У дома Правила за работа Малки домакински уреди Пестят ли LED крушките енергия?

Спестяват ли LED лампите енергия?

Както всички знаят, лампите с нажежаема жичка имат фино трептене, което, когато човек е в стаята за дълго време, се отразява негативно на зрението му. Свикнал с това, това трептене може да е напълно невидимо, но за хора с чувствителни нервни окончания в очната ябълка това може да причини неудобство, както и да доведе до раздразнителност. Затова бяха измислени LED лампи, които нямаха такъв дефект. Те също нямат вредно излъчване като ултравиолетова и инфрачервена светлина. Всъщност това е основният им принцип на действие. Поради този вид лъчение, очите се чувстват преуморени, в резултат на което човек може да загуби зрението си с течение на времето. Освен всичко друго, пестенето на енергия е важен фактор. LED лампата е много по-икономична от лампите с нажежаема жичка, но цената на диода е много по-висока. Ето защо в тази статия ще ви кажем как да изберете LED крак и да анализирате въпроса: Пестят ли LED крушките енергия?.

Предимства и недостатъци

Предимства и недостатъци на LED лампи

Както споменахме по-горе, основното предимство на LED лампите е икономия на енергия, а у нас спестяването на електроенергия е гаранция за комфортен живот. Освен това дизайнът на тези осветителни устройства е много елегантен, което придава на стая или стая определен чар и привлекателност. В европейските страни лампите с нажежаема жичка вече не се използват. Нещо повече, има дори специални законодателни програми за премахване на производството на такива лампи и използването им в ежедневието.

Струва си да се отбележи, че обикновените лампи много често "горят". Лошото качество на косъма с нишки води до отказ на самата крушка и тя може да бъде заменена само. LED, или както ги наричат ​​популярни енергоспестяващи лампи, изключително рядко стават неизползваеми и продължителността на живота им е от 1 до 5 години, а понякога и по-дълга. Такъв дълъг живот е в тяхната структура.

Устройствата за LED осветление са изработени от най-различни материали, а също така им придават различни видове форма. На пазара можете да ги намерите за всеки вкус и цвят, както и да изберете електрическата крушка, която е подходяща за вашия интериор, тъй като има лампи за общо (основно) осветление и за декорация. Не забравяйте за такъв фактор като много висока светлинна мощност. Например лампа от 15 W осигурява светлина за всички 120, докато консумацията на напрежение е минимална.

Недостатъкът на тези лампи е тяхната цена, както и фактът, че лампите не могат да се сменят често от едно място на друго, в противен случай експлоатационният му живот ще бъде значително намален.

Вижте също - Как работи енергоспестяващата лампа

Как да изберем

Как да изберем LED лампа

Когато избирате кое осветително тяло да закупите, съветваме ви да обърнете внимание на два фактора: производител и характеристики.Броят на производителите е огромен, което ви позволява да изберете точно лампата, която ви е най-подходяща. Производството се осъществява във всички страни по света, но Китай все още е основният доставчик.

Обаче аспектът, върху който трябва да насочите вниманието си, са характеристиките на продукта. А именно:

  • Ограничаващи характеристики, тоест мощност, температура на нажежаема жичка, ъгли, яркост и други. Характеристиките са пряко пропорционални на производителя. Тоест, често неизправностите на домакините могат да бъдат свързани с неправилно предоставена информация за характеристиките на устройството;
  • Устройството на самото осветително устройство, неговият външен вид. Това си струва да обърнете внимание, защото само вие знаете как тази или онази лампа ще се впише във вашия интериор. Лампата може да стане неизползваема поради факта, че не отговаря на предназначението си;
  • Проверете свойствата на захранването и микросхемите. Важно е да се вземе предвид, че не всяка домакиня ще работи при ниски температури, например, навън през зимата. Капките на напрежението в захранването също се вземат предвид, тъй като това се отразява на дълголетието на лампата като цяло. Затова преди работа прочетете предпазните мерки и инструкциите за употреба;
  • Скъпите LED лампи най-често имат диоди, които могат да бъдат заменени в случай на повреда. Това също си струва да се обърне внимание, тъй като обикновено експлоатационният живот на тези лампи е голям, но поради възможността за ремонт той значително се увеличава, защото е по-евтино да се купуват сменяеми диоди, отколкото самата лампа;
  • Освен индикатор за качеството на осветителното тяло, кутията трябва да съдържа подробен файл с цялата информация за характеристиките и инструкциите за употреба. Това прави всеки уважаващ себе си производител.

Не забравяйте за фалшификатите, тъй като те имат къде да бъдат на пазара. Невъзможно е да проверите това с око, но има специални лаборатории, в които можете да проверите оборудването си за фалшиви. Въпреки че си струва да се отбележи, че фалшификатите понякога не отстъпват по качество на оригинала.

Изчисляване на енергоспестяването

Изчисляване на енергоспестяването

Както бе споменато по-горе, основното предимство на LED крушките е икономия на енергия. Това спестяване се състои във факта, че при ниска консумация на енергия се генерира голямо количество светлинно лъчение на единица.

По-долу ще ви дадем таблица, която сравнява някои лампи за разлика от LED. Може би основната характеристика на една лампа е нейното излъчване на светлина, което се измерва в лумени (Lm).

Така:

Лампа с нажежаема жичка, мощност (W) Флуоресцентна лампа, мощност (W) LED лампа, мощност (W) Светлинен поток (lm), средни показатели
20 5-7 2-3 250
40 10-13 4-5 400
60 15-16 8-10 700
75 18-20 10-12 900
100 25-30 12-15 1200
150 40-50 18-20 1800
200 60-80 25-30 2500

Изборът е очевиден, но си струва да се има предвид факта, че всички „домакини“ излъчват тясно фокусирана светлинна енергия. На кутиите производителите често посочват този параметър, така че трябва внимателно да обмислите избора на осветително устройство, така че да не доведе до дискомфорт. Има и такъв параметър като цветен топлопренос или по-просто - цветът на светлинното излъчване. Лампите с нажежаема жичка имат само един нюанс, жълт, LED лампата има няколко цвята и нюанси. Това се прави и за удобството на осветлението на стаята, в зависимост от нуждите на купувача.

продукция

И така, от всичко изброено по-горе можем да заключим, че сред всички осветителни устройства на пазара е най-изгодно да вземете LED лампа, за да спестите електроенергия и следователно парите си.

Надяваме се, че тази статия ви е дала отговор на въпроса дали LED лампите пестят енергия и вярна ли е тя.

16831 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите