У дома Правила за работа Климатична техника Как да използвате бойлер за пестене на енергия?

Как да използвате бойлер за пестене на енергия?

Почти всеки собственик на този уред знае как да използва бойлер правилно, но въпросът е как да спестите енергия на котела, без да нарушават законите, само няколко знаят. В тази статия ще ви разкажем как да спестите от захранване с топла вода и ще можете да се класирате сред тези единици от хора.

Методи за намаляване на разходите за електроенергия

Методи за намаляване на разходите за електроенергия

За целта трябва да се придържате към следните съвети:

  • Намерете най-доброто място за инсталиране на котела. В края на краищата, ако твърде много тръбопроводи отиват до мивката или банята, тогава топлината естествено ще се разсее, принуждавайки ви да харчите повече киловати.
  • Изберете правилния режим на работа на устройството. За да спестите пари, трябва правилно да конфигурирате активните и неактивните периоди на устройството, а именно нагревателния елемент, можете да спестите малко количество на киловат.
  • Извършете превантивно почистване на нагревателния елемент (нагревателен елемент). След като го почистите от котлен камък, можете да увеличите ефективността на елемента, а именно да получавате същото количество топлина при по-ниски разходи за енергия.

Придържайки се към всички тези точки, можете да спестите малко количество електроенергия, което ще се отрази положително на бюджета ви.

Вижте също - Как сами да почистите бойлер

Избор на правилното място за инсталиране на котела

Избор на правилното място за инсталиране на котела

Когато отворите крана с гореща вода, най-често ще имате леко топла вода, която се излива оттам. Защо така? Питате, тъй като течността вътре в топлообменника е гореща и няма съмнение за това, но врящата вода трябва да стигне до чешмата, като предварително е изместила студената течност в тръбата. В тръба с дължина 1 метър и половин инч, поради загубата на температура, ще е необходимо да се покрие загубата на 200 милилитра течност.

След затварянето на клапана на крана, вие губите същия обем от топла течност, тъй като "неизползваната" течност ще остане в тръбите, докато не се отвори следващият клапан. Можем да заключим, че всеки път, когато използвате кран, вашият котел изразходва поне 400 милилитра за всеки метър тръба.

Тази цена може да бъде оптимизирана чрез намаляване на дължината на тръбопровода. Просто казано, трябва да инсталирате бойлер, така че да се намира в средата на кухнята и банята, обаче, заслужава да се отбележи, че е по-добре да направите кухненския клон по-къс от този, който отива в банята. В крайна сметка вие включвате крана в кухнята много по-често, отколкото в банята.

Въпреки това, не винаги „подходящо място“, което значително ще намали разходите, е идеално от естетическа гледна точка и още повече от удобството на употреба. В края на краищата, помислете сами, не всеки ще може да се примири с натрапчив бойлер, разположен например в коридора. И не всеки собственик на бойлер ще рискува да го инсталира на неудобно за него място.

Ако все още не сте могли да намерите най-добрата точка за инсталиране на котела или ако не искате да го поставите на неудобно място, можете просто да изолирате тръбата с гореща вода. Поставете полипропиленови обвивки, тръби и фитинги върху фитингите или скобите, придържащи тръбите. След като го оправите с лента или лепило, можете да започнете да използвате своя икономичен бойлер, като по този начин намалите разходите за плащане на сметки.

Избираме правилния режим на работа на устройството

Избираме правилния режим на работа на устройството

Най-често, когато разговорът стигне спестяване на електроенергия сред потребителите на котли те са разделени на два лагера. Първите твърдят, че котелът винаги трябва да бъде включен в мрежата, за да може по всяко време да получи необходимата топла вода. Второто твърдят, че е необходимо изключете котела по време на неактивния етап и се включва само за -5 часа на ден, за да загрява водата.

И така: по този въпрос всички грешат. По някакъв начин няма да можете да спестите от електроенергия, като изключите котела, приведете до максимална температура и съответно няма да получите никаква полза.

Промяната на модела на захранване на нагревателния елемент може да спести разходи за енергия, само ако изобщо няма топла вода в устройството. Не искате да вземете студена вана или да миете чинии в ледена вода? Не разчитахте на такива икономически ползи.

Въпреки това, не се разстройвайте. За да се разбере как да се спестят пари на котел, е необходимо да се припомни законът на Фурие за топлопроводимостта, който тълкува връзката между енергията, погълната при нагряване, и температурната разлика на входящия поток.

От това следва, че за постигането на минималната разлика между температурата на течността, която влиза в резервоара и вече е налице, толкова по-малко енергия е необходима за загряване на смесената течност.

Просто казано, като понижите температурата на котела от 85-90 градуса до 55-60, можете спокойно да използвате бойлера денонощно за полет и да спестите много повече енергия, отколкото постоянно да изключвате бойлера, който работи максимално. Като намалите температурата до 55-60 градуса, ще забавите значително процеса на образуване на котлен камък върху нагревателния елемент, поради намаляване на топлинната мощност на устройството.

Обмислете процеса на почистване на нагревателния елемент

Замърсен нагревателен елемент няма да може да работи с максималната си ефективност. Част от полезната енергия ще бъде погълната от скалата. В случай на премахване на камъка от нагревателния елемент, ще получите нормално работещо устройство с оригиналните характеристики.

Стъпка по стъпка за почистване на нагревателния елемент:

  1. Изцедете цялата вода от котела, след като изключите подаването му.
  2. Изключете устройството от електрическата мрежа и демонтирайте нагревателния елемент.
  3. Направете почистващ разтвор. За да го приготвите, ще ви трябват един и половина литра вода и 15 грама лимонена киселина.
  4. Сменете вече почистения елемент.
  5. Върнете захранването с вода и свържете устройството към електрическата мрежа.

Ако не искате да извършвате тези манипулации самостоятелно, можете да се свържете със специалистите, които ще заменят нагревателния елемент за 50 долара.

В тази статия сме описали основните методи, т.е. как да спестите енергия на котела, разгледа основните точки относно правилата на работа и поддръжка на устройството.

Вижте също:

10790 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите