У дома Как да изберем Климатична техника Халогенни нагреватели - какви са те?

Халогенни нагреватели - какви са те?

Един от най-разпространените начини за поддържане на топлината през зимата у дома или в страната е използването на специални нагреватели. Огромен брой от техните сортове се предлагат на пазара на стоки. Всички модели са доста модерни и практични за използване, имат прекрасен дизайн. Но все пак какъв тип нагревател трябва да купите? В края на краищата те се различават не само по външни данни и марка, всеки от тях има свой принцип на работа.

Нека разгледаме по-подробно конкретна категория и да разберем какво представляват халогенните нагреватели и как работят?

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Устройство и принцип на работа

Можем да кажем, че този тип нагреватели са на пазара отдавна. Дизайнът на халогенен нагревател, както подсказва името, се основава на халогенна лампа. Една или повече халогенни лампи са инсталирани в зависимост от мощността на отоплителното устройство.

В корпуса е предвиден отражателен елемент, благодарение на който се формира посоката на топлинния поток. Като мярка за безопасност, за да се избегнат изгаряния от източник на отопление, халогенните лампи са покрити с мрежа.

Захранва се от връзка към електрическата мрежа. Осигурява различни режими на захранване, което се регулира от превключватели на неговия панел. Тялото на такъв нагревател е направено в лаконична модерна форма.

Принцип на работа

Всъщност функцията на нагревателен елемент и директен източник на топлина се изпълнява от халогенна лампа. Това е тръбна колба с дължина от 20 до 50 cm. В средата на обвивката се пълни с буферен газ, който предотвратява изгарянето на волфрамовата нишка (спиралата) при нагряване от тока на електричеството.

Загрява много бързо. Няколко минути са достатъчни за това. Лампата е с нажежаема жичка: атомите на волфрама се откъсват от спиралата и след това отново се установяват върху нея и допринасят за силно нагряване.

Когато са включени, лампите излъчват светлинен и инфрачервен вълнов поток. Според принципа на работа, топлинната енергия се насочва не към въздуха, а към отоплението на обекти в помещението. От тях се отделя топлина и помещението като цяло се загрява.

Нагревателят е много лек, така че може лесно да се пренася от място на място. Той служи за отопление на определена зона или може да се концентрира върху загряване на конкретен обект. При продължителна употреба той може да изсуши въздуха, затова се препоръчва използването на овлажнител заедно с него.

Вижте също - Най-добрите газови нагреватели според отзивите на клиентите

Предимства и недостатъци на халогенните нагреватели

Подобно на всички отоплителни устройства, халогенните също имат своите недостатъци и предимства.При избора на халогенен нагревател плюсовете и минусите са критериите, които позволяват да се разберат по-добре основните свойства и да се избере, в сравнение с други, необходимия тип нагревател.

Ползи

  1. Загрява много бързо. Няколко минути са достатъчни, за да усетите ефекта на загряване.
  2. Тихо, не издава звуци по време на работа. Изключение могат да бъдат модели с вграден вентилатор.
  3. Уеднаквен метод за отопление.
  4. Поради принципа на работа, този тип нагревател може да се използва на открито.
  5. Абсолютно достъпни. Адекватна цена / качество.

недостатъци

  1. Не се препоръчва да се излагате на късоволно излъчване за дълго време. Това се отразява негативно на състоянието на организма.
  1. Произвежда ясно изразена светлина. За някои това не е минус, а може би обратното. Трябва обаче да се отбележи, че лампите излъчват ярко жълта светлина. Може да се препречи през нощта.

След като анализирате характерните свойства, можете ясно да определите дали този тип нагревател е подходящ за вашите изисквания.

Вижте също - Инфрачервените нагреватели са вредни или не

Къде се използват халогенни нагреватели?

Халогенните нагреватели се използват широко. По-специално:

  • В технологична посока. Често се използва за сушене на повърхности след обновяване. Те имат доста силен капацитет, поради което са ефективни като експресно изсушаване на технически и жилищни помещения.
  • Като уличен нагревател. Често се използва на открити тераси в заведения и ресторанти.
  • Домакински уред за отопление Не се препоръчва да го използвате като нагревател за бита за дълго време, поне за да избегнете пряко излагане на вълните му.

Този тип нагревател е повече спомагателен и не замества основното отопление. Когато обаче възникне нужда от бързо и ефективно отопление на стаята, тогава това е много добър вариант.

Вижте също - Как да свържете термостат към инфрачервен нагревател

Най-добрите модели на пода

Методът за поставяне на пода на халогенен нагревател се счита за най-често срещаният. Лесно се движи с колела или дръжка. Нагревателят е един от най-леките по тегло. Това ви позволява да го настроите и да го преместите възможно най-удобно. Освен това топлината може да бъде допълнителен източник на светлина.

От моделите, които се отличиха с най-голямо търсене и признание сред потребителите, се открояват следните:

Saturn ST-HT0491 - нагревателят е поставен хоризонтално върху вертикален крак. Можете да изберете вида на инсталацията: подова или стенна. 2500 W нагревател е проектиран да загрява площ до 25 m². Може да се използва като нагревател на открито, като топлината се разпространява върху площ от 10 m². Работи в три режима на захранване.

Ендерс Барселона - нагревателят е подобен на предишния, но с по-ниска мощност от 2100 W, той работи в три режима. Проектиран за отопление на стая от 16 м² или 10 м² на открито.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Runwin new york gold time - подобно на предишния тип халогенен подов нагревател. Със зададена мощност от 2100 W за отопление на помещение до 20 m² или като улично отопление за площ от 10 m². Снабден с таймер за обратно отброяване.

Определеният тип нагреватели има свои собствени характеристики. Отлично, с възможност за използване както в жилищния сектор, така и като източник на топлина и светлина в различни технологични процеси. Следователно в определени случаи използването му ще преобладава сред другите видове средства за отопление.

Вижте също:

8506 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите