е, че преди появата на сферични клапани, котелните помещения бяха оборудвани със специални клапани за безпроблемна работа, което премахва всяка човешка грешка. И тогава тези удобни и безопасни клапани бяха взети и подменени. За какво? Не много ясно. Но трябва да знаете за това, преди да решите да закупите нови радиатори.

Освен това въздухът може да навлезе в отоплителната система, което също може да причини воден чук. И в резултат: спукани тръби на евтини радиатори, развалени имоти, наводнени подове и компенсация за щети от наводнения на съседите ...

Освен това трябва да разберете, че централизираната вода е много пренаситена с химикали, които с течение на времето могат да разядат стените на твърде тънките радиатори до дупки.

Смятаме, че сега разбирате колко е важно да изберете правилния радиатор за вашия дом. Но, нека разгледаме по-подробно какво е това, което е на днешния пазар.

Вижте също - Как да изберем вградена електрическа камина

От какви материали са направени радиаторите и какви са техните характеристики?

материали за производство на радиатори

Сега на потребителите се предлагат батерии, изработени от следните видове метал:

  • Излято желязо
  • стомана
  • алуминий
  • Биметална
  • мед

А сега нека да преминем през всеки от тях и да разгледаме техните предимства и недостатъци.

Излято желязо

Неслучайно поставяме този стар и добър метал на първо място. Чугунените батерии се използват за отопление на частна къща и апартаменти повече от век, а в някои къщи от старата конструкция все още можете да намерите стари радиатори, които функционират перфектно. Не става дума дори за всички известни съветски хармоници, въпреки че те също нямат разрушаване.

И често се изхвърлят единствено заради остарялата си и груба външност. Но за наше щастие, днес купувачът е представен с богат избор от различни дизайни от чугунени батерии, от модерни до класически, с монограми, реколта кранове и клапани. Например уредите на Демир Докум, Коннер и много други произвеждат батерии толкова красиви, че се превръщат в допълнителен елемент на интериора в класически стил или в еклектичен стил.

Така че защо чугунът е толкова добър? И фактът, че най-малкото е, че е абсолютно пасивен към химическата реакция, която централизираната вода, която е наситена с химия, предизвиква в други видове метали.

Тогава такива радиатори не ръждясват отвътре през лятото, когато водата се оттича от тях. Също така, чугунният радиатор, поради своите характеристики, не може да бъде отливан толкова тънък като стомана или алуминий при всяко желание. Това означава, че частиците от утайката, които постоянно циркулират в тръбите, няма да го разтриват до дупки с времето.

Но това е само един аспект по отношение на дълголетието. Ами функционалността? Чугунът бавно се загрява и това е минус. Но също така се охлажда бавно и това е плюс. Ако апартаментът внезапно изключи отоплението, което не е рядкост в наше време, тогава чугунът ще отдава топлина за дълго време, докато другите радиатори моментално ще станат ледени. Да, и на допир те са много по-горещи от останалите, при същата температура на водата, излята в тръбите, тъй като те натрупват топлина.

Също така, чугунът не се страхува от скокове на атмосферното налягане и воден чук, което само по себе си е мазен плюс без забележки.

Е, последното предимство е цената. Ако вземем чугунени батерии от домашно производство, те ще се окажат много по-евтини от биметалните например, докато дизайнът ще бъде доста модерен. Но ще трябва да преплатите за ретро стила, но те ще зарадват окото през целия ви живот.

Вижте също - Как да изберем електрически бойлер за отопление на къща - рейтинг 2017 г.

стомана

Мнозина, предпочитащи стоманени батерии от съвременното производство, ги сравняват със съветските радиатори, които бяха оборудвани с всички високи сгради на нашата огромна страна. Кажете, те стояха двадесет години и нищо не им се случи, което означава, че този метал е надежден.

Но, не бързайте с изводите. Стоманата стана раздора. Както съветското качество, така и настоящето са две големи разлики. Китайските производители например предлагат на потребителите много хубави радиатори, само дебелината им е малко по-дебела от дебелината на качествено фолио. Разбирате, че това не е акумулатор, а някакъв вид подпори за еднократна употреба, които ще се спукат от първия воден чук. Така че, избирайки такъв радиатор, обърнете внимание на теглото на продукта.

Но по-дебелите стенни модели не са имунизирани срещу воден чук, уви. И се страхуват от вода с химически примеси като огън. Ръждане, изтъняване и триене от утайки ... Като цяло опцията е ненадеждна за тези, които използват централизирана вода.

алуминий

Алуминиевите радиатори за отопление са почти същите като стоманените радиатори за отопление. Всички недостатъци на първия присъстват тук. Единственото е, че те не ръждясват. Но те са толкова меки, че се избърсват много по-бързо от първите. Въпреки това, като правило, той просто не стига до точката на изтъняване, тъй като те безсрамно се спукват от хидроблони.

Но алуминият има един категоричен плюс: бързо загряване. Но това е плюс, като се има предвид, че се охлаждат твърде бързо?

Да, това е евтин вариант. Да, дизайнът е модерен. Но да вземете такива радиатори до апартамента е височината на лекомислието.

Биметална

Тези радиатори са изработени от два вида метали. Горната част е алуминиева, но вътрешната страна е от мед или стомана. Алуминият предпазва от външна ръжда, поради което е поставен като защитен корпус.

Както разбирате, понятието "биметал" само по себе си не гарантира високо качество. Решаващата роля играе вътрешният метал. Ако вътрешната страна е стомана, тогава бъдете готови за факта, че вътрешността на радиатора ще корозира корозия и много по-бързо, отколкото мислите, когато става въпрос за централно отопление. Но медният пълнител е добър, не можете да кажете нищо. Но цената хапе ...

И има един голям минус в тези радиатори. Техният топлопренос не е толкова добър, колкото този на моно батериите, тъй като на кръстовището на металите се образува съпротивление, което значително намалява преноса на топлина.

Честно казано, ние не споделяме ентусиазма по отношение на този конкретен тип радиатор и не е много ясно каква е цената.

Важно:

Освен това е грях да не споменаваме факта, че смяната на батерии - вие не сменяте самата котелна! Тоест водоснабдяването там е проектирано за уреди, чийто участък побира 3-5 литра вода. Проходите на проекта са достатъчно широки и не може да има проблеми с пълненето. Но в случай на европейски радиатори, които са проектирани за 1 чаша вода в участъка (те спестяват вода и техните котелни доставят вода под високо налягане), това е много лошо. Често, много често потокът от вода, насочен към други източници, просто заобикаля микроскопичните отвори и спокойно се движи около батерията, без да влиза в нея. По принцип никой не е отменил физиката, разбирате ли.

мед

Добри батерии, издръжливи. Те не се страхуват от воден чук, не са обект на корозия. Но те са много скъпи и дизайнът на чисти медни радиатори оставя много да се желае. Те не приличат на батерии, а като някаква резервна част от фабриката, макар и с доста меден цвят. Между другото, ако сол или киселина попадне на мед. Тогава ви е осигурено зелено петно, което е много трудно да се избърше. Както и да е, неудобно е да ги миете.

Какви радиатори са подходящи за апартаменти във високи сгради?

радиатор за апартамент

И така, откъде идваме? Идеален за апартаменти:

  • Излято желязо
  • мед
  • Биметал с мед вътре

Другите радиатори са временно удоволствие. И не само временни, но и краткосрочни.

Вижте също - Кой електрически конвектор е най-добре да се купи за къща през 2017 г.

Кои радиатори са подходящи само за частни домове?

радиатор за частна къща

Но в случай на автономно отопление нещата са много по-забавни. В частна къща можете да поставите всички видове батерии и те ще служат много дълго време. Там са изключени воден чук, утайка, пясък, каустична химия. Но, отново ... Ако солена вода идва от вашия кладенец, което е рядко, но това се случва, тогава не трябва да приемате стоманени радиатори, тъй като солта им ще бъде "изядена" след три години.

Какви опции трябва да търся, когато купувам на първо място?

избор на отоплителен радиатор

Най-важното е метал. Но това не е всичко. Трябва да знаете какво атмосферно налягане се осигурява от вашата котелна. Например в сградите на Хрушчов и Сталин, построени през 50-те-60-те, налягането е само 5-6 атмосфери, което означава, че съвременните батерии, които държат само 200 грама вода в участъка, определено няма да се поберат там, слаб поток вода просто ще пренебрегне тези дупки , Но във високите сгради налягането е много по-високо, около 15-20 атмосфери и много добре можете да инсталирате биметал (само с мед вътре, спомняте ли си?).

Също така, когато избирате батерии, разчитайте на възможността за воден чук. Това означава, че съпротивлението им трябва да бъде поне два пъти по-голямо от първоначалното атмосферно налягане в системата. Тоест, ако имате захранване от 15-20 атмосфери, тогава вземете батерии с устойчивост най-малко 40 атмосфери.

Няма да говорим за появата на батерии. В този случай най-важното е функционалността. Ето защо е по-добре да вземете чугунени батерии не с най-презентабелен вид, отколкото да вземете боята и след това да я смените след около пет години.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

заключение

Това по принцип е всичко, което искахме да ви кажем. Сигурни сме, че въоръжени с тези знания, можете да изберете добри батерии.А какви радиатори са по-добри за апартамента, който вече знаете със сигурност и няма да повторят тъжния опит на невежи хора.

Вижте също:

3088 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите