У дома Правила за работа Малки домакински уреди Защо пестенето на енергия е толкова важно?

Защо пестенето на енергия е толкова важно?

Въпросът за повишаване на комуналните тарифи тревожи всеки жител на градове и села в страната ни. Електричеството става все по-скъпо, тъй като запасите от ресурси, които се използват за преобразуване на топлинната енергия в електричество, започват да се изчерпват на нашата планета. С всяка година цените стават все по-високи, а потреблението непрекъснато расте. Следователно възниква следният въпрос, как и защо е необходимо да пестите електроенергия в къща, апартамент или лятна вила. В тази статия ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

Защо електричеството се оскъпява

Защо токът става по-скъп

Първата причина, както беше споменато по-горе, е, че ресурсите на Земята като въглища, нефт и природен газ се изчерпват. Втората причина е екологичният проблем. При изгарянето на едни и същи въглища вредни елементи се отделят в атмосферата в големи количества. Въпросът за екологията започна много да тревожи учените, затова в много страни те започнаха да преминават към екологично чисти видове производство на електроенергия, като ядрена, вятърна и водна. Това обаче е скъпо по време на строителството и е опасно, ако не се спазват всички мерки за безопасност. У нас също има такива предприятия, но няма много от тях, в сравнение с топлоелектрическите централи, останали от времето на Съветския съюз. С течение на времето, разбира се, и нашата страна ще премине към този тип евтина електроенергия, но това отнема време.

Трябва също така да се отбележи, че потреблението на електроенергия в градовете нараства с всеки изминал ден, тъй като в съвременния ни живот домакинството и другото техническо оборудване изисква голямо количество електроенергия. И тъй като тарифите се повишават, понякога цената излиза доста малко. Разбира се, има много начини да спестите пари.

Огромна роля играят и състоянието на икономиката в страната, инфлацията и нарастващите данъци. По-нататък ще разгледаме варианти защо трябва да пестите електроенергия.

Вижте също - Енергоспестяващи уреди: мит или реалност?

Защо да пестите електроенергия е важно

Защо да пестите електроенергия е важно

Както вече беше отбелязано, повечето хора имат доста ограничен бюджет, така че пестенето на енергия често е основен приоритет, особено през зимата. Също така такива спестявания ще доведат до намаляване на потреблението на природни ресурси и съответно ще се намали емисиите на вредни вещества в атмосферата.

За да си представим грубо как това се проявява, ще дадем пример. Основният ресурс, използван за производство на електроенергия, е въглищата. При производството на 100 вата енергия се използват приблизително 50 килограма въглища. Следователно, спестявайки стотици ватове електроенергия, спестявате държавни ресурси и по този начин не вредите на природата.Същото може да се изчисли и за други видове ресурси. Така например, когато се генерира 100 вата електроенергия, се изразходват средно 30 литра масло и същото количество природен газ. Тоест, спестявайки енергия в дома си, вие се справяте по-добре не само на себе си, но и на цялата страна.

Начини за спестяване

Статистиката показва, че основното количество енергия се изразходва за осветление на дом, тъй като в момента никоя къща не може да направи без електрическа крушка. В някои стаи може да има до десетина. Лесно е да изчислите потреблението сами. Например, в хола има полилей с четири нюанса. Средно се използват 80-100 W крушки, тоест за час се консумира около 400 W електроенергия. Тъй като светлината в стаята често не е през целия ден, консумацията на пръв поглед не е толкова голяма. На месец обаче излиза една подредена сума и това е само за покритие. Ето защо като опция за пестене на енергия се използват крушките на "икономката" (флуоресцентни и светодиодни). Те намаляват консумацията на енергия с три пъти или дори повече. Те плащат изцяло за себе си, тъй като експлоатационният им живот се измерва в години, от около пет до десет години.

Също така, не забравяйте за цялостното спестяване на светлина, тъй като понякога хората могат да забравят да я изключат и тя гори цяла нощ или цял ден. Като алтернатива е препоръчително да използвате естествената светлина на Слънцето през деня и да включите осветлението вечер. Също така не забравяйте да миете своите полилеи, прозорци и да използвате леки тапети по стените. Това създава усещане за по-осветена стая и необходимостта от допълнително осветление изчезва.

Освен това, след осветление по отношение на консумацията на електроенергия, следва отоплението. Както знаете, понякога отоплението, осигурено от държавата, е достатъчно и можете напълно да го изоставите и да преминете към независимо. Не забравяйте за изолацията на вашия дом, независимо дали живеете в апартамент или в частна къща. Това играе огромна роля, тъй като топлината няма да напусне дома ви и няма да включвате отоплителните уреди толкова често. Инсталирайте металопластични прозорци, тъй като дървените прозорци са топли, но с течение на времето изсъхват и започват да пускат вятър от улицата и да изхвърлят топлината от къщата навън. Всичко това изисква значителни разходи, но е по-добре да инвестирате веднъж и след това да не се притеснявате за допълнителните разходи, отколкото да харчите големи пари всеки месец за отопление и светлина.

Методи за пестене на енергия

Следващо окабеляване в списъка. Повечето от къщите все още имат старо окабеляване от Съветския съюз. Той работи, но по време на работа се износва и изолацията може да предава електрически импулси навън. Това води до загуба на електроенергия, както и до липса на напрежение в мрежата. Струва си да се отървете от излишните гнезда, тройници и удължителни кабели, които не се използват, тъй като те увеличават съпротивлението във веригата и има по-голяма консумация. Излишъкът от това оборудване може рано или късно да доведе до късо съединение.

Устройствата, свързани към електрическата мрежа, но не включени, докато са в режим на заспиване, все още консумират електричество. Разходите са незначителни, но за дълъг период от време, разходите могат да хапят. Ако в момента не използвате устройството или оборудването, тогава ви съветваме, за да спестите енергия, изключете устройството от мрежата. Особено си струва да обърнете внимание на устройства, които консумират много енергия. Сред тях са електрическа печка, бойлер, хранителен процесор и други. По-добре е да не ги използвате на пълен капацитет без нужда. И така с почти всички електрически уреди. Например: хладилникът не трябва да се поставя до нагревателя, тъй като той няма да се изключи и постоянно ще се охлажда.

Заможните хора инсталират системи и устройства, които сами регулират консумацията на енергия в къщата. Въпреки че нямат въпроси защо да пестите енергия. Това е много скъпо оборудване и не всеки може да си го позволи.Затова се опитайте да спестите електроенергия по всички изброени по-горе начини.

продукция

Така че, обобщавайки, можете да видите, че спестяването на електроенергия в къщата е необходимо и полезно. Това ви дава шанс не само да спестите средствата си, но и да защитите самата природа.

Надяваме се тази статия да ви даде представа защо трябва да пестите енергия. Бъдете внимателни и внимателни при избора на начин за спестяване.

6470 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите