У дома Как да изберем Климатична техника Как да изберем перфектния климатик за дома и апартамента

Как да изберем перфектния климатик за дома и апартамента

С настъпването на лятото мечтаете ли да живеете в хладилника? Фенове и чернови не спестяват? Време е да се сдобиете с климатик. Как да изберем климатици за апартамент през 2017 г.? Ще говорим за това.

ТОП 9 най-добри преносими климатици от Aliexpress

Климатично на теория

Климатик на теория

Преди да разберете как да изберете правилния климатик, трябва да разберете какъв тип устройство е. Но тук няма магия. Само физика. Елементарно.

Климатичните системи са системи със затворен контур, в които агрегатното състояние на хладилния агент се променя. Това се случва поради промени в температурата и вътрешното налягане. Течността се изпарява, превръща се в газ и абсорбира топлинна енергия. А с обратната трансформация (от газ в течност) - дава.

Просто казано, климатизиран дизайн не води до студ. Той отвежда топлината от вашия апартамент и го прехвърля в кондензатор, инсталиран извън него. Цялата работа на компресора се контролира от компресор.

Съвременните хладилни конструкции могат не само да „крадат“, но и да „внасят“ топлина в къщата. Ако не навлизате в техническите детайли на процеса, можем да кажем, че кондензаторът и изпарителят променят ролите.

Между другото, първият климатик е разработен далеч от „небесни условия” в стаята. Задачата му беше да спаси една американска печатница от висока влажност, което развали качеството на печат. А това означава, че без изключение всички „производители на студ“, заедно с топлината, абсорбират влагата.

Лошо овлажнения въздух е основната причина за много респираторни заболявания. Разбира се, изборът на климатик е важна стъпка, но не трябва да забравяте за здравето. Ето защо, преди да купите устройство, не бъдете твърде мързеливи, за да инсталирате допълнителни източници на овлажняване.

Вижте също:

От теория до практика или какви са климатиците

Как да изберем климатик за дома? Като начало, какви видове климатици за вашия апартамент можете да намерите на съвременния пазар на домакински уреди. Мислите ли, че има много от тях? Струваше ти се. Всъщност има само два типа домашни охладителни системи:

 • сплит системи;
 • еднократни устройства.

Вижте също - Кой производител на климатици е най-добрият по цена и качество

Какво е сплит система

От теория до практика или какви са климатиците

Сплитсистемите са лъвският дял на пазара в сегмента на климатичните системи. Те се състоят от чифт блокове.Единият е поставен във всекидневната, а вторият е показан навън. Между тях те са свързани с медни тръби (хладилен агент циркулира през тях) и електрически проводник.

Сплит системите са: стена, канал, инвертор, колон, касета, от пода до тавана, мулти сплит системи. Ще анализираме по-подробно предимствата и недостатъците на всяка от структурите.

 • Стенна система за разделяне. Евтини и доста мощни (2-10 кВт). Вътрешното му тяло е инсталирано над прозореца в стаята, а външното под него от външната страна на сградата. Такъв блок е отлично решение за охлаждане на малки помещения (10-100 м²).
 • Канална сплит система. Скриване зад фалшив таван. Работи на принципа на защитените от топлина канали. Създава благоприятен микроклимат в няколко стаи едновременно. Предимството на канализирания климатик е, че той доставя въздух в обемите, необходими за цялостна вентилация на климатизирани зони.
 • Касетна сплит система. Монтира се по същия начин като система за разделяне на канали. Но въздушните "касети" се разпръскват през долния блок, чийто размер е 60х60 см (като стандартна таванска плоча). Но силата диктува размера. Колкото по-мощен е агрегатът, толкова повече е той. Основното предимство е незабележимостта. Устройството е скрито от гледка и покрито с грил. Предназначен за охлаждане на големи площи.
 • Колонна сплит система. Това е идеално за големи помещения, които се нуждаят от мощно охлаждане. Системата е инсталирана на пода, далеч от хора.
 • Система за разделяне на пода и тавана. Отлична алтернатива на „касета“ при липса на фалшив таван. Можете да инсталирате такива климатици както в долната част, така и в горната част на стената. Поставянето им диктува траекторията на въздушния поток. Предимството на тази сплит система е, че прохладата се разпределя равномерно в цялата стая, без да навреди на присъстващите в нея.
 • Мулти сплит система. Уникална модификация на сплит системи, която ви позволява да свържете до пет вътрешни тела с различен дизайн и производителност. Елементи от този тип се инсталират там, където няма възможност за извеждане на външни устройства към външната стена на сградата. Те имат съществен недостатък - изключването на външния блок води до прекъсване на връзката на всички към един вътрешен.
 • Инверторна сплит система. Това е отделен тип климатик с мотор на компресора с честотен контрол. Инверторът преобразува променлив ток в постоянен ток и обратно. По време на второто преобразуване скоростта на двигателя се променя. Това ви позволява да регулирате охлаждащата сила и топлина. За разлика от всички други видове климатици, инверторът работи постоянно. Първо с пълна мощност, за да постигнете дадена температура, а след това при ниска, за да я поддържате. В същото време консумацията на енергия е с 20-50% по-ниска, отколкото в обикновените охладителни системи. Освен това се намалява износването на компресора и се намаляват нивата на шум.

Вижте също - Кой подов климатик е по-добре да изберете за дома

Какво представляват моноблок климатици

Моноблокови хладилни агрегати също са разделени на две групи:

 • Window. Те се монтират в прозорци или тънка стена, така че гърбът да е извън сградата, тоест на улицата. Предимства - ниска цена и лекота на монтаж. Недостатъците на такъв климатик за апартамент включват високо ниво на шум и нарушение на топлоизолацията на помещението.
 • Подвижен Откройте се от останалите за преносимостта си. Те са лесни за инсталиране и придвижване свободно вътре в сградата. Системата е лесна за работа, но не е ефективна. Минуси: шум, цена, ниско ниво на подкрепа за комфортен микроклимат в стаята.

Вижте също - Как да ремонтирате собствения си климатик

Силата е нашето всичко

Изчисляване на мощността на климатика за дома

О, толкова много! Само без паника. Нека да разберем как да изберем най-подходящите климатици за апартамента, така че да е висококачествен, и евтин, и красив. Отивам!

 1. Решете за какво купувате единицата.
 2. Направете измервания. Запишете параметрите и вида на помещението, което ще се охлажда.
 3. Решете колко пари искате (можете да) изразходвате за закупуване на климатик.

Прави ли се? Сега нека поговорим за работата на единиците. Тоест, колко прохлада или топлина един или друг климатик може да "изтрие" от пространството. Ако изчислите мощността неправилно и купите грешна, тогава вие:

 • хабете пари на „слабо“ устройство, което не е в състояние да отговори на вашите изисквания;
 • ще придобиете мощна единица, потенциалът на която е много по-голям от необходимия за помещението, в което е инсталиран.

Как да избегнем това? Когато избирате охладителна система, вземете предвид следните параметри:

 1. Изчислете приблизителната консумация на "охлаждане" по формулата: 1000 W за 8 m².
 2. Ако директна слънчева светлина проникне в сградата поне половин ден, добавете още 20-30% към получената цифра.
 3. И сега добавете към това количеството излишна топлина, стоящо в стаята на електрическите уреди. Средно това е 30% от мощността, която се консумира от дадено устройство.
 4. Към получения резултат добавяме излишната топлина на всички хора, които са в тази стая (100 W / човек - дом / офис, 150-300 W / човек - за хранене и фитнес, съответно).

Ако смятате за мързел, разчитайте на приблизителните данни на табелата:

Таблица за захранване на климатика

Климатик и неговите функции

Климатик и неговите функции

Как да изберем климатик по параметри? Какво да търся? За коя функция си струва да платите? Какво друго може да изненада охладителната система? Ако тези въпроси продължават да се появяват в главата ви, нека да потърсим отговорите заедно. Нека започнем с основната.

 • Студено и топло. Всъщност това е, за което се купува устройството. Ако с охлаждането всичко е ясно, тогава не би навредило да се разбере с отоплението. Тук има някои нюанси.

Всеки климатик, който изберете, няма да ви спести от замръзване. И всичко това, защото долната граница на температурния режим на устройството е не повече от 5 градуса и в двете посоки. Използването на климатик през зимата бързо износва компресора или води до неговата повреда.

За да избегне това, производителят оборудва климатика с допълнителни „зимни комплекти“, които значително увеличават цената на агрегата. В същото време ефективността на устройството при минусови температури намалява с повече от 30%. По принцип няма да можете да се насладите на желаната топлина от климатика и няма как да има въпрос за отопление на цялото помещение. По-целесъобразно е да се използват по-евтини и по-ефективни „древни“ методи за отопление на жилищна (и не само) стая.

 • Вентилация. Необходима основна функция. В този режим моторът "спи" и работи само вентилаторът на вътрешното тяло, което спомага за равномерното разпределение на въздуха по целия периметър на помещението.
 • Автоматичен режим. Климатикът решава коя функция да активира. Разбира се, в зависимост от външните обстоятелства (температура, влажност, налягане). Не е нужно да вдигате нищо. Звеното ще направи всичко за вас.
 • Сушене. В този режим климатикът намалява влажността на въздуха.
 • Регулиране на посоката на въздушния поток Полезна функция, която ще спаси вас и хората около вас от директен контакт със студен въздушен поток. Бъдете сигурни, сега нищо няма да ви "издуха" от обичайната колело.
 • Таймер. Полезно нещо за „забравимите“. Просто задайте времето за включване и изключване на устройството и не се притеснявайте за нищо.
 • Нощен режим. Създава най-"удобните" хладни условия за сън. Скоростта на двигателя намалява, шумът намалява. След седем часа устройството автоматично се изключва.
 • Монтаж. Не трябва да се спасява. Правилният монтаж на климатика е ключът към дългосрочната му работа. Моля, обърнете внимание, че тази услуга не е евтина. Инсталирането на устройството ще ви струва поне 30% от цената му. Но това е много по-евтино от последващи (евентуално повторни) ремонти.

Вижте също - 10 най-добри фенове за баня

ТОП 9 най-добри преносими климатици от Aliexpress

Цената на въпроса за прохлада у дома

Как да изберем подходящите климатици за апартамент? Ако търсите да купите техническо произведение на изкуството, тогава трябва да обърнете внимание на единиците от най-висок клас. Те се произвеждат изключително от японски корпорации и включват най-„вкусните“ технически разработки на нашето време.

Климатиците в средния ценови диапазон се произвеждат както от японски, така и от европейски производители. Тези агрегати са с високо качество, но имат по-кратък експлоатационен живот от скъпите си колеги.

Бюджетният пазар принадлежи на Корея и Китай. В този сегмент няма ясни правила на играта нито за качество, нито за цена. Такива климатици са сглобени от по-евтини материали, имат скромна функционалност и кратък експлоатационен живот. В някои случаи (рязка промяна в налягането, температурата, влажността), евтина единица може да се превърне в заплаха за живота ви.

Преди да направите избор, претеглете плюсовете и минусите. Сравнете техническите характеристики на моделите, които харесвате. Не гонете евтиността. Качествен продукт + професионална инсталация е гаранция за вашата безопасност за много години напред.

Тази статия отговори ли на въпроса как да изберем климатици за апартамент през 2017 г.? Оставете вашите коментари. За нас е важно да знаем вашето мнение, за да се подобрим. До следващия път!

Вижте също:

5273 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите