У дома Условия за ползване Малки домакински уреди Прости правила за пестене на енергия в къщата

Прости правила за пестене на енергия в къщата

Плащането за комунални услуги в този момент може значително да повлияе на семейния бюджет на едно средно семейство. Най-често най-големият разход са сметките за ток. Така как да спестите електроенергия в апартамент и в частна къща? В тази статия ще се опитаме да отговорим на този въпрос.

Малко за спестяване на енергия

Малко за спестяване на енергия

Добре е да се уверите, че всяко домакинство изключва светлините и готви храна само при ниски температури, но въвеждането на такива методи, за съжаление, няма да ви донесе твърде голяма полза. Това са само мерки, които всички членове на семейството трябва да следват. Можете да донесете няколко прости съвета, следвайки които, можете значително да намалите разходите си.

Първо, първо трябва да разберете кои електрически прибори са признати за най-енергоемките. Най-енергоемките уреди винаги са били агрегати с нагревателни елементи, като например бавни готварски печки, перални машини, бойлер и електрическо подово отопление.

В допълнение към горното, те включват също: електрически чайници, фурни, електрически пещи, електрически камини, хладилници и миялни машини, електрически нагреватели, железа и сешуари, както и друго подобно оборудване. Освен домакински уреди, строителните уреди като въртящи се чукове и свредла, бетонобъркачки, строителни сешоари и др., Също са активни потребители на електроенергия.

Ако в стаите все още не са инсталирани енергоспестяващи (луминесцентни) крушки, които изискват 4,5-5 пъти по-малко електроенергия, за да работят, в сравнение с обикновените, това е точно времето. Цената им в момента все още е доста голяма в сравнение с обикновените, но в дългосрочен план те ще ви спестят много повече пари.

Важно:

Заслужава да се отбележи, че пет енергоспестяващи лампи с номинална мощност 20 вата консумират същото количество електроенергия като обикновена "стотна", но всяка от тях ще произвежда светещ поток с едно ниво по-високо.

В този момент съвременните хора не могат да си представят живота си без предимствата на цивилизацията, като: различни джаджи, топли батерии в апартамент или къща, домакински уреди, като цяло, всичко, което може да подобри ежедневието ни. Въпросът за намаляване на потреблението и следователно плащането за това потребление на електроенергия понастоящем е много актуален. Ето защо трябва да знаете приблизително какъв вид консумация на енергия на всички електрически уреди.

Вижте също - Защо пестенето на енергия е толкова важно?

Как да спестите електроенергия в къщата

Как да спестите електроенергия в къщата

Хладилници. Устройството трябва да бъде разположено на хладно място, контактът на хладилника със слънчева светлина не е желателен. Забранява се инсталирането на устройството в близост до уреди и неща, които отделят топлина, като печки, нагреватели, батерии и радиатори. Ако температурата в близост до хладилника е 30 градуса по Целзий, тогава консумацията на енергия може да се увеличи на две.

Според правилата на работа на устройството е забранено да се поставя храна в хладилник в горещо състояние в хладилник, преди те да бъдат охладени до стайна температура. Фризерът също се нуждае от периодично размразяване, в противен случай натрупаният, значителен слой лед значително намалява скоростта на охлаждане на продуктите и следователно допринася за увеличаване на консумацията на електроенергия.

Мултимедийни системи и телевизори, Настоящите плазмени и LCD телевизори, при обикновените хора "плоски", са подобрени дотолкова, че потреблението на електроенергия им е почти наполовина, в сравнение с предшествениците, които също бяха оборудвани с тръби за картини, това се отнася и за компютърните монитори. 17-инчов екран с кинескоп е способен да "навива" повече от 190 кВт / ч през годината. Ако има икономичен режим на него, този брой може да бъде намален до 130-135 кВт / ч годишно.

Лични компютри. Настоящите „умни“ компютри задължително са оборудвани с енергоспестяваща технология. Понякога възниква такава ситуация, че този режим не е активиран първоначално, в този случай трябва да го активирате сами във вътрешните настройки на дънната платка на компютъра. Този метод ви позволява да намалите консумацията на компютърна енергия с 50%.

Прахосмукачки. За най-правилното функциониране на устройството е необходимо редовно почистване или подмяна на торбата с прах. Освен всичко друго, опитайте се да почистите и въздушния филтър, защото този елемент може да повлияе на консумацията на енергия по време на работа.

Смартфони и мобилни телефони. Оставеното в мрежата зарядно устройство може да изразходва енергия дори и при липса на устройство, тъй като тези 95% от енергията се губи за други цели.

Принтери, копирни машини и многофункционални устройства. Ако не изключите устройствата от мрежата, тогава за период от една година те са в състояние да навият хиляда киловата или повече. Най-добрият начин да спестите пари при използване на копирно устройство е да го включите само при копиране на голямо количество данни и след това да изключите устройството до следващата употреба.

Перални машини. Основната причина за неефективната консумация на енергия на устройството е неговото претоварване или, напротив, недотоварването на барабана. В първия случай прекомерната консумация може да бъде около 30% от номиналната мощност на устройството, 20 kW / h. Във втория около 10-15%. Ако устройството има функция на ултразвуково измиване, препоръчваме да го използвате, защото консумира около 15 вата.

По-долу е дадена таблица с месечната консумация на някои устройства;

приспособление Киловат часа
хладилник 30
компютър 30
телевизия 20
Пералня 20
Други уреди (чайници, крушки, ютии, сешоари и др.) 40
Климатик 40
Съдомиялна 20
Микровълнова печка 6
Зарядни за устройства 10

Консумация на електроенергия в така наречения режим на празен ход

Консумирана мощност на празен ход

Помислете за устройства, които могат да консумират електроенергия дори в състояние на изключване или „спящ“. Заслужава да се отбележи, че почти всяка къща има около десет такива устройства.

Например вземете обикновен телевизор в изключено състояние, който е достъпен за всяко семейство. Може да си помислите, че ако екранът не излъчва каквато и да е телекалия, тогава той не консумира електричество, но това не е така.Блокът за захранване на устройството и някои микросхеми винаги са в състояние на захранване, за да отговарят навреме на команда, идваща от дистанционното управление.

Следва кратък списък на устройства, които консумират енергия, когато са изключени:

 • безжични телефони (станция за зареждане и приемник) - 1 ват;
 • лазерен или мастиленоструен принтер - от два до четири вата;
 • Зарядни за лаптопи и телефони консумират около 1 ват;
 • електронно контролирани електрически печки с мощност около 3 вата.

Вижте също - Сортове електрически четки за зъби

7 най-ефикасни начина за икономия на енергия

 1. Използвайте само енергоспестяващо осветление.Най-ефективният и може би най-ефективният начин да спестите пари е да демонтирате обикновени лампи и да използвате енергоспестяващи. Освен флуоресцентни, не толкова отдавна имаше още по-икономични опции, които работят на базата на светодиоди, тоест LED лампи. Само един съществен недостатък е доста високата цена на продуктите, обаче, заслужава да се отбележи, че в бъдеще те трябва да бъдат по-евтини, поради разширяващия се набор от приложения.
 2. Не забравяйте да изключите светлините, когато излизате от стаите си.Това правило важи за най-простите съвети, но може значително да намали сметките за енергия. Ако не можете да свикнете по никакъв начин, препоръчваме ви да прикачите малки „бележки“ към места, които са забележими за вас, за да развиете навик в себе си, постоянно спазвайте това правило, така да се каже, за да го приведете в автоматизация.
 3. Ремонтирайте стаята.Като направите малък козметичен ремонт на стаята, можете да спестите и определена сума пари. Необходимо е да залепите тапети в светли нюанси и да боядисате таваните в ярки цветове, поради това отражението на светлината може да се увеличи до 80%.Колкото по-тъмен е материалът или сянката, толкова по-малко слънчево е в състояние да отразява, струва си да обърнете внимание на това, когато планирате вашия интериор. Освен това се препоръчва използването на естествено осветление възможно най-често.
 4. Редовно почиствайте лампи и сенници от прах.Един от добре познатите начини за спестяване на електричество в апартамент е навременното почистване на осветителните устройства от натрупан прах и мръсотия. Всъщност, в допълнение към факта, че мръсна крушка излъчва по-слаба светлина, тя консумира и повече енергия, отколкото чистата.
 5. Инсталирайте топлинни отражатели.Екраните ще ви помогнат да намалите топлинните загуби, просто го инсталирайте зад батерията или въздушния нагревател и можете да получите повишаване на температурата от няколко градуса, а топлината няма да излезе навън и в стените. Подобен екран може да бъде направен от обикновен картон и фолио за храна.
 6. Когато купувате домакински уреди, обърнете внимание на уредите с консумация на енергия от клас "А" и "А +" и "А ++".Ефективността на консумация на енергия се обозначава от така наречените класове на енергийна ефективност, тя варира от A ++ до G. Ако устройството има клас на консумация на енергия G, тогава това устройство консумира огромно количество енергия, а клас А, напротив, е по-малко ненаситен. Когато купувате домакински уреди, струва си да обърнете внимание на оборудването от клас А и по-високи, защото това е най-добре да ви помогне да спестите енергия.
 7. Помислете за изолацията на апартамент или къща.Един от най-добрите начини за спестяване е да се пести енергия, а не да се намали количеството на генерираната енергия. От което можем да заключим, че затоплянето на помещенията е първостепенна задача. Първо трябва да включите всички пукнатини в прозорците, но най-доброто решение е да замените старите дървени прозорци с нови пластмасови с енергоспестяващ прозорец с двоен стъклопакет, тъй като до петдесет процента топлина може да се загуби чрез некачествени прозорци. През зимата се препоръчва да окачите плътни и тъмни завеси на прозорците.Изолираната фасада може да внесе не само топлина в дома ви, но и значително да намали разходите за отопление, тъй като е по-лесно да поддържате вече зададена температура, отколкото постоянно да затопляте стените на сградата. В процеса на изолация можете да използвате минерална вата или полистирол.

Надяваме се, че от тази статия научихте как да спестите електричество в апартамент и в частна къща. В него са описани основните начини за пестене на енергия и по този начин спестяване на сметки.

Вижте също - Как да изберем телевизор за дома: съвет на специалист

3425 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите