У дома Ремонти Големи домакински уреди Какви части за съдомиялни има?

Какви части за съдомиялни има?

Съдомиялната машина е домакински артикул, който не всеки може да си позволи да си купи. Най-често се използва в заведения за обслужване на храни. За да се свържете, се нуждаете от достъп до електричество, водоснабдяване и канализация. Но като всеки домакински уред, автомобилът може да се развали. Той може да бъде ремонтиран самостоятелно, тъй като има несъвършено устройство. Естествено, за да извършите процеса на ремонт със собствените си ръце, са необходими определени познания в тази област, инструменти и резервни части, които да заменят дефектните части на машината. В момента сменяемите артикули са в изобилие в специални магазини, както и в ремонтни центрове. В тази статия ще ви кажем какви са частите за съдомиялни машини.

Основните части на миялната машина

Основните части на миялната машина

За всеки производител и всеки модел всички части са различни и съответно за повечето модели се предлагат различни резервни части. Съдомиялните машини обаче имат подобна структура помежду си, тъй като имат същия принцип на работа.

И така, нека първо опишем основните части за съдомиялните машини. Отделните части обаче са доста скъпи, така че се нуждаят от специално внимание.

Електрически мотор - сърцето на миялната машина. Без него абсолютно цялата работа на устройството спира и в повечето случаи разрушаването му води до неговата подмяна. Всъщност целта му е да изпомпва измита вода по изпълнителното тяло на машината. Тоест, електрическият мотор, оборудван с циркулационна помпа, е централният орган, без който процесът на измиване няма да се осъществи. Както може би се досещате, тази резервна част е най-скъпата. Какви са причините за повреда на електродвигател:

  • резки промени в напрежението в електрическата мрежа;
  • вода, влизаща в корпуса на помпата, след което лагерите стават неизползваеми;
  • Отпадъците и мръсотията попадат в електрониката на двигателя.

От всичко това се оказва, че е необходимо редовно да се следи състоянието на помпените филтри и да се почиства електродвигателят със специални средства.

Нагревателен елемент - незначителна част от съдомиялната машина. Задачата му е да загрява водата до необходимата температура. Без топла вода съдовете няма да се мият според нуждите. Различните модели имат различни нагревателни елементи, направени под формата на нагревателни елементи или моментални бойлери. Естествено, ако не извършите подходяща поддръжка, елементът може да се провали с течение на времето.

Резервни части за съдомиялни машини - контролен модул

Контролен модул Също така е една от най-скъпите части на машината. Всички съвременни съдомиялни машини са оборудвани с електронна система за управление, докато по-старите модели имат механичен модул за управление.Прилича на дънна платка, поставена в пластмасова или метална кутия, върху която са разположени индикатори, дисплей и манипулатори. Най-често този контрол се изпълнява под формата на единична платка и понякога е много трудно да се правят ремонти, тъй като изглежда не е възможно да влезете в корпуса на модула. Следователно, не много сервизни центрове предприемат ремонта на това оборудване, ще бъде по-лесно и по-евтино да го замените.

Изпускателна помпа (помпа) - предназначени за източване на мръсни, отпадъци, течности. Той е и един от ключовите елементи на съдомиялната машина. Както показа практиката, помпата за източване е най-крехката част от машината за миене на съдове, тъй като най-често се проваля. Причини, засягащи това:

  • бракът от фабриката е доста често срещан;
  • скокове на мощността;
  • претоварване на помпата поради нарушаване на инструкциите за експлоатация;
  • замърсяване на помпените филтри.

Тази резервна част също се ремонтира много рядко, това е трудоемък и скъп процес, следователно е по-изгодно просто да смените помпата. Можете да разберете за неизправността чрез излъчвания шум или от индикациите за грешки на дисплея на контролния модул.

Сензори (термостат и превключвател за налягане) - са предназначени за правилното изпълнение на дадена програма в машината, отговарят за автоматизацията на действията. Абсолютно всяка съвременна миялна машина е просто натъпкана с всякакви сензори, които регулират температурата на водата, нейното количество, следят хода на процеса на миене на съдове. Колкото по-скъп е моделът на съдомиялната, толкова повече функции, толкова повече такива сензори в него. Подмяната им не е особено трудна, тъй като машината ще ви каже кой от сензорите не е наред.

Вижте също - Ремонт на съдомиялна машина Electrolux

Малки части и аксесоари

След като директно описахме основните детайли, можем да започнем да описваме допълнителни, понякога не доставени части.

Всяка миялна машина трябва да бъде свързана към водоснабдяването и канализацията с помощта на няколко маркуча и дюзи. В допълнение, самият блок включва система за циркулация на течността, посредством тръбни връзки, чието разрушаване допринася за отказ на горните детайли. Ако забележите неизправност, трябва да замените резервната част, която се е провалила, още повече, че асортиментът от тези тръби на пазара е голям и цената не хапе, а процесът на подмяна не отнема време.

Кошници и държачи за съдове също могат да станат неизползваеми. Причината за това, най-често, е времето и неточната работа на оборудването. В този случай кошниците трябва да бъдат избрани точно модела, който самата съдомиялна машина. Съветваме ви да имате допълнителна част в случай на повреда на текущата.

Такива аксесоари могат да бъдат заменени независимо, без много усилия.

Надяваме се, че тази статия ви даде груба представа какви части са за съдомиялните машини. Използвайте оборудването внимателно и бъдете внимателни. Внимавайте при избора на резервни части за съдомиялни машини, за да не се налага да сменяте новозакупеното нещо по-късно.

Вижте също - Отзиви за съдомиялни машини Indesit

4493 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите